Popatrzcie jak nas kantują! Mamy taką ulubioną przyprawę do kurczaka firmy Kamis. Żona dzisiaj ją kupiła, ale przypadkiem wśród przypraw znalazła stare, zapomniane opakowanie sprzed 2 lat. Cena wzrosła z 1,80 zł do 2,20 zł, czyli o +22%, co jeszcze jest akceptowalne, bo przecież wiele produktów spożywczych podrożało. Pytanie: kupujesz ten produkt?


Jeśli chcecie zabawić się w detektywa co jest nie tak, nie czytajcie spojlera poniżej, tylko popatrzcie na zdjęcia.


Spojler:


Na pozór oba opakowania przyprawy wyglądają identycznie, skład jest dokładnie ten sam. Ale bystre oko podejrzliwego konsumenta zauważy, że zmniejszyła się waga produktu. W opakowaniu już nie jest 30 gramów tylko 20! Jaka jest więc rzeczywista podwyżka produktu?


Spojler 2:


2 lata temu 10 gramów produktu kosztowało 0,60 zł

Dzisiaj 10 gramów produktu kosztuje 1,1 zł

A więc cena wzrosła tak naprawdę o +83%.


Ktoś może skomentować: "ojej, stać mnie, żeby zapłacić te kilkadziesiąt groszy więcej". Ale czy ta podwyżka dotyczy tylko tej jednej przyprawy do kurczaka?

Produktów, których wzrosła cena i którym zmniejszono gramaturę, było dużo więcej w ostatnich latach. Fachowo nazywa się to downsizing, to znaczy producent sprzedaje mniej produktu za wyższą cenę. Tak więc inflacja może być dużo wyższa niż nam się wydaje.


#kuchnia #swiatprzypraw #inflacja #downsizing #oszukujo

592d59c7-3a7c-4fb2-9eb0-dc199fe40df3
cd3d0f30-7248-4172-b813-2cdb85e2425d

Komentarze (24)

dez_

Na pewno sól podrożała 10x żeby uzasadnione było takie podniesienie ceny...

ciszej

@Lemon_ nienawidzę downsizingu - więcej śmieci tylko dzięki temu.


Tak samo jak różne wielkie opakowania żeby produkt wyglądał na wart swojej ceny, meh.

cebulaZrosolu

@Lemon_ a to chuje niemyte!

RogerThat

@Lemon_ no, do tego ponad połowa tej przyprawy to sól, więc wiem, ze ci smakuje, ale to dodatek do grzybni

Felonious_Gru

@Lemon_ oni po prostu dbają, żebyś jadł mniej soli

starebabyjebacpradem

@Lemon_ A po gówno kupować gotowe mieszanki, przeczytaj skład i sobie na swój smak skomponuj kopię z innych przypraw.

Felonious_Gru

@starebabyjebacpradem bo wygoda i cena ta sama co pojedynczych przypraw. Albo i lepsza.

SignumTemporis

@starebabyjebacpradem 99% ludzi jest zbyt leniwych/myśli ze to coś nie wiadomo jak skomplikowanego wiec zawsze sięgnie po taki miks a nie zrobi samemu


To jest jeden z plusów mojej pracy, ze przygotowuje te mieszanki do testów i jak coś jest dobre to zawijam do chaty/robię nowa porcję dla siebie (ale tylko jak jest łatwa do zrobienia. Dzisiaj np robilem greek style marinade ktora ma 30 roznuch skladnikow. Jest zajebista ale na pewno nie bede sie pałował zeby ja zrobic drugi raz xp) xdxd

Lemon_

@starebabyjebacpradem @SignumTemporis Już tak kombinowałem. Musiałbym kupić kilogram różnych składników, suszyć je, odważać, potem ucierać, żeby otrzymać produkt mniej więcej w takich proporcjach. I to wszystko po to, żeby zaoszczędzić 2 złote. I nazwijcie mnie "leniwym", ale po prostu nie chce mi się tak z tym pierdolić.


*edit: ale, ale, gdzie tu oszczędność?! Przecież jeśli kupię oddzielnie składniki, to zapłacę łącznie więcej i zmarnuję więcej niż kupując tę mieszankę Kamisa.

SignumTemporis

@Lemon_ 

kilogram różnych składników suszyć je, odważać, potem ucierać

Bardziej chodziło mi, i myślę ze @starebabyjebacpradem też o kupienie gotowych, suszonych i proszkowanych przypraw, jak np. Bazylia, majeranek, papryka, czosnek itp i po prostu mieszanie ich w odpowiednich proporcjach, zeby stworzyć przyprawę. Podziwiam, ze chciało Ci sie bawić z suszeniem i ucieraniem. Na pewno nie nazwałbym Cie leniwym xdxdxp


ale, ale, gdzie tu oszczędność?! Przecież jeśli kupię oddzielnie składniki, to zapłacę łącznie więcej i zmarnuję więcej niż kupując tę mieszankę Kamisa.

Bo nie musisz zuzyc wszystkich składników I zrobić duży barch jednej przypraw. Możesz przecież mieć skladniki na inne mieszanki

Peter_Mountain

@SignumTemporis Widać, że nie bierzesz pod uwagę jednej bardzo istotnej kwestii, jak chodzi o przyprawy - świeżości. Kupując 1kg różnych przypraw, żeby zrobić sobie własną mieszankę, wrzucasz to do jednego pojemnika i używasz przez dłuższe X czasu. Natomiast kupując 2-3 paczuszki, masz to na krótki czas, po czym idziesz do sklepu kupić nowe i masz za każdym razem świeży towar. W fabryce jest taki przerób, że niemal każdego dnia są dostawy świeżych składników, a takie przeleżane w domu, w kuchni, mogą po jakimś czasie po prostu smakować jak stare zielsko.

SignumTemporis

@Peter_Mountain ale ja nie mówię o kupowaniu 1 kg. Mówię o kupowaniu mniejszych ilości.


Co do utraty właściwości, większość przypraw ma shelf life do jednego roku. Nie tracą wtedy swoich właściwości. Jeśli oczywiście są przechowywane w odpowiednich warunkach.

Peter_Mountain

@SignumTemporis Mniej to już w ogóle się nie opłaca... Gałka muszkatołowa, imbir, goździki - nawet jak robisz 1kg mix to tego dodaje się śladowe ilości, więc co zrobisz z resztą, jak chcesz tylko 200g mixu sobie przygotować? Będzie stało w szafce i się kurzyło, jak napisałem wcześniej, a za 3 miesiące wywalisz bo przestanie być aromatyczne, zanim zrobisz sobie kolejną porcję

SignumTemporis

@Peter_Mountain ten pieprz na tej półce stoi tu od mniej więcej marca, szczelnie zamknięty, temp. Pokojowa. Pachnie identycznie jak kiedy przyjechał.


W kwestii cen....nie mam pojęcia ile kosztuje mniejsze opakowanie przypraw, więc tu sie mogę zgodzić

2517c582-93c9-4e33-9c88-431069a13476
Lemon_

@Feniks_rf Ło, panie! Z całego serca dziękuję za te linki! Cena zdecydowanie korzystna, no i mniej soli a więcej przypraw.

bartek555

@Lemon_ @Feniks_rf

Wlasnie mialem podrzucac. Co prawda uzywam innej firmy, ale przy ilosci przyprawy do kury to te opakowania schodzily mi jak pojebane

Teraz uzywam stad, razem z innymi przyprawami i polecam - https://allegro.pl/oferta/przyprawa-kurczak-zlocisty-przyprawa-rzymska-250g-12516385894

BajerOp

@Feniks_rf polecam taką przyprawę z Aldi, jest zajebista i mają paczki po 100g.

a958c52a-a0a4-4ac4-bd91-57252a01622f
Feniks_rf

@Lemon_ @bartek555 kupiłem na spróbowanie tę pierwszą z kol-pol. W przyszłym tygodniu dam znać czy się do czegoś nadaje, czy teściowa zostanie obdarowana przyprawami

Lemon_

@Feniks_rf Żona mi właśnie oświadczyła, że przyprawy nie zmieni, bo ją dobrze zna, są idealnie wymieszane proporcje, a tych z internetów to ona nie zna.

Feniks_rf

@Lemon_ @bartek555 Przyprawa lekko mniej intensywna niż kurczak złocisty Kamis, dodatkowo jest mniej starta niż przyprawa Kamis, przez co blokuje mi się w moich okrągłych pojemniczkach z Ikea przy sypaniu (stara też się trochę blokowała, ale ta bardziej).

bartek555

@Feniks_rf a sprobuj ten co ja zapodalem, on jest rozdrobniony mocno

Zaloguj się aby komentować