a taką pizzę sobie wczoraj upiekłem, koszt takiej pizzy w domu, to pewnie poniżej 10 zł (kiedyś policzę), a smak lepszy niż z pizzerii. Cała tajemnica to dobry piecyk


#pizza #gotowanie

6cd6120c-8876-4283-91d9-be0667fab073

Komentarze (21)

Trypsyna

@dfe Wygląda petarda. Z jakiego piecyka korzystasz? Czaję się właśnie na zakup.

dfe

@Trypsyna diavola pro v3, jak widać po picrel warto i jest banalny w obsłudze

A_I

@dfe i w środku na kamieniu szamotowym?

dfe

@A_I kamień biscotto, tak szczerze mówiąc, to nie wiem czy to to samo

Shivaa

@dfe diavola pod koniec miesiąca ma trafić w moje ręce, nie mogę się doczekać 😁

dfe

średnica tego talerza to 31 cm, a waga kulki ~290 g, jakby ktoś się zastanawiał

pokojowonastawionaowca

@dfe za to w dominos odgrzewanie z zamrażarki stoi 50 złotych xD nic tylko otwierać pizzerie i "siepac ino dutki"

knoor

@dfe Liczyłem 2 lata temu dla Ooni Kody;)


Ciasto jest ze zwykłej mąki z biedry, ceny nie pamiętam ale powiedzmy 2.79/kg, zużyłem niecałe 1400g przy hydracji ok. 65%. Wodę, drożdże, sól pomijam. Wyszło mi z tego dziesięc placków po ok 220 gramów na placek, czyli jeden to koszt ok. 39 gr. Do tego pomidory w puszce, jedna puszka to jakieś 3.30 pln, starczy na 3-4 placki. Przyjmijmy 1 pln wliczając w to już przyprawy. Kulka mozarelli to 3 pln i chorizo jakieś 1.5 pln. Koszt składników to 5.89 pln. Gaz idzie z butli, szacuję że jedna butla starcza mi na około 80 placków, za gaz płaciłem 100 złotych, total wychodzi około 6.70.

Trzeba uwzględnić jeszcze jednak koszt w postaci zakupu pieca oraz dorobienia drzwiczek, ja kupowałem na Black Friday i całość wyszła mi 2500 pln. Przy cenie pizzy w Dominos na poziomie 40 złotych (w promocji za XXL) i różnicy 33.30 pln na pizzy wychodzi, że zakup pieca zwróci się po około 80 pitcach. Nieźle:)


https://www.hejto.pl/wpis/na-pewno-slyszeliscie-o-krolestwie-pitcy-do-ktorego-droga-prowadzi-przez-krolest

dfe

@knoor ciekawe właśnie jak to się ma do ceny elektrycznego piecyka, poczekam na rachunek za prąd, żeby zobaczyć jak mi wzrósł, bo zrobiłem kilkanaście picek

A_I

@dfe mierzył to kiedyś top gar i wyszło że za prąd to są jakieś grosze, że nawet nieistotne xd

A_I

@dfe panie to jest sztos, podziel się przepisem : >

dfe

@A_I przepis jest prosty, szukasz kalkulatora do pizzy (np https://www.stadlermade.com/pizza-calculator/), ja zrobiłem 70% hydratacji, mąka 5stagoni rossa, ciasto wyrastalo 48 godzin, z czego 4 ostatnie wyciągnąłem z lodówki (łatwiej się rozciąga, jak jest w temp pokojowej). Sos to po prostu pomidory z puszki marki mututti rozwalone w ręce, trochę curkru (na smak), soli, oliwy i świeżej bazylii, mozarella to taka świeża, pokrojona i odsączona na ręczniku papierowym, dodatkiem jest grana padano i straciatella (obydwa po upieczeniu na wierzch)

dfe

jeśli chodzi o ciasto, to ja tylko na początku mieszam, odczekuję z godzinę, potem kilka razy biorę za brzeg i rozciągam ciasto i je zawijam, żeby siatka glutenowa była mocna

fortix

@dfe

Ja dzisiaj też robiłem, ale troche gęsto miałem w pudełku bo wyjątkowo 6kulek i nie wyszły mi okrągłe

Jestem zadowolony z tej diavoli v3, godny polecenia piecyk

1e95899f-2980-467f-b6f1-a48157513485
dfe

@fortix widać, że ciasto fajne, bo nabomblowane

Hajt

Wygląda smacznie. Biorę

mordaJakZiemniaczek

Uwaga na podobnie wyglądające urządzenia, ale za 199zl, wyjdzie spalony zakalec albo jeszcze gorzej

emq

@dfe wygląda piknie; masz porównanie tego pieca do czegoś innego? obecnie mam od lat g3ferrari - kosztował mnie chyba z ~370zł i zwrócił już się chyba z dwieście razy (tak jak napisałeś - koszt pizzy 'domowej' to są jakieś grosze jeśli chodzi o same składniki); ile rozgrzewasz i wypiekasz placek na tym swoim sprzęcie?

dfe

@emq mialem tez g3 ferrari, dobry piec do pizzy klasycznej, natomiast placek wychodzi malutki i u mnie czas pieczenia to bylo z 6 minut, taka pizza z mocno napompowanymi brzegami to w nim nie wychodzila

dfe

@emq co do rozgrzewania, to czas jest bardzo zbliżony: 20-25 min, czas wypieku na g2 ferrari, tak jak pisałem ~6 min, na diavoli poniżej 2 min

Zaloguj się aby komentować