Jak robicie sos czostkowy do np zapiekanek?
#gotowanie #jedzenie #kuchnia
Jak robicie sos czostkowy do np zapiekanek?
#gotowanie #jedzenie #kuchnia
Jak sugeruje wyraz "gotowanie", kupuję gotowy
@Michumi majonez, jogurt grecki i czosnek
@radidadi - ja czosnek piekę wpierw zanurzony w oliwie z oliwek w ramakinie (to takie małe ceramiczne naczynie) w temperaturze gdzieś 120 stopni przez około 20 minut (do miękkości - ale można dłużej jak lubi się smak przypalonego czosnku).
@koszotorobur Robię tak pastę z czosnku do smarowania tostów, zapiekanek ale to łagodny, słodkawy smak czosnku ma bez kopnięcia.
@SUM - czyli dokładnie jak lubię
@radidadi @SUM @koszotorobur
wersji jaką robię jeszcze tu nie widziałem - robię taki jakoś od 25 lat, dokładnie pamiętam skąd mam przepis i kiedy pierwszy raz jadłem.
Większość osób dziwi się jednemu składnikowi ale po spróbowaniu jeszcze nie trafiła się osoba która nie prosiłaby o przepis. A jest on trywialny.
Majonez (ja robię na Kieleckim lub Ocetix ;)) - 3 łyżki
Serek homogenizowany waniliowy - 3 łyżki
Czosnek suszony granulowany lub świeży - wg własnego upodobania.
Koniec. Zapewniam, że np. z ziemniakami w mundurkach to wyrywa z butów
Te na jogurtach robię zazwyczaj do wszelkiej maści kebabów i gyrosów bo ładnie zaostrzqją smak a ten "mój" do frytek, ziemniaków albo zapiekanek czy domowych burgerów z wieprzowiną, które również uwielbiam.
@Michumi Nie robię czostkowego, czasem robię czosnkowy. ¯\_(ツ)_/¯
Standardowo czosnek + sól, pieprz, papryka słodka + to co jest pod ręką jako baza. Jeśli mam, to użyję jogurtu greckiego, jak nie to śmietany, nawet zdarzało mi się na bazie beszamelu zrobić i było ok.
Jeśli masz w przyprawach, to można dorzucić czosnek niedźwiedzi (takie zielone, smakuje podobnie do czosnku, ale delikatniej).
Jogurt naturalny duży
Czosnek (to zależy od sytuacji ale zazwyczaj ze 3-4 żąbki)
Majonez KIELECKI! (ze dwie łyżki)
Ciut soli
Majonez KIELECKI! (ze dwie łyżki)
@Trawienny

@Michumi 3 części majonezu Madero, 4 części jogurtu greckiego, łyżeczka musztardy, łyżeczka ketchupu, szczypta soli, dużo czarnego pieprzu, GŁÓWKA* czosnku, zgniecionego i drobno posiekanego lub wyciśniętego przez praskę. Całość po wymieszaniu zostawić w lodówce na godzinke-dwie.
Jak lubisz kwaśniejsze sosy to użyj Kieleckiego
*ostatecznie 4-5 ząbków.
Komentarz usunięty
Komentarz usunięty
@Michumi skyr, łyżka majonezu, ząbek czosnu z wyciskarki, sól, pieprz
@Michumi blender jogurt czosnek i sól, nie jem sosu totkowego, ale bym zjadł bo jest przepyszny, pizza bez sosu to jest h... oszustwo
@Michumi Testowałem różne przepisy ale wygrywa u mnie jogurt grecki lub inny bardzo gęsty, czosnek z praski, szczypta vegety i odrobina cukru. proporcje należy ustawić pod swój smak. można dodać trochę oregano ale jak suszone to lepiej zalać wrzątkiem by zmiękło.
Jogurt grecki, majonez kielecki, czosnek rozduszony, czosnek przyprawa, sól, pieprz, jakieś oregano, bazylia lub rozmaryn
Zaloguj się aby komentować