Ja pitolę dla oszczędności rzędu kilku groszy na kg produktu sami robili mieszankę peklujacą.

#gotujzhejto #wedzenie
10067a38-d29d-4483-9716-b5b04017a89c
Topia

Podobno była dobra. Ciekawe, czy tak dobra, żeby "zjeść galsretkę i umrzeć"...

s_____

@Pomidor__ Prawdopodobnie pomylili sól peklową, gdzie jest około 1% azotynu sodu, z czystym azotynem sodu. Policja sprawdziła białą substancję, którą posiadali oskarżeni, i był to czysty azotyn sodu.

Pomidor__

@s_____ A po co był mu czysty azotan sodu? Odmierzał na wadzę kuchennej? W soli peklującej azotyn nanoszony jest natryskowo by było równo. Plus byłby za słony wyrób tak, że niezjadliwy. Dla paru groszy?

UncleFester

@Pomidor__

Cuchnie radiem Erewań.

LD50 dla azotynu sodu to 0,18g/kg, dla 80kg człowieka, to 14,4g w spożytej porcji pokarmu.

Tego by się nie dało przełknąć.

Pomidor__

@UncleFester No przy peklosoli nie, przy czystym azotanie tak. Bo jak pomylił i dal powiedzmy 18 g/kg wyrobu.

UncleFester

@Pomidor__ 

Onetowe pismactwo, tysiąc miligramów szkoda, że nie milion mikrogramów - ładnie brzmi, tak strasznie - a to jeden gram, czyli zawartość azotynu sodu była rzędu 16-19 g/kg wyrobu.

Trzeba by zeżreć prawie kilogram, ohydnej w smaku (z racji pomyłki soli z azotynem), galarety żeby mieć 50% szans na odjazd.

mrocznykalafior

@UncleFester  2 osoby które trafiły do szpitala nie zjadły całej porji ze względu na smak, pan który umarł stracił smak po covidzie...

Pomidor__

@mrocznykalafior Z tym smakiem to ponoć bujda bo już odzyskał.

UncleFester

@mrocznykalafior 

Czyli u dwóch osób zadziałał mechanizm obronny, a mężczyzna bez smaku miał pecha - i musiał być naprawdę głodny.

UncleFester

@Pomidor__ Odzyskał? Post mortem?

Pomidor__

@UncleFester "przekazał dziennikarzom dyrektor Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach, prof. Stanisław Winiarczyk." xD

UncleFester

@Pomidor__ Ja już nic z tego nie rozumiem, pacjent Schrödingera, martwy i nie martwy jednocześnie i jeszcze smak odzyskał .

Pomidor__

@UncleFester Nie odzyskał po chorobie na dłuższy czas przed niż zjadł galaretę.


"Jak zaznaczył, środek ten jest używany do peklowania mięsa, ale nie w takim stężeniu. - Dopuszczalna ilość dodatku azotynu sodu w procesie peklowania surowca mięsnego waha się od 100 do 150 miligramów na kilogram surowca. Proszę porównać 100, 150 miligramów do 16 lub 19 tys. miligramów - dodał."

jajkosadzone

Jak dobrze, ze nie jem galarety

Zaloguj się aby komentować