@bartek555 Ale z tych badań wcale nie wynika, że diety IER są szkodliwe albo nieskuteczne. Raczej wychodzi na to, że u osób z zespołem metabolicznym diety IER mają podobną skuteczność jak diety CER. Poza tym badane były tylko niektóre czynniki jak ciśnienie krwi czy waga.
Główną zaletą diet IER wcale nie jest szubkie odchudzanie. Do odchudzania w cieżkich przypadkach stosuje się specjalne programy dieteteyczne. Główne zalety przerywanych głodówek to:
-
poprawa pracy układu immunologicznego
-
spowolnienie procesu starzenia na poziomie komórkowym
-
lepsze samopoczucie i wyższy poziom energii
Zaletą takiej diety jest też zmiana nawyków żywieniowych - jeśli jemy tylko przez określony krótki czas w ciągu doby to siłą rzeczy musimy dbać o to żeby posiłki były pełnowartościowe. W ciagu 6 godzinnego okna po prostu fizycznie nie da się przekroczyć zalecanego poziomu kalorii, bo żołądek jest za mały. Nie ma już miejsca na podjadanie batonów, słodyczy, jedzenie chipsów po nocy, picie piwa itp. Poza tym z czasem organizm uczy się nie odczuwania głodu przez większość dnia. Efekt utraty wagi występuje wtedy naturalnie.
Ja np. jem pierwszy posiłek ok godziny 15. Zazwyczaj jest to duży i tłusty obiad, mieso, warzywa owoce. Do wieczora jestem najedzony, później jem kolację około 21 też bogatą i dobrze zbilansowaną. Poza tym przez resztę doby nie jem w ogóle nic, nie piję też żadnych słodzonych napojów. Rano tylko czarna kawa, w ciągu dnia herbata bez cukru albo woda. Nawet jakbym gdzieś chciał po drodze zeżreć czekoladę to nie mam kiedy i nawet nie mam na to ochoty.