Komentarze (16)

SuperSzturmowiec

i nikogo z Hejto nie zaprosisz?

Maciek

@SuperSzturmowiec a czy ja bronie przyjść? U mnie drzwi dla tomków zawsze otwarte :3

Zielczan

@Maciek fermentowałeś w szkle? lubisz życie na krawędzi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Jarem

@Zielczan

Dlaczego szkło złe?

Maciek

@Zielczan całe życie tak robię

pacjent44

@Zielczan babcia miała bańkę na mleko z kranikiem na dole

Zielczan

@Jarem bo jak źle dobierzesz ilość cukru do refermentacji to masz granat z ostrymi odłamkami

ErwinoRommelo

@Zielczan eee taki podpiwek to chwila i pity, serio by musial to niewidomy z parkinsonem dozowac ten cokier zeby granat wyszedl

Jarem

@Zielczan

Aa, bo to szczelnie zamknięte. Juz rozumiem

Maciek

@Zielczan nie no, panie złoty, toć to fermentuje 3 dni i fajrant, a przepis mam taki że mój dziadek z niego robił i podpiwek i kwas chlebowy

Zielczan

@ErwinoRommelo miarkuj się, mówisz o moim starym ( ͡° ͜ʖ ͡°)

lagun

To jakaś żybura ze ścieku

Maciek

@lagun dokładnie tak panie kolego kochany

Kronos

Czytałem dzisiaj artykuł o przydomowych biologicznych oczyszczalniach ścieków i były tam łudząco podobne zdjęcia. Chyba musisz dodać więcej aktywatora

pszemek

@Maciek daj pan przepis (ʘ‿ʘ)

Maciek

@pszemek


100g kawy zbożowej fusiastej (nie z saszetek)

10 litrów wody


Zagotuje wodę, wrzuć kawę i gotuj 10 minut. Po tym czasie wystudz do 40 stopni. Odcedz zagotowana kawę przez sitko i fusy do śmieci a astępnie do kawy dosyp 400g cukru i 5g drożdży i wymieszaj. Przelej do szczelnie zamkniętych butelek i przez pierwszy dzień trzymaj w ciepłym, a potem na 2-3 dni w chłodnym miejscu.


Następnie włóż do lodówki i po schłodzeniu pij do oporu.


Tylko ostroznie przy otwieraniu, bo strzeli lepiej niż ruski szampan

Zaloguj się aby komentować