Steak z antrykotu z zielonym pieprzem (masło/oliwa50/50, zielony pieprz marynowany w occie, sól morska, czarny pieprz, czosnek, rozmaryn)
chimmichurri
frytki mrożone

Po całym tygodniu pracy należało się dla jego.

#gotujzhejto #steak #chlopskidziennik
00381917-29f0-4562-ba7d-f11431aa9109
7cdfcecc-7857-4a98-a83e-0121f3e35e51
a3df8295-edef-4cdc-ac8e-b75145018376
roadie

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak co to chimichurri? Skądś kojarzę ta nazwę

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@roadie taki sos/salsa z Argentyny jak przeszukasz moje wpisy to jest przepis jak zrobić

UncleFester

@SiostraNieZdradziDziewczynaTak 

antrykot na steak

pieprz zielony w occie

bartek555

Pieknie wysmazony, po ile czasu na stronie?

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@bartek555 

2h przed smażeniem wyjęty z lodówki

ok 1,5 min na pierwszej, potem ok 1,5 na drugiej, z powrotem na 1 stronę i do piekarnika na 4-5 min 200 stopni obok frytek

po wyjęciu musi odstać ok 5 min

sugardaddy

Podobno wyjęcie z lodówki na długo przed smażeniem ma marginalny wpływ na jakość steka także nie ma się co męczyć

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@sugardaddy ma spory i z moich doświadczeń wynika że grubsze steki takie 3-4 cm nawet 3 godziny przed smażeniem należy wyjąć z lodówki aby środek steka osiągnął temperaturę pokojową


w lodówce jest ok 2-6 stopni w domu 22 do nawet 26-28 latem to ogromna różnica

LubieJokera

Smacznego, wygląda super 👍

Jim_Morrison

I już miałem dać grzmota ale przeczytałem ostatnie zdanie.

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Jim_Morrison  nie ma to znaczenia

konrad1

u dziadkow mialem podbny talerz, czy to jest wlasnie taki nowy talerz na wzor starego, czy moze jednak stary? te kolory byly fajne

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@konrad1 to talerze z kamionki, mają ok 40-50 lat ale są używane od ok 2-3

Gilgamesz

Po ile taki antrykot i gdzie to się kupuje?

SiostraNieZdradziDziewczynaTak

@Gilgamesz akurat ten kupiłem w Kauflandzie bodajże po 60zł/kg tani i jakość adekwatna


w każdym dużym supermarkecie kupisz takie pakowane próżniowo, jest wiele firm


mogę polecić te z rasy limousine z Auchana https://zakupy.auchan.pl/shop/wolowina-stek-z-antrykotu-wolowego-bez-kosci.p-570677 tanie i dobre


oraz hiszpańskie z wołowiny ekolodicznej marki pirinat - mają też świetne mięso na burgery

https://zakupy.auchan.pl/shop/pirinat-bio-burger-wolowy.p-938035


natomiast se zwykłych sklepów to polecam sklep befsztyk w warszawie

Zaloguj się aby komentować