Zdjęcie w tle
WalIy

WalIy

Osobistość
  • 171wpisy
  • 435komentarzy
Dzienpachniejakpoczatek

@WalIy Jak robisz? Bo zastanawiałem się ostatnio co robić z nadmiarem zakwasu po dokarmianiu?

WalIy

@Dzienpachniejakpoczatek działam wg tego przepisu https://smakowitychleb.pl/porada/jak-zrobic-zakwas-na-zur-z-zakwasu-chlebowego/ ale tak jak mówię, pierwszy raz będę robił więc jutro się okaże czy przepis jest dobry

Zaloguj się aby komentować

dev

@WalIy Witam tego całkiem śnieżnego dnia! Mam nadzieję, że będzie on lepszy niż poprzedni! (✿❦ ͜ʖ ❦)

Zaloguj się aby komentować

Wczoraj na obiad robiłem dietetyczne chili con carne na mięsie z indyka, więc dzisiaj na śniadanie w ramach nie marnowania jedzenia, resztka tego con carne przerobionego na szakszuke. Polecam

b6e96a69-0b54-4475-a5c7-e80e5ce7bc0a

Zaloguj się aby komentować

Serce rośnie gdy widzę że z rana najbardziej plusowany wpis na wykopie ma mniejsze liczby niż najbardziej spiorunowany wpis na hejto.


Sajonara bjałkov, pięknie to rozegrałeś

c2fd9779-710c-4af6-893d-cf06f24128b5
8a5efc5c-c80f-42f0-b51d-762bf36d9e43

Zaloguj się aby komentować

Na głównej wykopu nadają na hejto, na głównej hejto nadają na wykop i hejto xD


Szeryfie, nie idź tą drogą, bo ten dobry start szybko się skończy. Napisz Pan solidny regulamin i się jego trzymaj, żeby wszystko było jasne i klarowne.


Nie spierdol tego, proszę.

MrFab

@WalIy Swoją drogą jak mi admin odpisuje wulgaryzmami jak piszę, że czarno nie działa to mnie się to nie podoba. Nie obchodzi mnie, że ma zły dzień. Ja mu grzecznie, że czarna lista nie działa a on mi, że tagi się 'pi⁎⁎⁎⁎lą, że 'zjebali, że posłuchali użytjowników'. Jeszcze zamiast wytłumaczyć co robie źle skoro czara lista działa, a mi i tak wyświetlają się perfumy czy inne 2137 to jak debilowi pisze 'klikij i obczaj co się stanie'

wasiuu

@MrFab Tak szczerze mówiąc, to kurwować też trzeba umieć, żeby to jakoś znośnie wyglądało. Wysrywy tego chłopa wyglądały, jakby był niestabilny psychicznie xD

Zaloguj się aby komentować

Właśnie rozkrajam na śniadanie wczorajszy wypiek.


Żytni trójfazowy - 1/3 żyto 2000, 2/3 żyto 960 (chciałem 720 ale nie było w sklepie)


Z dodatków to słonecznik, siemię lniane i kminek. Czarnuszka jako posypka.

ac93b382-7c79-4cbc-9599-3fbc6db8f90e
ColonelSanders

Kule bele czekam na nową kuchnię i też będę takie robił. To z piekarnika czy chlebomaszynki, czy czegoś jeszcze?

WalIy

@ColonelSanders z piekarnika, w keksówce piekę

ColonelSanders

@WalIy No to kozak, pozdrawiam

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

MrFab

@WalIy A to nie jest tak, że oni zabezpieczyli tak wykop, że teraz Runim nic tam już nie zrobi - tak jak reszta innych użytkowników?

WalIy

@MrFab myślę, że szybciej skaszanili narzędzia administratorskie i jak rumun tam wjedzie to zbożowa krulowa nie będzie miała jak tego usunąć

Tau_Y

@MrFab Rumun może naprawić tamten portal, znajdzie luke i przywróci stary wykop, jak Prometeusz jakiś. Tak będzie

Zaloguj się aby komentować

Przeglądając zdjęcia w telefonie natknąłem się na foto pierwszego chleba jaki wypiekłem raptem trzy miesiące temu. W październiku wpadłem na pomysł żeby wyhodować zakwas i zacząć robić domowe chleby. Wkręciłem się w to niesamowicie, od tych trzech miesięcy wypiekam dwa chleby tygodniowo i progres jaki poczyniłem w jakości napawa mnie dumną


Łapcie kilka zdjęć z mojej chlebowej osi czasu


#chwalesie

12009ed9-1442-4e92-9706-d1c1b6999e03
ColonelSanders

@WalIy zrobią mi nową kuchnię to trz będę robić chleb

Zaloguj się aby komentować

AndrzejZupa

Daj przepis na ten zajzair!

multi_konto

@sullaf To czerwone to papryka, jak na porządny gulasz przystało. Dostrzegam też cebulę. Mięcho to prędzej łopatka ze świni.

aberotryfnofobia

@WalIy bardzo potrzebuję listę składników (╥_╥)

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Te skoki przypomniały mi, że my w tym kraju prezydenta mamy. Gdyby go nie pokazywali teraz to bym nie pamiętał o jego istnieniu, tak chłop dzielnie walczy o dobro naszego kraju.


#polityka #skoki

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

Zaloguj się aby komentować

WalIy

@SuperSzturmowiec no skoro pisze to chyba rzyje

Zielczan

@WalIy podoba mi się easter egg xD

Zaloguj się aby komentować

pawelczi

O, trójfazowy, czyli mogę spawarkę podpiąć?

BlackSoul

@LM317T Trzy krotnie dokarmianie zaczynu.

WalIy

Jak wyżej chlopaki, zakwas, a raczej zaczyn dokarmiasz na trzy razy pozwalając mu wyrastać fazami. To chyba najzdrowsza wersja chleba jaka istnieje.

Zaloguj się aby komentować

GazelkaFarelka

@WalIy Robiłam z tego przepisu i wyszły do d⁎⁎y. Wyciekła w trakcie pieczenia z nich masa klejącego soku, który palił się i śmierdział w piekarniku, same fryki natomiast zamiast być frytkowe i chrupiące były jak ugotowane i rozlazłe, nie dało ich się oderwać od papieru bo się przykleiły tym przypalonym sokiem i było rozlazłe jak już wspomniałam. Narobiłam się jak debil, miska i blacha do mycia, a rodzina orzekła, że mam więcej nie robić

WalIy

@GazelkaFarelka u mnie zadziałało idealnie wszystko

vinclav

@WalIy o widzę, że kotlecik już zjedzony ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Zaloguj się aby komentować

WalIy

@MrMareX wejdź sobie na yt na kanał Tomek Lach i znajdź dwa filmy, pierwszy jak wyhodować zakwas, a drugi jak na tym zakwasie upiec chleb pszenno-żytni. To najprostszy przepis który zawsze wyjdzie. Mąka pszenna wybacza niektóre błędy, chleby żytnie wymagaja minimalnego doświadczenia, bo jak tam coś zrobisz źle to do piekła idzie chleb. Ja kilka miesięcy temu tak właśnie zacząłem przygodę z pieczeniem i od tego czasu piekę dwa chleby tygodniowo świetna zajawka, zwłaszcza wtedy jak zaczniesz eksperymentować i robić chleby z różnymi rzeczami w środku, a to kminek, a to czarnuszka, suszone pomidory, prażona cebulką. Mnogość opcji. Potem zrozumiesz czym są chleby 2 i 3 fazowe i będziesz coraz bardziej dumny ze swoich wypieków

MrMareX

@WalIy Dzięki za podpowiedź. Uwielbiam zapach i smak domowego chleba no i możliwości zabawy przepisem.

SzwarcenegerKibordu

@WalIy Ja generalnie lubię grubą skórkę ale inni już niekoniecznie U siebie doszedłem przez testowanie skracanie czasów o 1 minutę, bo co piekarnik to inna historia. Od razu wsadzam do wygrzanego piekarnika (grzanie góra/dół) 210 stopni przez 15 minut, później zmiejszam na 180 przez 29 minut, i zostawiam jeszcze przez 15 minut w piekarniku. Zaczynałem testowanie od 220 stopni przez 15 minut i 200 stopni przez 40 minut .

Zaloguj się aby komentować

Dzienpachniejakpoczatek

@WalIy Świeże warzywa o tej porze roku, bogacz.

Zaloguj się aby komentować