Ankieta: 1.5kg schabu - co z nim zrobić?
#gotujzhejto

Ankieta: 1.5kg schabu - co z nim zrobić?
#gotujzhejto

@sireplama A jakby to zapakować w chorą ilość soli i zasuszyć?
@razALgul Nie mam gdzie trzymać. Zresztą to ma być niedzielny (i poniedziałkowy i wtorkowy) obiad!
@sireplama aaaaa, to rozumiem. Jestem za drugą opcją w takim razie
@sireplama może zamarynować i upiec w piecu?
@NiebieskiSzpadelNihilizmu Jakim piecu?
Trochę rękaw i piekarnik mnie kusi jednak...
@sireplama schabowe
@razALgul No chyba się do tego przekonam, ze względu na szybkość realizacji dania. Tylko mięso przysezonuję (czy to słowo weszło już do polskiego języka) jeszcze dzisiaj, bo ostatnio nie było słone wewnątrz.
schabowe
@pacjent44 Oj kuszą... Tylko, że ja mam pierdolca i jak robię, to prawilnie - moczenie w mleku ze solą, pieprzem, cebulą i majerankiem, panierka z własnej bułki tartej - opcja szybkie żarcie chyba nie wyjdzie.
@sireplama gdzie się śpieszysz? a będziesz mieć fundament pod obiady na kilka dni. spora oszczędność czasu
Zrobić najlepsza roladę czyli schab nadziewany śliwka. Jedyny prawilny sposób na 1.5kg schabu
@exprenpn fiuuuu.... tylko, że to grubsza robota.
tylko, że to grubsza robota
@sireplama Na pewno mniejsza, niż tłuc te schabowe
@paramyksowiroza tyż prawda...
@sireplama do marynaty na noc (przyprawy, plus olej i ocet balsamiczny) a jutro całość do aurfryjera, nie plastry;) Edit: zapomniałem dodać, ze z frajera wychodzi super schab, podlej sobie jedynie woda na dno naczynia, pod kratke.
@nxo hmm? A AF upiecze się w środku mięsa?
Masz jakiś link do przepisu?
zainteresowałeś mnie
@sireplama nie mam, sam robilem na czuje pierwszy raz, wyszlo duzo lepsze niz z piekarnika, nie takie suche,soczuste itd, najlepiej jak masz termometr-somde, żeby w srodku mialo z 75stopni, to wiesz, ze jest dobre, albo na oko, 1,5kg 1,5h, przewracac co pol h, polecam. A o przepis mozesz czata gpt czy gemini poprosic:)
A pokroić w 2cm plastry i chyc do zamrażarki i wyciągać w niedzielę by grać muzykę niedzieli?
@ZohanTSW nie ma mowy! Leży w occie balsamicznym i oleju, natarte solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i kminem. W zalewie oczywiście kilka ząbków czosnku i liść laurowy! Jutro idzie do airfryera - propozycja @nxo wygrła
@sireplama daj znać po upieczeniu jak wyszło!
@sireplama będzie pyszne
@nxo @ZohanTSW Zjadłem!
Do mięsa zrobiłem jeszcze sos ranczerski, a zalewę z marynaty zredukowałem z białym winem i użyłem jako polewy. Jako karbo poszly frytki wymieszane z przyprawą tzatziki - powiedzmy ala fromage! No i ogórek spruszony solą i odrobiną octu.
Zaraz pęknę...



@sireplama mówiłem, ze wychodzi zajebiście:) soczyste mega, tym bardziej, ze to schab, frajer to jest mistrzostwo;) cieszę się, ze smakowalo;)
@sireplama kurde faja ale smaka narobiłeś
Zaloguj się aby komentować