Pochwalę się, bo prawie rok przekonywałem się, że to nie będzie overkill i będę z niego korzystał
Dzis przyjechał, dziś zmontowany, ale brakło czasu na testy. Pewnie jutro sprawdzę czy gaz działa, a w sobotę lub niedzielę pierwsze smashe !

Model to Broil King Baron 490 z rożnem elektrycznym, planchą do steków, dwustronnymi rusztami, dodatkowym palnikiem na półce bocznej i standardowymi akcesoriami

efektami grillowania na pewno będę się dzielił

#gotujzhejto #grillujzhejto #grill
602892cd-6f24-4772-9237-7bf1ed211e25
Okrupnik

@GordonLameman no i namówił, uspawam sobie grilla

GordonLameman

@slawek-borowy 

no pięknie, ale czemu to nie smashe?!

slawek-borowy

jestem perfekcjonistą ;)

GordonLameman

@slawek-borowy 

Ale to smashe są perfekcyjnie dobre. Żaden inny burger nie ma tyle smaku

paulusll

@GordonLameman Po sąsiedzku dwa takie grille... Super sprzet, nie przypal stejka !

wonsz

@GordonLameman u mnie Weber, ale gazówka to jest gamechanger. Ot kuchnia letnia, bez czyszczenia płyty etc.


No i nie wiem jak instrukcja BK, ale Weber pisze: po grillowaniu zostaw ruszt upierdolony, przed kolejnym grillowaniem rozgrzej do 300 stopni i przeleć ruszty metalową szczotą z resztek spopielonego żarcia.

0b34bd8b-ec7d-4b32-8645-0877d6203021
GordonLameman

@wonsz 

tak, wygląda to dość podobnie w BK.

wonsz

@GordonLameman No i to działa, chociaż ja wolę jednak po grillowaniu zrobić wygrzew, cholera wie kiedy znowu będę używał, niech ten syf nie gnije na rusztach.


Tam jeden z kolegów pisał o amelinowym korytku z piaskiem - ja używam bez piasku i też działa, chociaż może trzeba przetestować piasek.

Penetrator4000

Smacznego.

.

.

.

.

.

.

.

.

.


.


ciekawe skond piniondze miał ...

Millionth_Visitor

Gratulacje! Grill gazowy to postęp cywilizacyjny i jazda w jedną stronę, jak skrzynia automatyczna albo zmywarka.

slynny_skorpion

@Millionth_Visitor trzy piwa do rozpalenia chujowego brykietu/węgla nie lubią tego

GordonLameman

@slynny_skorpion 

Niby tak, ale gazowy grill to naprawdę skok cywilizacyjny. To wygoda i niezawodność.

A wymówki na picie piwa nie potrzebuje

LondoMollari

@slynny_skorpion @Millionth_Visitor Da się rozpalić grill węglowy w kilka minut, tylko trzeba mieć albo odkurzacz z opcją odwrócenia ciągu, albo np kompresor malarski (picrel). Wkładam rurę do dolotu powietrza w grillu, i mam ogień piekielny w 3 minuty. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

7814db3e-94a7-4a1b-997f-81f5f2ee5dd9
UncleFester

@GordonLameman Jak odpalisz proszę o fotorelację.

jestem_na_dworzu

@GordonLameman ale jak chcesz robić steki, to niestety w Polsce będzie bardzo ciężko o smaczny kawał mięsa. Na samą myśl o steku z Costco kręci mi się łezka w oku. A to przecież nie jest wysoko postawiona poprzeczka :(

GordonLameman

@jestem_na_dworzu 

planuje tomaszny albo steki.pl


maja mieso z USA

LondoMollari

@jestem_na_dworzu To akurat prawda. Sporo ludzi narzeka na jakość jedzenia w USA, natomiast mięso mają istotnie lepszej jakości niż to co tutaj jest sprzedawane jako klasa premium. Sery natomiast mają gorsze.

3zet

@LondoMollari jeżeli chodzi o wołowinę to tak, ta w Polsce jest bardzo taka sobie. Ale jeśli chodzi o wieprzowinę to mamy prawie najlepszą w Europie.

jestem_na_dworzu

@LondoMollari Nie mogę się zgodzić. Jedzenie jest smaczniejsze, jest o wiele większy wybór, jednak jakość, to troszkę coś innego. Do tego pytanie, czy jakościowe jedzenie jest cenowo dostępne w podobnym zakresie co u nas.


Nie zapominajmy też, że niektóre produkty strasznie spośledniały u nas, np. wędliny. Kiedyś były zdecydowanie lepsze. Sery chyba się dobrze trzymają.

Niv

Jak masz pod palnikami wysuwaną tacke to wyłóż folią aluminiową i nasyp piasku.

Mewtyla

@Niv po co? Na tluszcz?

Niv

@Mewtyla ta, żeby się tluszcz tak łatwo nie podpalał

wonsz

@Niv no mi już dwa razy grill się zajął przy dużej ilości tłustego boczku na rusztach, trzeba będzie wypróbować piasek.

dildo-vaggins

Gratuluję, u mnie drugi rok grill gazowy i do węgla nie tęsknię. Wygoda, precyzja obróbki termicznej i szybkość.

bartek555

grill gazowy to chuj gej i pedal. ladny, tez chyba sobie cos takiego sprawie jak sie kiedys przeprowadze

Tytanowy-Owsik

@bartek555 jak się przeprowadzisz na włości to wymuruj sobie ładny na drewno z wędzarnia a nie jakiś elektryczny

bartek555

@Tytanowy-Owsik no w sumie tak, moze odrazu z piecem na pizze 👍jeszcze mam z rok do namyslu ;)

GordonLameman

@bartek555 @Tytanowy-Owsik

grill gazowy to jest skok cywilizacyjny Panowie.


steki, pizza, burgery - to naprawdę dużo lepiej się robi na gazowym.


a co do pieca na pizzę - musiałbyś robić taki w stylu włoskim. To niestety dużo miejsca zajmuje

bartek555

@GordonLameman jeden z konceptow to taki maly „domek” zadaszeniem i wymurowanym piecem/bbq/wedzarnia po dlugosci

GordonLameman

@bartek555 

uła, to super koncept


Ja mam w planie na dalsze lata zagospodarowanie tarasu (mam 91m2 tego tarasu) - markiza + zabudowa okołogrillowa i piec do pizzy, ale raczej na gaz.

To są fajne projekty

bartek555

@GordonLameman kuwa taras wielkosci porzadnej chaty

GordonLameman

@bartek555 

no, tak wyszło

Hi-cube

@GordonLameman tak mi się obrazek skojarzył ( ͡° ͜ʖ ͡°) gratuluję zakupu! Niech służy!!!

20bdb060-521e-4536-92cd-5d34a35cf18f
3zet

@GordonLameman gratki, w tym roku będę murował własny grill + wędzarkę

GordonLameman

@3zet 

wędzarnia to klasa sama w sobie

madhouze

Zachwalasz to, jak typowy handlarz

GordonLameman

@madhouze 

Znam to urządzenie, bo bardzo podobne jakiś czas temu wybrałem dla teścia.

bucz

Na poczatku myslalem ze to grubosciowka do desek

Zaloguj się aby komentować