Czy jedzenie gotowane/odgrzewane w mikrofalówce woce jest zdrowe?
40lat a nigdy nie widziałem potrzeby posiadania takiego ustrojstwa.
Ktoś ma jakieś badania, opinie mądrych ludzi?
#kuchnia #gotowanie #zdrowie #kiciochpyta
Topia

Normalne jedzenie, tylko że ciepłe.

To, że cumraci i inne szury nie rozumieją jak to działa, to nie znaczy, że jest niezdrowe.

Czasem się przydaje, zwłaszcza do podgrzania resztek z wczoraj, czy mleka dla dziecka.

TrocheToBezSensu

Nie jest niezdrowe, ale często niedobre.

Macer

@Taxidriver co mialoby byc w nim niezdrowego? to tylko sposob podgrzewania, jest niesmaczne ale to tyle

MuojemuKotu

Też nie miałem / i nadal nie mam mikrofali, pomimo wieku 30+, i przeżycia 5 lat akademika ( ͠° ͟ʖ ͡°). Chętnie sie dowiem, jak to jest z tym "niszczeniem struktur białek" w rzeczywistości.

Macer

@MuojemuKotu no bialka soe scinaja w temperaturze 40 cos stopni

moll

@MuojemuKotu że strukturami białek to nie wiem. Za to jak nastawiasz na zbyt długo to z pewnością przesuszasz, a jak przy okazji jest trochę tłuszczu to strzela po wnętrzu i jest więcej czyszczenia

MuojemuKotu

@Macer Ścinanie ścinaniem. Niemal każde mięcho wymaga obróki termicznej, żeby spożywający je człowiek nie skończył z pasożytami. Gdzieś czytałem o kompletnym unicestwianiu białek przez ogromną częstotliwość drgań mikrofal. O to mi chodzi. Zakładam, że prawdy jest w tym 0,0%, ale, jakby ktoś, coś, na potwierdzenie tego zjawiska podesłał, to się nie obrażę ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

e5aar

@Macer ścina się i? I co z tego? A wiesz o tym że białko świeże jest mega złożone i ciężko strawne? I potem żołądek musi mielić i rozbijać je na mniejsze białka, aminokwasy itp? Białko poddane obróbce jest tylko zdrowsze i lepiej przyswajalne, bo właśnie przez tą obróbkę rozbijasz je na mniejsze białka/aminokwasy. Kurła ludzie nie powtarzajcie bzdur których totalnie nie rozumiecie.

Macer

@e5aar co kurwa? XD

Macer

@MuojemuKotu no to przeciez nikt o zdrowych zmyslach surowego miesa do mikrofalowki nie wklada


>kompletnym unicestwianiu białek przez ogromną częstotliwość drgań mikrofal


co to znaczy „ogromna czestotliwosc drgań” xD czestotliwosc jest ustawiona konkretna, taka zeby podgrzewala wodę, bialka są o tyle podgrzewane o ile są w poblizu wody. chemikiem nie jstem ale na chlopski rozum to bialko jako skomplikowany zwiazek chemiczny ma inną czestotliwosc niz H2O i ta konkretna czestotliwosc ogrzewac je powinna o wiele slabiej, wiec skąd jakie unicestwianie ma sie wziac to ja nie wiem. sie zetnie tak jak na patelni, no ale powtarzam kto normalny surowe jedzenie do mikroweli wklada

e5aar

@Macer widzisz możesz się czegoś ciekawego nauczyć. Ciekawym przykładem są ludzie którzy nie trawią laktozy, po prostu do systemu trafia zbyt złożone białko i szkodzi w ch. Inni po prostu rozbijają laktozę na przyswajalne aminokwasy. Stąd można kupić tabletki, które łykasz i przez tam jakiś czas dopóki są a żołądku możesz pić mleko z laktozą, bo tabletka zawiera substancje rozbijające to bialko na aminokwasy. Kolejnym przykładem z życia jest picie przez koksów surowych jajek. Nie robi się tego nie z powodu salmonelli, tylko właśnie faktu, że białka w surowym jajku są mega złożone, i po prostu organizm nie nadąży z rozbiciem ich na przyswajalne, więc czesc się marnuje/obciąża żołądek i sraka. Poczytaj jak działa przyswajanie i cały proces syntezy bialek przez organizm człowieka. To jest doskonałe obecnie przebadane.

Macer

@e5aar ale to ty dzwonisz, ja nic nie pisalem jedzeniu surowego bialka xD

e5aar

@Macer napisałeś, że się ścinają w 40 stopniach, zapytałem co z tego (bez odpowiedzi) i dodałem, że to tylko dobrze.

Macer

@e5aar pytanie bylo co sie dzieje z bialkami w mikrofalowce to napisalem ze sie scinaja w tych 42 stopniach a w zamian dostalem jakis kretynski wywód nie na temat xD

e5aar

@Macer nie ma temat to może i tak, ale bardzo treściwy, broń Boże kretynski xD

Konto_serwisowe

Nie ma twardych dowodów jakoby było szkodliwe: https://www.youtube.com/watch?v=pdkhJ7DrXv8

Nie musi być zdrowe, pizza z marketu włożona do mikrofali pewnie zdrowia nie polepszy, ale mikrofalówka przynajmniej bardzo tego nie pogorszy.

panek

Jedyne ryzyko zdrowotne jest jak podgrzewasz w naczyniu do tego nieprzeznaczonym np takim styropianowym pudełku na wynos z chińczyka, bo może się topić i przenikać do jedzenia. Ale jakbyś podgrzewał w tym w piekarniku to też się to stanie xD

entropy_

@Taxidriver w mikrofali się nie gotuje tylko odgrzewa.

Odgrzewane jedzenie jest ok, bo mikrofala podgrzewa tylko wodę reszta ogrzewa się od wody w jedzeniu.

Jednym z niewielu zagrożeń dla zdrowia jest próba zagotowania wody w mikrofalówce. Można wodę zagrzać w szklance do temperatury ponad 100 stopni bez wrzenia i jak tylko dotkniesz szklanki to wybucha.

e5aar

Komentarz usunięty

e5aar

@entropy_ usuwam mój wpis i przepraszam za błędy.

Taxidriver

O! Nie wiedziałem, dzięki.

Musze sprawdzić :)

e5aar

@Taxidriver nie różni się niczym od innych urządzeń do podgrzewania w kwestii zdrowia. Chyba że sam do niej wejdziesz, nie polecam, są małe ;)

koszotorobur

@Taxidriver - jak umisz w hamerykański to tu masz wyjaśnienie jak to działa: https://youtube.com/shorts/pjkt8xjYBOU

W skrócie, mikrofale powodują super szybkie obracanie się cząsteczek wody i tak powstałe międzycząsteczkowe tarcie wytwarza ciepło, które to podgrzewa jedzenie

Macer

@Taxidriver na pewno jest tak ze sprzedawane w supermarkecie jedzenie „do podgrzania w mikrofalowce” jest bardzo niezdrowe, ale to z zupelnie innych powodow

Zaloguj się aby komentować