Przeglądając redit wpadł mi w oko wątek o gotowaniu ryżu i polecanych markach. Ponieważ normalnie kupuje taki z biedry (bo wszystko kupuje z biedry) pomyślałem, że w sumie czemu by nie? Oczywiście każdy miał tam swoją ulubioną markę a na inne pluł z pogardą, nie wczytując się za głęboko po prostu wybrałem taką, jaką pojawiała sie w kilku postach.

Indyjski ryż basmati, drogi bo wychodzi ponad dychę z kilogram ale kurde powiem wam że niezły. Fakt, że przyłożyłem się do zrobienia bo zazwyczaj tyko po prostu gotuję po wypłukaniu. Wczoraj zrobiłem na podsmażonych przyprawach o z odrobiną masla klarowanego i wyszło jak w knajpie u pana hindusa.

Teraz skarbu pilnuje bestia. Wygląda groźnie ale ukradli by ją razem z tym ryżem a nie połapała by się o co chodzi...

#kuchnia #gotujzhejto

ac083f22-42c8-4ef5-8fea-e0daaf3a9277

Komentarze (32)

nbzwdsdzbcps

@pigoku Sam największą różnicę odczułem po zakupie ryżowaru bo nie da się zepsuć, rozgotować ryżu czy nalać za dużo wody jak używa się miarki.

pigoku

@nbzwdsdzbcps tak, tak, wiem... bez airfryjera się nie najesz... a sorry to nie ten wątek

Nie lubię zagracać kuchni a poza tym gotowanie ryżu jest kurde proste. No i w maszynce nie zrobisz dań, gdzie podsmaża się ryż z przyprawami i innymi składnikami, a dopiero potem gotuje.

Tak że tak ale nie do końca.

Choć rozumiem ryżowar u koreańczyków, którzy jedzą ryż na śniadanie, obiad i podwieczorek.

nbzwdsdzbcps

@pigoku To nie jest oczywiście wymóg tylko mówię z własnego doświadczenia, że bardzo odczułem różnice.

adamszuba

@nbzwdsdzbcps Proste? Mnie udało się kiedyś japoński ryż ubotować tak, że był równocześnie niedogotowany i rozgotowany. Zaraz później kupiłem ryżowar. Srobiłem już dzięki niemu tony sushi.

pigoku

@adamszuba sushi jest w biedronce w tych lodówkach z rybami. Taki protip na przyszłość, no ale jak już masz ten ryżowar to trudno, musisz sam turlać rolki żeby zakup się zwrócił

adamszuba

@pigoku Już dawno się zwrócił. Oprócz sushi robię onigiri, które moje dzieciaki uwielbiają. Sushi z Biedro? Nie, dzięki 😀

Amhon

@pigoku ryżowar to jest gamechanger. Sypiesz ile potrzebujesz i zapominasz, aż maszynka Ci nie powie, że gotowy. W międzyczasie nie robisz przy nim totalnie nic i zawsze jest świetny. A sam ryżowar zajmuje niewiele więcej niż garnek i kosztuje tyle, co dobry garnek.


Wodę na herbatę też możesz zagotować w zwykłym garnku ( ͡° ͜ʖ ͡°)

paramyksowiroza

@pigoku Mahmood to całkiem dobry ryż.

Ja mimo wszystko stoję przy swoim i polecam India Gate.

pigoku

@paramyksowiroza spróbuję następnym razem, ceny są podobne. Ale widziałem, że to dla niektórych sprawa honorowa i konkurencyjne marki szkalują niemożebnie. Prawie jak by się hondziarze z fanami bmw wyzywali

Opornik

@pigoku No ja kupuję worki 5kg jaśminowego, w sklepikach prowadzonych przez Wietnamczyków gdzie mają te swoje różne bibeloty. Nie ma porównania, zapach jaki się roztacza po mieszkaniu jest uderzający.

maximilianan

@pigoku kocur myśli, że to nowy żwirek

pigoku

@maximilianan w sumie worek podobny

kubolex

@pigoku w sumie jakby się do niego dostał to pewnie by sprawdził

pigoku

@kubolex na szczęście to chdząca niewinność, sikorki by jej oczy wydziobaly a polowanie na paskinika w trawie to jak niemy film komediowy. No i jest inteligentna i wie, że takich rzeczy się nie robi.

owczareknietrzymryjski

@pigoku ryż sypany w workach jest o wiele lepszy, przed gotowaniem wystarczy przepłukać kilka razy, dać mało wody i po 10-12 min jest gotowy. Bardzo dobra decyzja

redve

@owczareknietrzymryjski po co płukać? No i ile wody na takie przepłukanie schodzi?

owczareknietrzymryjski

@redve dzięki płukaniu pozbywasz się skrobi odpowiedzialnej za sklejanie się ryżu. Możesz to robić albo nie, nie będę ci mówił jak masz żyć. Dwie porcję ryżu gotuję w max 300ml wody. Na płukanie zużywam jakieś 1,5 litra. Dla porównania makaron dla dwóch osób gotuję w 2 litrach wody którą i tak wylewam.

bartek555

@owczareknietrzymryjski +1. Ja gotuje 100g ryzu w litrze wody. Za duzo?

owczareknietrzymryjski

@bartek555 ja gotuję objętościowo i sprawdzam palcem wysokość wody nad ryżem. Dla początkujących najlepiej 2x więcej wody niż ryżu. Szklanka/kubek/filiżanka ryżu 2x tyle wody. Mały ogień, nawet jak wcześniej wsiąknie/wyparuje to wyłączasz grzanie, przykrywasz garnek i czekasz aż zmięknie.

pigoku

@bartek555 to ty musisz wiedzieć czy jesteś najedziny po 100 gram ryżu.

bartek555

@owczareknietrzymryjski ja po prostu rozgotowuje i tez jest miekki:D

owczareknietrzymryjski

@bartek555 ten twój dzisiejszy nie był bardzo rozgotowany, a lepszej jakości będzie do tego smaczniejszy

ColonelWalterKurtz

Tylko Royal Dacer mordo XD fajny kocur hehe

Furto

Znajomy ma firmę, w której zatrudnia sporo przybyszów z Indii. Mówi, że gdy dyskutują o ryżu, to się czuje jakby był między kibicami Wisły i Cracovii, gotowi są oddać życie za ulubionego producenta xD.

viollu

Po komentzarzach okazało się, że oprócz ryżu, na zdjęciu jest kot. Na pierwszy rzut oka widziałem tam d⁎⁎ę psa i myślałem, że reszta jest poza zdjęciem.

bartek555

czemu ja nigdy nie wpadlem na to, zeby kupic jakis lepszy ryz? Nawet glupia make kupuje z neta. Namowiles mnie

pigoku

@bartek555 dokładnie takie miałem odczucie jak przeczytałem wątek na redicie. Brałem zawsze z półki w biedrze jak się skończył, ryż to ryż a tu człowiek odkrywa nowe uniwersum.

Co ciekawe mam rozkiminy zawsze przy kupowaniu ziemniaków, onkawie już nie wspomnę, oliwa z neta w baniakach po parę litrów, mąkę do chleba też a o ryżu nie pomyślałem.

bartek555

@pigoku no i namowiles. Kupilem ryz i oliwe jakies ultra hiper duper

pigoku

@bartek555 z oliwą ostrożnie bo te super wykwintne nadają się często tylko na zimno jako dodatek, smażenie na nich, pomijając cenę i czasami zasadność wychodzi słabo więc trzeba eksperymentować.

pigoku

@bartek555 bardzo ładna i nic mi to nie mówi Akurat kupujemy hiszpańską z sentymentu ale jest tego tyle że głowa mała. Trzeba szukać takiej, jaka ci spasuje. Choć jak kiedyś dostaliśmy litrową butlę francuskiej oliwy to myślę, że wolałbym o niej nie wiedzieć bo była zajebista a nie mam szans jej dostać ponownie...

Też nie smażę na oliwie ale jeżeli czasem akurat potrzebuję to zwykła oliwa z biedronki jest ok. bo jest bardzo neutralna.

zosiasamosia1

@pigoku kurde znam ten ryż. Mam hinduski sklep z takimi róznymi rzeczami. I o ile mieso raz tam kupiłem i było popsute to przyprawy maja spoko. Zaraz obczaje w google bo chyba mają dokładnie taki sam ryż u siebie.

edit: nie znalazłem na zdj ale w pon przejde sie do nich xd Kupowałem kiedys tam 5 kg basmati ale strasznie sie meczyłem z nim bo po 2 msc jedzenia ryżu codziennie nie mogłem na niego patrzeć przez pół roku

Zaloguj się aby komentować