Mazurek (czy tam tarta) z musem malinowym oraz kremem pistacjowo-mascarpone. Nie przepadam za słodyczami słodzonymi słodzikami bo wyczuwam, że to nie jest cukier i w ogóle mi szczęścia nie dają - jak mam to jeść, to wolę nie jeść wcale - więc zrobiłam tutaj tradycyjnie, ale ze zredukowaną ilością cukru. Spód normalny, z mąką i cukrem, ale do masy była dorzucona tylko łyżka cukru pudru, ponieważ maliny, śmietanka i mascarpone mają swój naturalny słodki smak. Wyszło z grubsza ok. 28g węgli na 100g (1 porcję), czyli całkiem nieźle jak na deser.


#gotowanie

681674b3-be9e-4105-a851-a33ff920e302

Komentarze (20)

bori

@GazelkaFarelka Coraz bardziej Ciebie lubię

bojowonastawionaowca

@GazelkaFarelka no nie no, zlituj się, proszę

GazelkaFarelka

@bojowonastawionaowca czy to ostatnie ostrzeżenie przed banem?

bojowonastawionaowca

@GazelkaFarelka musiałbym znałeźć cos na Ciebie w regulaminie xD

GazelkaFarelka

@bojowonastawionaowca daj mi człowieka, a paragraf zawsze się znajdzie

bojowonastawionaowca

@GazelkaFarelka na Ciebie to bym musiał długo szukać, a potem bym tęsknił

Mr.Mars

@bojowonastawionaowca można podciągnąć pod przemoc wizualną.

Opornik

@GazelkaFarelka Wygląda jak miniaturka jakiejś gry.

GazelkaFarelka

@Opornik z użyciem tej "trawy" z ciasta szpinakowego na cieście czekoladowym można tworzyć całe krajobrazy

SaucissonBorderline

@GazelkaFarelka Oj wygląda dobrze

panbomboni

Jak mam to zrobić człowieku?!

GazelkaFarelka

@panbomboni spód: 150g mąki, 65 cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 żółtko, łyżka śmietany, wanilia lub aromat wanilinowy - lepisz to wszystko na jednolitą masę, wykładasz formę, pieczesz 180 stopni 20-25 minut

200g malin mrożonych wrzucasz do garnka, aż się podgrzeją i zrobi z nich coś w rodzaju dżemu, dodajesz żelatynę lub agar

wrzucasz na spód tarty

jak wszystko ostygnie już dobrze, robisz masę pistacjową

ubijasz śmietankę 30% 200 ml, dodajesz łychę cukru pudru, potem opakowanie 250g mascarpone, potem pastę pistacjową - ile tam uznasz za stosowne, ja pół słoiczka takiej pasty 100% bez dodatków

krem wykładasz na tartę, dekorujesz i do lodówki na kilka godzin

ismenka

@GazelkaFarelka pienkna tarta mazurkowa


dzieki za przepisik, skorzystam, bo znudziło mi się robienie serników w 100 kombinacjach i smakach Jaka średnica blachy? Pół słoiczka kremu, czyli ile to u Ciebie wyszło gramów?


PS dobrze, że ja bezcukrowa i erytrol wjeżdża aż miło - dzięki temu wpierniczam serniczki bez wyrzutów, bo to dla mnie po prostu miła forma białka, co zaspokaja makro i chętkę na ciacho. Ale wiem, że są ludzie, którzy mają radar na cukry alternatywne i trzeba to uszanować (znajomym zawsze robię z cukrem).

GazelkaFarelka

@ismenka Tutaj spód można spróbować zrobić z mąki migdałowej, bez cukru, a do masy można śmiało nie dodawać cukru ani słodzika i też wyjdzie smaczna, bo śmietanka, mascarpone i pasta pistacjowa mają swój naturalny słodki smak. Forma o średnicy 28 cm. Pasty pistacjowej dałam ok. 150 g.

95a258fd-7cca-47d0-b3e6-c7ba5ac47b19
ismenka

@GazelkaFarelka nie no, bez przesady, jaka mąka migdałowa? Kiedyś miałam fazę na różne mąki i wypieki, ale już od tego odeszłam i robię z tradycyjnych mąk, często też po prostu mielę płatki owsiane i mam mąkę do wypieków na innych mąkach zawsze to jakieś takie suche i wiórowate, nie to co gluten, mhmm


Dzięki. Możliwe, że zrobię na majówkę, to się pochwalę.

GazelkaFarelka

@ismenka akurat mąka migdałowa jest w porządku, bo ma słodki smak, wolę osobiście takie smaki w deserach niż sypać erytrytol

ismenka

@GazelkaFarelka dla każdego coś dobrego ja za migdałową nie przepadam

niebylem

@GazelkaFarelka ja pi⁎⁎⁎⁎le, człowiek się cieszy że zrobił babkę cytrynową (popularny wypiek w kształcie d⁎⁎y #pdk) i wchodzi na hejto a tam master chef cukiernictwa ( ͡~ ͜ʖ ͡°).

Masz rację, j⁎⁎ać słodziki. Jak reszta diety leży to słodziki nic nie pomogą. Po co się oszukiwać XD

Piękny mazurek, dla takich rzeczy istnieje ludzkość.

GazelkaFarelka

@niebylem E tam, zazwyczaj robię ciasta gdzie wszystko miesza się w jednej misce, tutaj z trzema warstwami wspięłam się na wyżyny moich chęci i możliwości. Poza tym pomagała mi córka.

Mr.Mars

@GazelkaFarelka Już widzę taki duży kawałek krojony dla mnie.

Zaloguj się aby komentować