Wydrukowany w technologii 3D przez izraelską firmę Steakholder Foods pierwszy w historii gotowy do gotowania filet rybny. Nawiązała ona współpracę z singapurską firmą Umami Meats, od której otrzymuje wyhodowane w mięśnie i tłuszcz mięso. Ta druga ma nadzieję na wprowadzenie swoich pierwszych produktów na rynek w przyszłym roku, począwszy od krajowego, a następnie na amerykański i japoński. Sama hodowla komórek jest nadal zbyt droga, aby dorównać kosztom tradycyjnych owoców morza, toteż póki co komórki ryb rozcieńcza się w bio-inku składnikami roślinnymi.
Izraelczycy chwalą się, że ich potrawy praktycznie natychmiast po wydrukowaniu i wyjęciu ich z drukarki nadają się do spożycia. Wszystko to zasługa nowej i na razie trzymanej w tajemnicy technologii, która podobno została opatentowana. Do tej pory mięso z drukarek 3D wymagało czasu, aby dojrzeć i dopiero wtedy nadawało się do spożycia.
Do siedziby firmy Steakholder Foods na degustację "filetu z drukarki 3D" został zaproszony premier Izraela Benjamin Netanjahu i był ponoć zachwycony.
https://www.reuters.com/world/middle-east/dished-up-by-3d-printers-new-kind-fish-fry-2023-05-03/
#jedzenie #izrael #druk3d

/cloudfront-us-east-2.images.arcpublishing.com/reuters/AULJBTFS4VP3XEVXCCOQB5GV7M.jpg)
