Jedna z rzeczy, bez których nie wyobrażam sobie swojej kuchni. Zawsze też myślałam, że jest to urządzenie wszystkim znane, póki w markecie nie natknęłam się na ludzi kminiących przy półce z drewnianymi akcesoriami, cóż to za dziwne utensylium i do czego służy xD


A Wy? Wiecie do czego służy koziołek* i używacie w swoich kuchniach?


*lub jakkolwiek inaczej go nazywacie


#gotowanie #gownowpis #kuchenneszpeje

4cf9091e-b8ed-48db-b3aa-71c2b3f0348b

Komentarze (51)

Half_NEET_Half_Amazing

@moll

mam takie coś

merdam tym

mogę się bez tego obejść

moll

@Half_NEET_Half_Amazing gratulacje

Atarax

@moll ja nie wiem co to jest

TenebrosuS

U mnie się tego nie używa, nawet nie wiem czy w sklepie można kupić.

Suodka_Monia

@moll ja to nazywam mątewka @Atarax Służy do bicia kota

Lubiepatrzec

@moll To jest sprzęt całkowicie nieznany, zwłaszcza jak ktoś jest młodszy i nie ma dziadków na prowincji. Ja gdzieś to widziałem ale lepiej zapoznałem się na filmach tego jegomościa z Syberii. Sam nigdy nie używałem ale może powinienem, bo wydaje się bardzo podręcznym sprzętem. Co tym robisz i dlaczego nie mikserem?

https://youtube.com/shorts/XgN5q0uDJv4?feature=share

MauveVn

Prawdopodobnie służy to do ugniatania ziemniaków.

Koval

@moll jak to rogolka jest, nie używam

Zielonypomidor

@moll Widzieć widziałem, nigdy nie używałem.

paramyksowiroza

@moll Wiem po co to i na co, ale własnego nigdy nie miałem. I teraz nie wiem, czy nadrabiać zaległości, czy nadal korzystać z blendera

moll

@Atarax ma wiele nazw, w zależności od regionu - koziołek, mątewka, rogolka... I jeszcze kilka innych by się znalazło


@Lubiepatrzec @MauveVn

A służy do różnych rzeczy - ogólnie mieszanie na "wysokich obrotach" w wersji ręcznej. Nadaje się do wymieszania zaprawy na kisiel, kakao, budyń, do zaciągania zupy, można tym próbować ubić kogel-mogel, jeśli się ktoś uprze. Fajnie rozbija grudki w każdym razie.


Przydatne do małych ilości, takich mieszczących się w kubku, i do rzeczy do zrobienia na szybko

moll

@TenebrosuS można normalnie kupić, nie jest to jakieś egzotyczne

moll

@Suodka_Monia do tego celu nie używałam, ale skoro polecasz xD

moll

@paramyksowiroza nadrabiaj, czasami szybciej niż blender rozkladać

Atarax

@moll a to nie wiem, ja do tego mam widelec

moll

@Atarax to jest efektywniejsze od widelca

CzosnkowySmok

@moll co to jest zaciąganie zupy?

To urządzenie było w domu i nikt tego nie używał. Zawsze myślałem, że służy do ucierania masy.

moll

@CzosnkowySmok zaciągasz - zabielasz zupę.


Do ucierania się nie nadaje, za małe. Do ucierania to tłuczek do ciasta i miednica albo makutra, jak ktoś jest wybitnym purystą

Mortadelajestkluczem

@moll Używam do robienia ponchy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

moll

@Mortadelajestkluczem czyli kolejne zastosowanie

Mortadelajestkluczem

@moll Jak najbardziej. Co prawda, zazwyczaj wypijam rum, zanim się wezmę za owoce i miód, ale kilka razy udało się doprowadzić proces do końca ( ͡° ͜ʖ ͡°)

moll

@Mortadelajestkluczem silna wola to podstawa xD

Siewca_Kaszany

Jak wyżej, do pozbywania się grudek - idealne.

Samej mątewki nie mam, ale jak mi się nie chce miksera rozkładać to biorę jedną łopatkę i w dłoniach kręcę xD

Zdecydowanie ułatwiający życie sprzęt

BettyLou

@moll O, mątewka Moja babcia używała praktycznie codziennie, przydawało się do zrobienia lanego ciasta do zupy, lub wymieszania czegoś w małym garnuszku/kubku. Ja nie używam z racji tego że jest drewniane i nie chce mi się tego myć ręcznie, wolę małą trzepaczką zrobić taki "wir" i później cyk do zmywarki

pierzak

@moll oczywiście że kierlejka jak najbardziej w każdej kuchni musi być

moll

@BettyLou szczyt lenistwa xD mnie za to denerwuje mycie trzepaczki, koziołek szybszy w myciu

Zielonypomidor

@moll Teraz tak przypominał mi się Twój wpis o gąbkach do mycia.

moll

@Zielonypomidor dobry był! Muszę jeszcze wrócić do obrzydliwostek

Zielonypomidor

@moll Trochę to pijawka była do Ciebie, że to z drewna.

moll

@Zielonypomidor lubię akcesoria z drewna. Jak myjesz i dbasz to może nie są sterylne, ale wystarczająco czyste by z nich bezpiecznie korzystać

Zielonypomidor

@moll Chyba tak crem fresh powstalł

Zielonypomidor

@moll Tak bardzo spłaszczając bakterie na tym żyły i miały się dobre.

moll

@Zielonypomidor bakterie żyją na większości powierzchni, z którymi masz kontakt. Chyba że stworzyłeś sobie w domu totalnie sterylne środowisko

Zielonypomidor

@moll No tak i o to mi chodzi, ze jak dbasz to dobre bakterie są, i śmietana wychodzi, chleb

moll

@Zielonypomidor dlatego drewniane akcesoria są spoko. To wdzięczny materiał jak zadbasz

Zielonypomidor

@moll Napisze tylko, że ten nowy kolor fenomenu pasuje. Gratulacje

moll

@Zielonypomidor dziękuję

pastowany_tapir

to fyrlok, służy do fyrlanio bele czego we kuchnie, np. do fyrlanio ciasta pod gumiklyjzy

moll

@pastowany_tapir gumiklyjzy brzmi legitnie. Poproszę porcję

RiverStar

@moll Mordo kup sobie mikser

moll

@RiverStar ziomuś, mam nawet robota co sam kręci, ale ze mnie taki zboczeniec, że mam przepisy, które mimo zaawansowanej technologii kuchennej kręcę od początku do końca ręcznie xD

Zaloguj się aby komentować