
Nasze owoce i warzywa są coraz mniej odżywcze - od siedemdziesięciu lat liczba składników odżywczych w tych produktach stale maleje
PressglobalOd 70 lat nasz coraz bardziej intensywny system rolniczy prowadzi do znacznego zmniejszenia liczby składników odżywczych na naszych talerzach. To poważny problem dla rosnącej liczby osób, które wybierają dietę opartą głównie na produktach roślinnych.
Kiedy patrzysz na kolorowe rzędy owoców i warzyw w swoim sklepie spożywczym, możesz nie zdawać sobie sprawy, że od siedemdziesięciu lat liczba składników odżywczych w tych produktach stale maleje.
Rosnąca liczba badań naukowych pokazuje, że wiele owoców, warzyw i zbóż uprawianych obecnie zawiera mniej białka, wapnia, fosforu, żelaza, ryboflawiny (lub witaminy B2) i witaminy C niż te uprawiane kilkadziesiąt lat temu. Kwestia ta jest szczególnie ważna, ponieważ coraz więcej osób przyjmuje dietę opartą głównie na roślinach, co eksperci coraz częściej zalecają w trosce o zdrowie publiczne i ochronę planety.
Spadek zawartości składników odżywczych „pozostawi naszemu organizmowi mniejszą liczbę składników niezbędnych do obrony przed chorobami przewlekłymi, co zmniejszy wartość diety jako środka prewencyjnego w medycynie” – wyjaśnia David R. Montgomery, profesor geomorfologii na Uniwersytecie Waszyngtońskim w Seattle i współautor wraz z Anne Biklé książki What Your Food Ate. [...]
#zdrowie #zywnosc #witaminy #dieta #odzywianie #ksiazka #pressglobal