No to czas na pierwszą degustację mojego Grodziskiego, które jakiś czas temu nastawiłem. Styl ciekawy, trochę zapomniany, ale zawsze chciałem spróbować zrobić go samemu.


Wygląda nieźle, jasne, słomkowe, lekko zmętnione. W szkle prezentuje się całkiem przyjemnie, chociaż piana niestety trochę mnie zawiodła. Mała, szybko siadła. Myślę, że dałem za mało cukru na refermentację, bo też gazu mogłoby być więcej, a wiadomo, Grodziskie powinno być dość mocno nagazowane.


W smaku za to całkiem spoko. Lekkie, delikatnie dymione, pije się łatwo. Myślę, że w ciepły dzień to by fajnie weszło. Może nie jest idealne, ale jak na pierwszą warkę w tym stylu, ale jestem zadowolony. Następnym razem spróbuję dopracować nagazowanie i pianę, bo to robi różnicę.


Ogólnie spoko doświadczenie i chętnie do tego stylu wrócę.


#domowepiwo #browarnictwo #piwo

895a7af7-153c-4bf4-bdf1-90ea0ea4bbea

Komentarze (36)

Gumaturbo

Takie piwko ma jakiś procenty czy zerówka?

Harpersy

@Gumaturbo wyszło mi 4%, ale powinno byc w okolicach 3-3.5%

Gumaturbo

@Harpersy ciężko się robi takie piwo? Jestem zielony w tym temacie ale chętnie bym sprobował takie cudo zrobić....

Harpersy

@Gumaturbo, no niekoniecznie, ale trochę warzeń cię czeka, zanim zrobisz piwo, co ci będzie smakować (u mnie tak było). No i sprzęt potrzebny, duży gar do gotowania (ja mam 30l) i fermentator. A to też czasochłonne, bo warzenie jednej warki zajmuje mi z 4h, plus fermentacja, czyli z 2 tygodnie. No i leżakowanie w butelkach, kolejne 3 tygodnie

dez_

@Harpersy zrobiłem 2 podejścia (lagerki) i niestety się zniechęciłem, piwo smakowo byłoby spoko gdyby nie drożdżowy posmak. Sprzęt mam więc może jeszcze się zmuszę do jednego podejścia, ale to zimą może.

Harpersy

@dez_ a jak fermentowales? Ja lagerów nie robiłem, bo lagery trzeba fermentowac w niskich temperaturach, a niestety ja lodówki takiej nie mam

dez_

@Harpersy zgodnie z instrukcją, coś koło 20st chyba ale dokładnie już nie pamiętam

Harpersy

@dez_ a to dziwne, bo przeważnie lagery to fermentacja dolna czyli niskie temperatury poleciłbym ci zrobić jakiegoś przeniczniaka lub jakieś Ale, coś z górnej fermentacji. U mnie tez drożdże niestety sa widoczne w butelce na dnie, ale przy nalewaniu staram sie ich nie wstrząsnąć, i nie nalewam ich do szklanki, na smak wpływu na szczęście nie mają

dez_

@Harpersy na razie zakochany jestem w wędzarni, ale spróbuję jeszcze raz z piwkiem.

Harpersy

@Taxidriver yeah, British summer bro, innit

pfu

i szklanka z beer52

Lemon_

@Taxidriver Ja od razu poznałem po architekturze terraced i tych ogrodzeniach. Jukej jak nic!

ipoqi

Pozdrawiam kolejnego piwowara

Harpersy

@ipoqi jak u ciebie, bylo warzone coś ostatnio?

ipoqi

@Harpersy niestety, długa przerwa (planowana przeprowadzka, sprzęt już gdzie indziej), a drożdże prosto ze Szkocji nadal leżą w lodówce.

HolQ

@Harpersy osz Ty kurde podeślij jakas butelczynę do spróbowania....daleko nie masz xP

Harpersy

@HolQ jeśli kiedyś jakimś cudem dojdzie do #hejtopiwo to wezmę kilka butelek

HolQ

@Harpersy mam przeczucie ze najszybciej dojdzie do hejtopinty jak wpadniesz do Bristolu

Taxidriver

@Harpersy eeejjj to i ja poproszę.

rith

@Harpersy się bym sobie zdegustował takiego domowego piwka ( ͡° ͜ʖ ͡°)

oby dobrze się gazowało następnym razem!

Navane

W czwartek warzyłem pacific pale ale a raczej wariacje bo nie chce mi się chmielić na zimno :) Polecam spróbować fermentacji cisnieniowej. Od kiedy na nią przeszedłem to dużo szybciej się wszystko robi ;) no i automat warzelny też usprawnia bardzo bo od wsypania słodu do wyczyszczenia sprzętu zajmuje mi 4,5 godziny.

Harpersy

@Navane super sprawa to sie wydaje, musze o tym poczytać jak sie do tego zabrać

kto3

@Navane jaki masz automat do wrarzenia? No i co najważniejsze jak fermentujesz cisnieniowo? Bo akurat przymierzam sie do tego. Jak prowadzisz ferementacje dolnoakow a jak ale?

Navane

@kto3 grainfather s40.


Fermentacja ciśnieniowa odbywa się w fermentorze ciśnieniowym fermzilla. Po zadaniu drozdzy ustawiam otwarty zawór na ok 2 dni żeby się drożdże namnożyły, potem ustawiam zawór bezpieczeństwa na 10 psi. Drożdże same szybko dobijają do tego ciśnienia a nadmiar jest upuszczany. Na tym etapie już następuje samoistne lekkie nagazowanie. Po zakończonej fermentacji przenoszę wszystko z nad drożdży wężykami do kega po pepsi. Do kega nabijam cisnienie np 10 psi. Do fermentora 15 i po otwarciu zaworów wszystko sie przelewa bez dostepu tlenu.

Navane

@kto3 tu już sam rozlew z kega pepsi do butelek

6fd4168b-abda-4f75-acf8-c014b7c60bf8
kto3

@Navane piękny sprzęt, gratulacje.

Ja jestem na etapie wyboru fermentorów i całego szpeju potrzebnego do fermentacji ciśnieniowej. Lista sie robi długa a i tak nie jestem pewien czy wszystko mam. Początkowo nie spodziewałem się ze przejście z wiader na ciśnieniowa fermentcje aż tyle dodatkowych pierdół bedzie potrzebować.

Navane

@kto3 niestety w trakcie dochodzi jeszcze więcej szpeju, zawsze to jakaś złączka za mało albo udoskonalenie, które się przyda ;)

Navane

@kto3 a no i nie robię pilsow i lagerow (ze 2 razy robiłem). Przy fermentacji cisnieniowej górne drożdże do właśnie tego typu piw (z nazwy bo i tak wszystkie są modifikowane i de facto są "dolne") mają czystszy profil smakowy oraz można je fermentować w temperaturze pokojowej nie wpływając na smak i przyspieszając fermentację.

Navane

Zawsze chętnie pomogę jak co. Na początku wydaje się to strasznie skomplikowane. No i gazujesz z butli co2 więc teoretycznie masz kontrolę nad nagazowaniem ;)


Na tagu #homebrew wrzucałem kiedyś trochę warek. Teraz mi się nie chce wrzucać no i mniej zdecydowanie robię.

Harpersy

@Navane dzięki bardzo, bede sie odzywał jak coś bedzie nie jasne

MICK3Y

@Harpersy każdy chłop z grodziska ci powie że to co teraz pod tą marką sprzedają to nie to piwo grodziskie co było X D

Stare było na drożdżach i wodzie grodziskiej, której notabene już nie ma

Pozdrawiam cieplutko

Harpersy

@MICK3Y czyż nie jest tak ze wszystkim? kiedyś to były czasy, teraz nie ma czasów

PanW

@MICK3Y Raczej sentyment jak się było młodym, kiedyś to było etc.

mordaJakZiemniaczek

Lubię klasyka, ale próbowałem wreszcie Forever Younga z Pinty od Tomasza Kopyry z blogu blog Kopyra com i ta koncepcja modern grodziskiego ma szansę się przyjąć, możesz też spróbować kiedyś

Zaloguj się aby komentować