Ostatnio była pizza z blaszki, dzisiaj wrócił już kamień i jestem mega zadowolony z efektu. Ciasto chrupiące, napowietrzone i bez posmaku drożdżówki, chyba doszedłem w tej materii do zadawalajacego poziomu 🤤
b1b94c1a-b2f3-4bc5-808a-1061d09bbfcd
2e62e6dd-6140-42de-834a-165362632df2
cbc67a29-3fd6-47a6-86a5-80a3aa538abe
pat85

Podziel się przepisem, bo mi ostatnio kompletnie nie wychodzi - ciasto w misce ładnie wyrasta a w piekarniku słabo, jest ochlapłe i “bez powietrza”

zboinek

@WalIy jakie hydro i ile wyrastało? Bo ja dzisiaj też postanowilem sprawdzić jak mój pizza game z racji, że ostatnio zawsze kupuje gotowe kulki od włocha na mojej ulicy. No zła nie była ale mąka Basia + 25g drożdży i 5h wyrastania to nie jest rarytasek

Jim_Morrison

@zboinek 25g na jedną pizzę? Jeśli tak to jest to o dziesięć razy za dużo.

zboinek

@Jim_Morrison nie no 4/5 placków, kilo maki

Ragnarokk

@WalIy 

Też dziś robiłem. Wyszło naprawdę świetnie jak na ciasto na szybko

39ae22ed-5bea-4327-9928-ade4228dab27
mrocznykalafior

@Ragnarokk wygląda smakowicie ale na boga umyj tę blachę

Shivaa

To chyba kamień, kamienia się nie myje

General_Kenobi

@WalIy podzielisz się przepisem na ciasto?

ada-szubak

Też chciałbym przepis na takie ciasto 😋

WalIy

@pat85 @zboinek @General_Kenobi


Ciasto zagniotłem dzień wcześniej z rana 500g mąki 290g wody, łyżeczka soli, trochę oliwy i nie wiem ile drożdży świeżych, może z gram? Tak urwałem z rogu małą kuleczkę. Potem 3h wyrastania w kuchni i do lodówki.


Następnego dnia z rana wyciągnąłem ciasto, podzieliłem na dwa, uformowałem kulki i zostawiłem w spokoju na 8h w temperaturze pokojowej.

Zaloguj się aby komentować