Właśnie po raz pierwszy nastawiłem zakwas na żur na podstawie mojego zakwasu chlebowego, zobaczymy co jutro wyjdzie


Właśnie po raz pierwszy nastawiłem zakwas na żur na podstawie mojego zakwasu chlebowego, zobaczymy co jutro wyjdzie

@WalIy Jak robisz? Bo zastanawiałem się ostatnio co robić z nadmiarem zakwasu po dokarmianiu?
@Dzienpachniejakpoczatek działam wg tego przepisu https://smakowitychleb.pl/porada/jak-zrobic-zakwas-na-zur-z-zakwasu-chlebowego/ ale tak jak mówię, pierwszy raz będę robił więc jutro się okaże czy przepis jest dobry
@Dzienpachniejakpoczatek próbuje na podstawie tego przepisu
Pierwszy wynik w google.
Zaloguj się aby komentować
Kobita chciała sushi na obiad to co miałem zrobić, jak tylko wziąć i zawinąć jakąś rolkę czy dwie ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

@WalIy Witam tego całkiem śnieżnego dnia! Mam nadzieję, że będzie on lepszy niż poprzedni! (✿❦ ͜ʖ ❦)
Zaloguj się aby komentować
Wczoraj na obiad robiłem dietetyczne chili con carne na mięsie z indyka, więc dzisiaj na śniadanie w ramach nie marnowania jedzenia, resztka tego con carne przerobionego na szakszuke. Polecam

Zaloguj się aby komentować
Serce rośnie gdy widzę że z rana najbardziej plusowany wpis na wykopie ma mniejsze liczby niż najbardziej spiorunowany wpis na hejto.
Sajonara bjałkov, pięknie to rozegrałeś


Zaloguj się aby komentować
Na głównej wykopu nadają na hejto, na głównej hejto nadają na wykop i hejto xD
Szeryfie, nie idź tą drogą, bo ten dobry start szybko się skończy. Napisz Pan solidny regulamin i się jego trzymaj, żeby wszystko było jasne i klarowne.
Nie spierdol tego, proszę.
@WalIy Swoją drogą jak mi admin odpisuje wulgaryzmami jak piszę, że czarno nie działa to mnie się to nie podoba. Nie obchodzi mnie, że ma zły dzień. Ja mu grzecznie, że czarna lista nie działa a on mi, że tagi się 'pi⁎⁎⁎⁎lą, że 'zjebali, że posłuchali użytjowników'. Jeszcze zamiast wytłumaczyć co robie źle skoro czara lista działa, a mi i tak wyświetlają się perfumy czy inne 2137 to jak debilowi pisze 'klikij i obczaj co się stanie'
@MrFab Tak szczerze mówiąc, to kurwować też trzeba umieć, żeby to jakoś znośnie wyglądało. Wysrywy tego chłopa wyglądały, jakby był niestabilny psychicznie xD
Zaloguj się aby komentować
Właśnie rozkrajam na śniadanie wczorajszy wypiek.
Żytni trójfazowy - 1/3 żyto 2000, 2/3 żyto 960 (chciałem 720 ale nie było w sklepie)
Z dodatków to słonecznik, siemię lniane i kminek. Czarnuszka jako posypka.

Kule bele czekam na nową kuchnię i też będę takie robił. To z piekarnika czy chlebomaszynki, czy czegoś jeszcze?
@ColonelSanders z piekarnika, w keksówce piekę
@WalIy No to kozak, pozdrawiam
Zaloguj się aby komentować
Zaloguj się aby komentować
Ciekawe jak będzie wyglądał nowy wykop po stress testach Pana Rumuna
@WalIy A to nie jest tak, że oni zabezpieczyli tak wykop, że teraz Runim nic tam już nie zrobi - tak jak reszta innych użytkowników?
@MrFab myślę, że szybciej skaszanili narzędzia administratorskie i jak rumun tam wjedzie to zbożowa krulowa nie będzie miała jak tego usunąć
@MrFab Rumun może naprawić tamten portal, znajdzie luke i przywróci stary wykop, jak Prometeusz jakiś. Tak będzie
Zaloguj się aby komentować
Przeglądając zdjęcia w telefonie natknąłem się na foto pierwszego chleba jaki wypiekłem raptem trzy miesiące temu. W październiku wpadłem na pomysł żeby wyhodować zakwas i zacząć robić domowe chleby. Wkręciłem się w to niesamowicie, od tych trzech miesięcy wypiekam dwa chleby tygodniowo i progres jaki poczyniłem w jakości napawa mnie dumną
Łapcie kilka zdjęć z mojej chlebowej osi czasu
#chwalesie

@WalIy zrobią mi nową kuchnię to trz będę robić chleb
Zaloguj się aby komentować
Daj przepis na ten zajzair!
@sullaf To czerwone to papryka, jak na porządny gulasz przystało. Dostrzegam też cebulę. Mięcho to prędzej łopatka ze świni.
@WalIy bardzo potrzebuję listę składników (╥_╥)
Zaloguj się aby komentować
Polski wiatr gardzi Polakami (╯°□°)╯︵ ┻━┻
#skoki
Zaloguj się aby komentować
Te skoki przypomniały mi, że my w tym kraju prezydenta mamy. Gdyby go nie pokazywali teraz to bym nie pamiętał o jego istnieniu, tak chłop dzielnie walczy o dobro naszego kraju.
#polityka #skoki
Zaloguj się aby komentować
(╯°□°)╯︵ ┻━┻
#skoki
Zaloguj się aby komentować
Kubacki zrobi dzisiaj rekord skoczni bo mu wiatr pod narty zawieje, zobaczycie
#skoki
Zaloguj się aby komentować
Ej. Myślałem że jutro jest czwartek, a tu się okazuje, że jutro jest piątek. Humor gituwa ┌(・。・)┘♪
@WalIy Piątunio trzynastego
Zaloguj się aby komentować
@SuperSzturmowiec no skoro pisze to chyba rzyje
@WalIy podoba mi się easter egg xD
ale na pasach czy jak?
Zaloguj się aby komentować
Ależ żre żyto przed jutrzejszym wypiekiem.
Znowu będzie żytni, trójfazowy ale jeszcze się nie zdecydowałem jakie dodatki dosypie

O, trójfazowy, czyli mogę spawarkę podpiąć?
@LM317T Trzy krotnie dokarmianie zaczynu.
Jak wyżej chlopaki, zakwas, a raczej zaczyn dokarmiasz na trzy razy pozwalając mu wyrastać fazami. To chyba najzdrowsza wersja chleba jaka istnieje.
Zaloguj się aby komentować
@WalIy Robiłam z tego przepisu i wyszły do d⁎⁎y. Wyciekła w trakcie pieczenia z nich masa klejącego soku, który palił się i śmierdział w piekarniku, same fryki natomiast zamiast być frytkowe i chrupiące były jak ugotowane i rozlazłe, nie dało ich się oderwać od papieru bo się przykleiły tym przypalonym sokiem i było rozlazłe jak już wspomniałam. Narobiłam się jak debil, miska i blacha do mycia, a rodzina orzekła, że mam więcej nie robić
@GazelkaFarelka u mnie zadziałało idealnie wszystko
@WalIy o widzę, że kotlecik już zjedzony ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Zaloguj się aby komentować
Wrzucam efekt końcowy, zgodnie z obietnicą. Żytni na zakwasie, trójfazowy

@MrMareX wejdź sobie na yt na kanał Tomek Lach i znajdź dwa filmy, pierwszy jak wyhodować zakwas, a drugi jak na tym zakwasie upiec chleb pszenno-żytni. To najprostszy przepis który zawsze wyjdzie. Mąka pszenna wybacza niektóre błędy, chleby żytnie wymagaja minimalnego doświadczenia, bo jak tam coś zrobisz źle to do piekła idzie chleb. Ja kilka miesięcy temu tak właśnie zacząłem przygodę z pieczeniem i od tego czasu piekę dwa chleby tygodniowo
@WalIy Dzięki za podpowiedź. Uwielbiam zapach i smak domowego chleba no i możliwości zabawy przepisem.
@WalIy Ja generalnie lubię grubą skórkę ale inni już niekoniecznie
Zaloguj się aby komentować
@WalIy Świeże warzywa o tej porze roku, bogacz.
Zaloguj się aby komentować