Ankieta: 1.5kg schabu - co z nim zrobić?


#gotujzhejto

sireplama userbar

Co zrobić ze schabem?

81 Głosów

Komentarze (23)

razALgul

@sireplama A jakby to zapakować w chorą ilość soli i zasuszyć?

sireplama

@razALgul Nie mam gdzie trzymać. Zresztą to ma być niedzielny (i poniedziałkowy i wtorkowy) obiad!

razALgul

@sireplama aaaaa, to rozumiem. Jestem za drugą opcją w takim razie

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@sireplama może zamarynować i upiec w piecu?

sireplama

@NiebieskiSzpadelNihilizmu Jakim piecu? Gdzie ja bym jeszcze piec pomieścił w m3?


Trochę rękaw i piekarnik mnie kusi jednak...

sireplama

@razALgul No chyba się do tego przekonam, ze względu na szybkość realizacji dania. Tylko mięso przysezonuję (czy to słowo weszło już do polskiego języka) jeszcze dzisiaj, bo ostatnio nie było słone wewnątrz.

sireplama

schabowe


@pacjent44 Oj kuszą... Tylko, że ja mam pierdolca i jak robię, to prawilnie - moczenie w mleku ze solą, pieprzem, cebulą i majerankiem, panierka z własnej bułki tartej - opcja szybkie żarcie chyba nie wyjdzie.

pacjent44

@sireplama gdzie się śpieszysz? a będziesz mieć fundament pod obiady na kilka dni. spora oszczędność czasu

exprenpn

Zrobić najlepsza roladę czyli schab nadziewany śliwka. Jedyny prawilny sposób na 1.5kg schabu

sireplama

@exprenpn fiuuuu.... tylko, że to grubsza robota.

paramyksowiroza

tylko, że to grubsza robota

@sireplama Na pewno mniejsza, niż tłuc te schabowe

sireplama

@paramyksowiroza tyż prawda...

nxo

@sireplama do marynaty na noc (przyprawy, plus olej i ocet balsamiczny) a jutro całość do aurfryjera, nie plastry;) Edit: zapomniałem dodać, ze z frajera wychodzi super schab, podlej sobie jedynie woda na dno naczynia, pod kratke.

sireplama

@nxo hmm? A AF upiecze się w środku mięsa?

Masz jakiś link do przepisu?

zainteresowałeś mnie

nxo

@sireplama nie mam, sam robilem na czuje pierwszy raz, wyszlo duzo lepsze niz z piekarnika, nie takie suche,soczuste itd, najlepiej jak masz termometr-somde, żeby w srodku mialo z 75stopni, to wiesz, ze jest dobre, albo na oko, 1,5kg 1,5h, przewracac co pol h, polecam. A o przepis mozesz czata gpt czy gemini poprosic:)

ZohanTSW

A pokroić w 2cm plastry i chyc do zamrażarki i wyciągać w niedzielę by grać muzykę niedzieli?

sireplama

@ZohanTSW nie ma mowy! Leży w occie balsamicznym i oleju, natarte solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym, majerankiem i kminem. W zalewie oczywiście kilka ząbków czosnku i liść laurowy! Jutro idzie do airfryera - propozycja @nxo wygrła

nxo

@sireplama daj znać po upieczeniu jak wyszło!

ZohanTSW

@sireplama będzie pyszne

sireplama

@nxo @ZohanTSW Zjadłem! Wielkie zaskoczenie, że mięso dopieklo się w środku w airfryerze! Drugie zaskoczenia jak soczyste wyszło - dałem mu odsapnąć 15 minut po pieczeniu, a i tak podczas krojenia deska i talerz były całe w soku.


Do mięsa zrobiłem jeszcze sos ranczerski, a zalewę z marynaty zredukowałem z białym winem i użyłem jako polewy. Jako karbo poszly frytki wymieszane z przyprawą tzatziki - powiedzmy ala fromage! No i ogórek spruszony solą i odrobiną octu.


Zaraz pęknę...

690236ea-151c-4ef1-94e1-3a4710f8e3c2
a5f94ad3-d20d-47be-b7e2-58627830a45a
8fddc515-3410-4a03-999c-8d65c8c2a820
nxo

@sireplama mówiłem, ze wychodzi zajebiście:) soczyste mega, tym bardziej, ze to schab, frajer to jest mistrzostwo;) cieszę się, ze smakowalo;)

ZohanTSW

@sireplama kurde faja ale smaka narobiłeś

Zaloguj się aby komentować