Po 2-3 latach jedzenia wylacznie miesa jego zona zaczela chorowac na raka jelita grubego.

Tutaj w filmie ladnie doktor wytlumaczyl, jedzenie miesa zwlaszcza przetworzonego zwieksza ryzyko. W innym filmie tlumaczyl on mechanizm jaki zachodzi pomiedzy miesem i sciankami jelita, w skrocie hemoglobina uszkadza owe scianki, a jezeli ktos je samo mieso, to czas ekspozycji tej hemoglobiny na scianki jelita zwieksza sie kilkukrotnie i ryzyko jest duzo duzo wieksze. Karniworzy nie maja dobrej perslaktyki jelit, co powoduje ze sraja rzadziej niz inni.

https://www.youtube.com/watch?v=ztjd5Fsn8RM

https://youtu.be/ZkrYeLy9xQM?si=ZceKB2cMAEwZ1_5k&t=264

#dieta #carnivore #weganizm #ciekawostki
a6523dfb-dc80-4405-891d-93a0e2925e2b
Lubiepatrzec

Dwa dni nie zjadłeś mięsa i już jesteś radykalnym wojownikiem wegańskim?

CzosnkowySmok

@Lubiepatrzec strach nie jeść mięsa

Co się z człowiekiem dzieje. Patrz jaki agresywny się zrobił

100mph

@CzosnkowySmok strach jesc cokolwiek xD

jonas

Jakby żywiła się wyłącznie czekoladą, też by coś jej zaczęło dolegać. Co za debilny dla wszystkożernej małpy pomysł na dietę zawierającą wyłącznie jeden typ pożywienia.

Opornik

@jonas 


Twórcą diety karniwora (z ang. the carnivore diet) jest Amerykanin Shawn Baker – ortopeda i sportowiec. Według Bakera dieta mięsna, eliminująca wszystkie produkty roślinne, to nie tylko dobry sposób na utratę masy ciała, ale również poprawę stanu zdrowia. 


A potem czekamy aż ząbki zaczną wypadać


Brudne goje każdą brednie łykną, i jeszcze pieniądze zapłacą.

Nedkely

@Opornik O nawet nie wiedzialem, ze baker to wymyslil.

Swoja droga pokazywal swoje wyniki krwi kiedys i mial cholesterol wystrzelony w kosmos.

jonas

@Opornik O, tam też mają swojego szarlatana Ziębę.

Lubiepatrzec

@Opornik nie wiem o co chodzi, więc na wszelki wypadek powiem, że to głupie.

Opornik

@Lubiepatrzec No właśnie czytam, pieprzą żeby rezygnować z jedzenia warzyw i owoców, co trzeba mieć nasrane w głowie żeby takie brednie wypisywać.


dieta karniwora

Boshe...

DiscoKhan

@Opornik mięsożercy to nie brzmi fancy

smierdakow

Za trzy dni inny jutuber ci się spodoba i coś nowego będziesz pisał

tankowiec_lotus

@Nedkely 

Karniworzy nie maja dobrej perslaktyki jelit, co powoduje ze sraja rzadziej niz inni.

No jak wpierdalasz ciągle stejki to skąd będziesz miał błonnik? W ogóle jedzenie jednego rodzaju pożywienia w tak długim odstępie czasu powoduje problemy u gatunku wszystkożernego, no kto by pomyślał

Nedkely

@tankowiec_lotus No ja to rozumiem, ale powiedz to tym ludziom, bo jest ich od zajebania.

Opornik

@tankowiec_lotus Już nawet koty, które są mięsożercami, są mądrzejsze od tych tytanów intelektu, bo zawsze tam jakiejś trawki itd. podjadą.

mk-2

@tankowiec_lotus ja się pytam czemu nie można dać więcej niż jednego grzmota?

mk-2

@Opornik koty w naturze jedzą najczęściej takie małe futrzarze pierożki wypełnione mięsem oraz pewną ilością surowców roślinnych, np ziaren.

Opornik

@mk-2 

takie małe futrzarze pierożki

Dobre. Następnym razem jak któryś dorwie gryzonia to tak powiem.


No i masz rację, w takiej myszy to i futro, i kości, i bebechy pełne ziarna... Nie jest to samo mięso.

tankowiec_lotus

@Nedkely wystarczy stanąć przed lustrem i otworzyć usta, czy masz kilka par kłów, jak psy czy wilki, mięsożercy? Czy też masz cztery kły a z tyłu trzonowce, jak u roślinożerców?

def

Najlepsi są ci, co jedzą samo mięso i to surowe xD

jonas

@def Taki LARP drapieżnika albo tatarskiego rycerza.

smierdakow

@def no akurat to ma więcej sensu, bo surowym na pewno dostarczasz więcej mikroskładników

def

@smierdakow i wiecej bakterii oraz pasozytow

smierdakow

@def no jak się decydujesz na taką dietę, to mięsa z biedry i bazaru nie jesz xd


Na Instagramie chłop robi eksperyment, je codziennie surową pierś z kurczaka od 3 miesięcy, no ale ma profesjonalnego dostawcę i jak na razie nic mu nie jest :p

Nedkely

@smierdakow Mieso nie ma zadnych mikroskladnikow, ktore by sie degradowaly w temperaturze, ktorych potrzebujemy.

smierdakow

@Nedkely ciekawostka: załogę statku, który jako pierwszy spędził zimę na Antarktydzie uratowało to, że ich medyk wpadł na pomysł, że lepiej jeść surowe mięso pingwinów, ci od surowego mieli się dobrze, ci którzy nie chcieli jeść chorowali i umierali

def

@smierdakow niestety nawet w najlepszym jakościowo mięsie nie masz pewności czy nie złapiesz jakie pasożyta czy bakterii

BoJaProszePaniMamTuPrimaSorta

@Nedkely karniworczycy to jeszcze więksi debile od ketoświrów i wegan

pokeminatour

Pomijając rodzaj diety, rzadkie wypróznienia zwiększają ryzyko raka. Ja przez długi czas żyłem wyprozniajac się raz na parę dni nie wiedząc że kwalifikuje się jako zaparcia bo co do zasady nie miałem problemów aby się wypróżnić.


Udało mi się ogarnąć ten stan w praktyce nie zmieniając swojej diety poprzez:

-Suplementy z maślanem sodu

- Zmianę produktów na te same tylko z większą ilością błonnika typu makaron na makaron pełnoziarnisty, mąka pszenna na mąka pszenna pełnoziarnistą. Czekolada na czekolada gorzką.

- tam gdzie pasuje dodaje otręby pszenne, tanie i mają dużo błonnika, nie zmieniają mocno smaku potrawy.

bishop

@Nedkely To samo pomyślałem o ludziach, którzy podchodzą do tych wyzwań jedzenia olbrzymich porcji tłustego i niezdrowego jedzenia. Przecież to się musi skończyć jakimiś problemami z flakami bo ludzkie ciało nie jest stworzone do przetwarzania takich ilości żarcia. Już pomijam kwestię wypróżniania się po takim posiłku XD


https://youtu.be/Kb4dUaE3yaM

irbis9

w sumie dieta eskimosów, choć tam pewnie więcej surowizny i tranu

Ragnarokk

To też mnie zawsze rozpieradało, jak kumple z pracy co nie wezmą "szczypawki" bo "nieprzepadana" rzucali się na każdą taką dietę jak dzik w żołędzie.

StepujacyBudowlaniec

@Nedkely przecież przetworzone mięso to nie jest nawet mięso tylko jakiś koktajl chemicznych dodatków

cotidiemorior

@StepujacyBudowlaniec przetworzone mięso to praktycznie każde, które jesz. Oprócz tatara czy sushi. A nie jakaś magiczna chemia. xD

StepujacyBudowlaniec

@cotidiemorior gotowanego mięsa nie nazwał bym przetworzonym mimo, że zostało poddane obróbce termicznej. Niewiele ma to wspólnego z mięsem przetwarzanym w fabryce.

superhero

@StepujacyBudowlaniec obok mięsa to nie na półce nie leżało

Adonix

@Nedkely a inny ci opowie że jedz mięso bo błonnik przebija jelita. Każdy swoje.

Zaloguj się aby komentować