Jako że Święta się zbliżają to: bigosy dojrzewają, mięsa się peklują. Więc co? Spróbuję kiszonek. I powiem tak! Jak mi to smakuje! Do wędliny, kanapki czy po prostu zjeść pikantny kawałek warzywa. Pikantny bo dodałem dużo papryki chili. Lubię!

#gotujzhejto #domowelepsze mój tag to obserwowania lub czarnolisto.
d596dbda-f908-4716-8974-618efd1a62bc
slynny_skorpion

przedwczoraj otworzyłem kiszoną rzodkiewkę z kalafiorem. gówniarze plują, ja się delektuję zagryzając do mięska. nie pikantnie, bo na próbę.

ps. coś ta Twoja kiszonka zbyt kolorowa. ile minęło od zamknięcia?

wonsz

@slynny_skorpion gówniarze będą pluć bo o ile kalafior już potrafi wonić, to rzodkiew robi bączurowy rozpierdol przy kiszeniu straszny


Aż mi się przypomniało jak trzymałem keto: słonina słoikowa kwasiora na wieloziarnistym chlebie białkowym, zapijana miksem kwasu buraczanego z domowym jogurtem, zagryzania takimi znajdźkami z piwnicy...chyba trzeba zrobić nowe postanowienia na 2024.

Astro

@slynny_skorpion nie wiem co masz namyśli pisząc zbyt kolorowa? Że jeszcze nie ukiszona? Już prawie gotowa (we wtorek wstawiłem).

slynny_skorpion

@Astro dokładnie. ja trzymam minimum 2 tygodnie przed degustacją. w tym roku robiłem jeszcze kiszoną cukinie. starszemu powiedziałem, że to ogórek kiszony i zjadł bez plucia

Astro

@slynny_skorpion dwa tygodnie to jak dla mnie już nieco przekiszona. I oczywiście to są osobnicze preferencje więc nie jest tak że moja racja jest mojsza :) po to robimy w domu żeby każdy miał tak jak lubi :)

Na szczęście nie mam dzieci więc nikt mi nie pluje :)

slynny_skorpion

@Astro No dobra, muszę podjąć temat Zakładając, że kiszenie jest procesem mającym przedłużyć przydatność do spożycia, wydaje mi się, że nie można "przekisić" czegoś. Po prostu po prawidłowym zakiszeniu powinno trzymać ten walor smakowy. Wiadomo, że nie na zawsze, ale bez dostępu powietrza nie powinno się nic dziać.

PS. jestem w jeszcze w tych sprawach lajkonikiem, mogę się mylić

AndrzejZupa

Masz Ty sumienie człowieku?! Takie smaki wrzucać i wkurwiać ludzi..echhh

Astro

@AndrzejZupa nie mam żadnego sumienia. Nie mam też strachu i pieniędzy. Za to mam kiszonki :)

Niv

@Astro kalafior też w takiej mieszance świetnie wychodzi

Astro

@Niv w nienawiści do kalafiora zostałem wychowany i chyba nic tego nie przełamie. Brokuł to max mojego kompromisu.

Zaloguj się aby komentować