Niby taka pierdoła, ale wpadłem na nią wczoraj. Jutro na sylwestra pod zlewem (spędzam go z różową i psem panikarą), wpadłem na pomysł upgrade'u koreczkow.

Dzisiaj ugotowaliśmy wywar z oregano i marianku. Zamoczylismy w nim patyki do szaszłyków (są grubsze, mniejsze prawdopodobieństwo pęknięcia) i jutro na nie będą nabijanie rzeczy. Typu ser, mięso, orzechy, serki pleśniowe. Juz czuć, że przeszły smakiem i aromatem. Oczywiście z samego rana suszenie i tak dalej.

Polecam (chyba) Magda Gessler😛

#jedzenie #koreczki

b8a16b45-87de-42e3-9b47-961173c3a334

Komentarze (30)

Odwrocuawiacz

Normalni ludzie - marynują mięso


Uber Hejto Giga Użytkownik- marynuje patyczki do szaszłyków

razALgul

@Odwrocuawiacz a co tam, zobaczymy co wyjdzie...

Odwrocuawiacz

@razALgul co następne? Może jakieś pieczone talerze

razALgul

@Odwrocuawiacz glazurowane sosem pieczeniowym 😜

chwastyodkuchni

@razALgul Kurde nie pamiętam kiedy ostatnio jadłem koreczki. Ogólnie teraz lenistwo i podają deski serów/wędlin.


Ciekawe jak patent zachowałby się przy szaszłykach?

razALgul

@chwastyodkuchni ja się boję obróbki cieplnej nasączonego drewna, mogłoby popękać. Dlatego wstępnie, próba z koreczkami.

chwastyodkuchni

@razALgul Przecież chyba nawet na opakowaniu jest napisane by moczyć?

razALgul

@chwastyodkuchni coś mi świta, ale ja będę je moczył cała noc. To chyba też nie dobrze, w kontekście szaszłyków...

chwastyodkuchni

@razALgul W sumie to części które są bez mięsa będą się nagrzewać powodując oddanie wilgoci przez fragmenty na których jest mięso i do szybszego upieczenia mięsa. Tak myślę

razALgul

@chwastyodkuchni ja to przetestuję też na grillu, ale na razie będą korki z aromatycznym patykiem. 😛 Myślę, że cała noc w takiej herbacie swoje zrobi.

moll

@razALgul wołaj do wyniku eksperymentu

Astro

@chwastyodkuchni zasadniczo moczy się patyki na szaszłyki żeby się nie paliły jak ktoś średnio z grillem sobie radzi :)

chwastyodkuchni

@Astro Nigdy nie moczyłem bo jestem leniwy, chociaż już od roku myślałem o metalowych szpadach, tylko komentarze czytałem na allegro i nie mogłem się zdecydować.

Astro

@chwastyodkuchni ja bardziej zastanawiam się nad tym termometrem który ostatnio linkowałeś. Dlaczego właśnie ten? Robiłeś jakieś większe rozeznanie?

chwastyodkuchni

@Astro Kupuje termometry tylko tej firmy i są mega spoko. nawet @UmytaPacha ma termometr tej firmy xD


A ten bezprzewodowy z wersji podwójnej był ostatnio za 450 pln w promocji i teraz se pluje w brodę. Tylko czy faktycznie jest mi potrzebny? Na upartego można nawet przy mięsie zapakowanym próżniowo przy sous vide sprawdzać temperaturę w środku.


https://www.youtube.com/watch?v=hJt4VqYzUus

Astro

@chwastyodkuchni no też się zastanawiam czy podwójny jest mi potrzebny. Niedlugo będę robił próbę parzenia w Instant pot. Teoretycznie pomiar zewnętrzny mi odpadnie i zostanie tylko pomiar w środku.

chwastyodkuchni

@Astro Parzenie ok, przy sous vide histereza jest za dużą.

Astro

@chwastyodkuchni no dobra. Zakładam ze to sprawdziłeś.

Pytanie czy będzie mniejsza niż moja ręczna regulacja. Ale to się w styczniu sprawdzi :)

Half_NEET_Half_Amazing

mmm patyczki w sosie wodnym

ależ zapach

co dodałeś?

Roark

@Half_NEET_Half_Amazing soli

razALgul

@Half_NEET_Half_Amazing no napisałem przecie 🙂

razALgul

@Roark sól... Nie głupia rzecz...

Pan_Buk

@razALgul Co to za przyprawa "marianek"? To jest polska przyprawa?

AndrzejZupa

Rozpisz to w procedurę my friend! Dobre wzorce mile widziane!

razALgul

@AndrzejZupa najpierw zobaczę, czy nie wymyśliłem ładnie opakowane ściemy 😜

Zapster

Marynowanie patyków, no no...

bartek555

Na poprzednim tripie mojemu mechanikowi wbila sie l mala drzazga z takoej wykalaczki w gardlo i tak stanela, ze musieli mu w szpitalu wyciagac. Smacznego xD

Dacusx

A to te patyki się je? Nie wiedziałem.

Zaloguj się aby komentować