W sumie poszerzanie horyzontów to fajna sprawa. Pamiętam jak byłem tak z 10 lat młodszy, już lekko po fazie korwinkrulla i wiadomix, żarcie to tylko mięso bo vege to lewackie spierdolenie (przeszło mi) i zacząłem spotkać się z żoną, to czasami zaciągnęła mnie do jakiś greenwayów, czy innych bezmięsnych knajp.

No i odkryciem były dla mnie pieczone warzywa korzeniowe dumnie noszące tam nazwę frytek.

Frytek z selera (te są najlepsze), batata itd.

Z tej inspiracji czasami lubię kupić sobie tak ze dwa kilo różnych warzyw: seler właśnie, pietruszka (szkoda, że tak ciężko dostać pasternak oficjalnie xd), marchew i zapiec polane oliwą z różnymi przyprawami: oregano, sól, pieprz, papryka słodka i wędzona, tymianek.

Pieczone ząbki czosnku to są petarda- wyciskają się jak pryszcz polecam posmarować tym stejka.


Warzywa myjemy dokładnie (nie obieramy), kroimy w słupki, wrzucamy do miski: oliwa, przyprawy, jeśli ma być bardziej chrupiące to łyżka kartoflanki i mieszamy, potrząsamy aż wszystko się ładnie obtoczy.

Termoobieg- 220 stopni. Minut gdzieś z 25, z resztą to musicie sami zobaczyć. Można włączyć grill na ostatnie 5 minut. Szturchamy całość co jakiś czas.

To nie jest oficjalny przepis- to propozycja zrobienia.

Nie wolno robić w arfrajerze bo tam bieda porcja wyjdzie. xD


Smakuje świetnie samo, jak i dodatek do mięs, a jak zostaje to wychodzi z tego fajna warzywna pasta.


Plus, jak to w warzywach, mało kalorii: około 35 kcal/100g plus ta łyżka, dwie oliwy na całość.


Polecam.

#gotowanie #kuchnia #vege #warzywa

9fe2b48a-dc70-47fe-9d16-85ff3d4e381e

Komentarze (45)

AdelbertVonBimberstein

Aha, blacha zajebana bo to druga porcja idzie. Pierwszą nadupiłem aż się wysypywało.

Sweet_acc_pr0sa

@AdelbertVonBimberstein ty bo wiesz co, ja do bydgoszczy to nie mam w sumie tak daleko xD a i byla tesciowa bym odwiedzil odrazu

AdelbertVonBimberstein

@Sweet_acc_pr0sa w piątek robię pinnekjøt jakby co. XD

Sweet_acc_pr0sa

@AdelbertVonBimberstein w piatek niestety musze byc w rogowie nad morzem xD praca wzywa

koszotorobur

@AdelbertVonBimberstein

szkoda, że tak ciężko dostać pasternak oficjalnie xd

W reszcie Europy mają odwroty problem - ciężko dostać korzeń prawdziwej pietruszki - wszędzie tylko pasternak

AdelbertVonBimberstein

@koszotorobur w Norwegii jest to i to na półce. Masz wybór.

koszotorobur

@AdelbertVonBimberstein - szkoda tylko, że takich krajów jest garstka - większość tych europejskich sprawdziłem empirycznie.

AdelbertVonBimberstein

@koszotorobur no pietruszka na potęgę jest podrabiana pasternakiem xd

slawek-borowy

widzę, krojenie to nie jest Twoja pasja 😅

Thereforee

@slawek-borowy Można być pasjonatem, ale fatalnym. Nie oceniaj z góry. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

AdelbertVonBimberstein

@slawek-borowy zajebiście pokrojone.

AdelbertVonBimberstein

@slawek-borowy byś moje chimichurri zobaczył to byś inaczej śpiewał. Mikroskopowa precyzja. Gdzie krojenie robi różnicę tam się trzeba przyłożyć. Resztę walić zwłaszcza jak głód goni.

Yes_Man

@AdelbertVonBimberstein musisz topór naostrzyć

Felonious_Gru

@slawek-borowy przecież pokrojone

slawek-borowy

@Felonious_Gru toporkiem na pół xD

cebulaZrosolu

@AdelbertVonBimberstein fajne, ale lepsze by były z airfryera ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

AdelbertVonBimberstein

@cebulaZrosolu tak, chyba porcja ma 6 latka. Ja tu mam dwa kilo różnych i to na dwie tury.

Felonious_Gru

@cebulaZrosolu tak se tlumacz xD

cebulaZrosolu

@Felonious_Gru oo jesteś w kooperacji z Adelbertem? Łączy was nienawiść do airfryera? :D

Felonious_Gru

@cebulaZrosolu co ty, przecież też kupiłem. Tylko śmieję się z tych co wydali na to setki złotych

AdelbertVonBimberstein

@Felonious_Gru po stówce z groszem w Lidlu. I to by miało dla mnie sens: taki piekarnik na jedną kieubę. A nie: bo w mój wchodzi ze dwa kilo. Byku, jak masz piekarnik to wtedy dałeś się nabić w thermlmiksa. XD

Felonious_Gru

@AdelbertVonBimberstein ja 8zł dałem

AdelbertVonBimberstein

@Felonious_Gru no i to uczciwa cena.

wonsz

Tak jest, dla samych frytów z selera to się airfryera opłaca kupić

AdelbertVonBimberstein

@wonsz i na 10 razy będę robił? Ile tego wejdzie? 400g świeżych? Upieczone to będzie garstka...

wonsz

@AdelbertVonBimberstein mam na tyle duży AF że nie muszę grzać całego piekarnika żeby zrobić fryty do obiadu

AdelbertVonBimberstein

@wonsz jak jesz jak myszka. Ja zjadłem kilogram warzyw. Resztę piekę dla żony, zrobię jej puree z ziemniaków z tym na jutro do pracy

izopropanol

@AdelbertVonBimberstein ziemniaków wchodzi spokojnie kilogram

Felonious_Gru

@wonsz następny nabity w butelkę

wonsz

@Felonious_Gru ja tam AF miałem hipstersko, zanim zaczął być u nas modny, prohomecooks się strasznie nad sprzętem spuszczał i mnie przekonał...nie żałuję zakupu ani trochę

prepetum_mobile

@wonsz czym się różni duży wiatropiec od piekarnika z termoobiegiem?

Felonious_Gru

@prepetum_mobile rozmiarem i szybkością dzialania na małych porcjach jak ktoś ma gównopiekarnik

Felonious_Gru

@izopropanol kilogram ziemniaka do upieczenia to na jedną osobę chyba xd

izopropanol

@Felonious_Gru chyba dla knura

AdelbertVonBimberstein

@izopropanol jestem na deficycie a potrafię zjeść: kilogram serka wiejskiego (około 1000 kcal), kilogram warzyw (300-600 kcal), do tego jajka, mięsa. Nieprzetworzone jedzenie nie tuczy- tuczą sosy i dodany cukier (a tak naprawdę łatwe i trudne do opanowania kalorie pochodzące z nich).

Robiłem ostatnio kluski śląskie to sam na spokojnie zjadłem 650g.

84 kg teraz i cały czas chudnę.

Felonious_Gru

@AdelbertVonBimberstein no selera to bym jednak obrał xd

AdelbertVonBimberstein

@Felonious_Gru odciąłem te takie parchate części, tam gdzie był gładki to dobrze umyłem.

Taxidriver

Kurna opie, przez Ciebie zgłodniałem.

AdelbertVonBimberstein

@Taxidriver niedobrze, zalecam kurację z ogórków kiszonych.

Taxidriver

@AdelbertVonBimberstein ok, w sumie lubię tylko akurat wódki nie mam.

pokeminatour

Które z tych warzyw jest najbardziej neutralne w smaku ? Pamiętam jak kupowałem frytki z warzyw dla dzieci to były tam różne warzywa, i przy niektórych po ich zamoczeniu w sosie czosnkowym nie czuło się mocno danego warzywa.

AdelbertVonBimberstein

@pokeminatour mi najbardziej smakuje seler i chyba też jest najmniej charakterystyczny. Marchew wiadomo- słodka. Bataty też są słodkie ale najbardziej podobne do zwykłych frytek (w końcu to słodkie ziemniaki nie? ;)). Jeśli chodzi o korzeń pietruszki to ma on swój charakterystyczny, pikantny aromat.

Chętnie bym spróbował brukwi ale w Polsce praktycznie nie do dostania. Przywiózł bym z Norwegii ale nie miałem już miejsca w bagażu.

DEAFCON_ONE

ja robię bez oliwy i jeśli nie przeszkadza ci ch⁎⁎⁎wa konstystencja to lepiej wchodzą

Zaloguj się aby komentować