Komentarze (12)

UncleFester

@AlvaroSoler Kawa i cytrusy -ZUUUUO

Byk

Fajny efekt, ale nie na codzień, te połączenie mozno niszczy szkliwo.

Sweet_acc_pr0sa

@Byk mozna jebanac w gardło na raz, wtedy nie moze zniszczyć szkliwa xD

Cybulion

@Sweet_acc_pr0sa nie na tym polega picie espresso

Byk

@Sweet_acc_pr0sa nawet wódy tak nie piłem

7636bc94-2fc3-4451-9fd1-8136f8c7d177
pvintage

@Byk bardziej niż picie lemoniady lub innej coca-coli? W sensie: skąd takie rewelacje? Jaki jest mechanizm działania, że kilka kropli roztworu słabego kwasu ma tak poważne skutki?


BTW: "te połączenia", ale "to połączenie".

Byk

@pvintage łączysz kwas z kwasem, bo kawa zawiera w sobie je naturalnie. A nadmiar kwasowości nie działa dobrze na szkliwo.

Oczywiście wszystko kwestia dawki.


Za zwrócenie uwagi na błąd, dziękuję.

pvintage

@Byk espresso to jakieś ~5 pH, ale limonka/cytryna rzeczywiście jest dość mocno kwasowa ~2,5 pH. W sumie dość mocno może to zmienić pH całości, nawet takie ~5 kropli może skutkować obniżeniem pH do ~4,5 pH. Podsumowując: masz rację, szkliwo nie lubi tego.

Cybulion

Esspresso romano to sie nazywa

fisti

Kurczę, ja kupuję kawę ze Środkowej Ameryki, żeby była jak najmniej kwaśna, a tu się okazuje, że ktoś dolewa cytrusów.

Fly_agaric

@fisti Jak lubisz niekwaśne, to polecam 100% robusty. Szczególnie wietnamskie, np. Trung Nguyen Creative 1. Matko jakie to dobre!

HolQ

@AlvaroSoler zaciekawiłeś mnie. Akurat mam limonkę na chacie to sobie chyba sobie jutro rano zrobię

Zaloguj się aby komentować