#gotujzhejto #jedzenie #chleb

Ktoś z Was chciałby upiec pierwszy w życiu chleb ale boi się, że to coś trudnego? Czytając wpisy na #bojowkapiekarska może odnieść takie wrażenie ale zapewniam Was, że to po prostu woda z mąką wsadzona do pieca. Poniżej prosty przepis, dzięki ktoremu ktoś bez wiedzy i doświadczenia, jak ja, zrobi bez problemu chlebuś. Polecam kupować zwykłą, najtańszą mąkę i nie bać się, bo to nie jest ani laboratorium ani fizyka kwantowa.
Lubiepatrzec userbar
74142b8b-9e36-48f9-aa64-6dc8eba87b18
0ab75b76-4495-4318-a367-774bf55be5c4
JanPapiez2

Uuu zaraz cię chlebiarze zjedzą

Lubiepatrzec

@JanPapiez2 ;) możliwe ¯⁠\⁠_⁠(⁠ツ⁠)⁠_⁠/⁠¯

Lubiepatrzec

Pro tip: aby uzyskać skórkę chrupiącą smarujemy gorący chleb wodą i odstawiamy do wystygnięcia natomiast jeśli lubimy skórkę miękką i ciągnącą to zawijamy gorący chleb w ściereczkę materiałową i tak zostawiamy do wystygnięcia.

Lubiepatrzec

@bartlomiej_rakowski coś wyjaśnić?

bartlomiej_rakowski

po prostu śmieszne sformułowanie odnośnie dodawania składników do zakwasu ;D a "dokarmiam" to ja siebie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Lubiepatrzec

@bartlomiej_rakowski śmieszy Cię, bo nie uważałeś na lekcjach. Drożdże to żywe stworzenia i trzeba je karmić aby nie umarły z głodu.

bartlomiej_rakowski

Może dlatego, że nie lubię grzybów… ale, że jestem debilem to nie powiem, że nie.

Czemu_nie

Od siebie dodam, że najlepsze chleby wychodziły mi ze zwykłej mąki tortowej, z dodatkiem mąki razowej lub żytniej. Mąki chlebowe słabo się sprawdziły w moim przypadku.

Lubiepatrzec

@Czemu_nie ja kupowałem zawsze najtańszą mąkę żytnią i jakaś zwykłą pszenną i było super.

pokeminatour

A ja tylko dodam że jeżeli ktoś zjada dużo chleba, nie chce się bawić z zakwasami to może piec sobie drożdżowy - przy automacie do chleba jest to łatwiejsze i szybsze ( nie licząc czasu pieczenia) niż wyjście do sklepu i kupno chleba, taki chlebek z automatu kosztuje połowe ceny sklepowego.

Astro

@Lubiepatrzec absolutnie odradzam najtańsze, zwykłe mąki. Można zamówić sobie dobrą mąką z młyna i wyjdzie 10 razy lepszy chleb.

Lubiepatrzec

@Astro możliwe ale ze zwykłej też będzie dobry chleb.

Ragnarokk

Drożdzowe mi fajnie wychodzą, na tych zakwasowych poległem. Ale mam w planach wrócić do tematu :)

dziedzicpruski

@Ragnarokk Przez wiele lat piekłem chleb na zakwasie. Nigdy mi sie nie zdarzyło, żeby nie wyszedł. Nawet jak się zmienilo coś w skladzie. Jakaś magia w tym zakwasie była.

Ale były przypadki, że ktoś brał ten zakwas i twierdził, że za cholerę nie chce rosnąć.

Nie wiem jak to wytłumaczyć.

Lubiepatrzec

@Ragnarokk wróć, ten przepis jest serio prosty.

Budo

@Lubiepatrzec o czym Ty do mnie, każdy przepis rozbity na dni i z decyzjami typu "jeśli x, to y" to już fizyka kwantowa. Dobrze gotuję, ale chleb na zakwasie to mam w pompie, kto ma na to czas.

wombatDaiquiri

Ja zrobiłem ostatnio z prostego przepisu - roboty przy tym może pół godziny, reszta to czekanie aż wyrośnie. https://www.bbcgoodfood.com/recipes/easy-white-bread


Wyszedł może nie za dobry, ale wyszedł. I i tak został na ciepło zjedzony z masełkiem, polecam. Do kolejnego się może lepiej przygotuję, a może nie. To nie konkurs a na koniec dnia i tak go wydalę

f540636b-200e-4e82-a778-afb99a4d361d
Lubiepatrzec

@wombatDaiquiri nie jestem szczególnym radykałem ale chleb na zakwasie to trochę co innego. Jeśli drożdżowy smakuje to super ale nie mieszałbym tych dwóch rzeczy.

wombatDaiquiri

@Lubiepatrzec wiadomka. Ale każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku.

Lubiepatrzec

@wombatDaiquiri oczywiście! Powodzenia i Smacznego!

Pawelvk

komentarz by nie zapomnieć co i jak, a teraz idę wyparzyć słoik

Lubiepatrzec

@Pawelvk super, powodzenia!

GazelkaFarelka

@Lubiepatrzec Chleb pszenny w postaci bochenka to trochę inna liga niż w chleb mieszany w foremce. Bo tu ci trzyma formę foremka, a w bochenku musi być dobra mąka i dobrze dobrana ilość wody aby sam się trzymał kupy, nie rozjechał na boki i nie zrobił kapeć.

yerboholik

Komentarz taktyczny, wróć do pieczenia na zakwasie, bo w domu nadal z 10kg mąki

Lubiepatrzec

@yerboholik To koniecznie! Mąką nie może się zmarnować ☺️

K44

Swojego czasu robiłem chleby z termomixa, raz nawet próbowałem zrobić zakwas, ale nie miałem czasu pilnować i chyba coś z nim nie pykło. Dzisiaj jedząc kanapeczkę ze swojskim masłem i szynką brakowało mi do kompletu dobrego chleba. Jutro wyparzam słoik na zakwas.

Zaloguj się aby komentować