Dostałem zestaw do robienia gina. Ale trzeba to zalać wódką. Z racji, że wódki dawno nie kupowałem to pytam o rekomendacje. Z drugiej strony termin "polska wódka" to śmiech na sali, bo nomen omen dużo w zagranicznych holdingach.

I weź tu się napij wódki #problemypierwszegoswiata

#gotujzhejto #alkohol #kiciochpyta

Komentarze (16)

Lemon_

@wielkaberta Myślałem, że "gin" to po polsku "jałowcówka".

Lubiepatrzec

Słyszałem że jeżeli na wódce nie jest wyraźnie napisane że jest produkowana na przykład z ziemniaków czy konkretnego zboża to może oznaczać że destylat pochodzi z czegokolwiek na przykład spleśniałego dżemu albo odpadów. Alkohol da się wydestylować z bardzo wielu rzeczy i producenci to wykorzystują zwłaszcza w tańszych wódkach

cebulaZrosolu

@Lubiepatrzec w przemysle nikt się nie będzie bawił w takie rzeczy, w domowych czy pół profesjonalnych warunkach w stodole można się bawić w destylaty z dżemów itp.


Ale tutaj szczególnie jak mówimy o polskiej wódce to można ją robić tylko z ziemniaków lub zbóż.

cebulaZrosolu

@Lubiepatrzec a w skrócie produkcja wódki wygląda tak, że to małe destylarnię robią pierwszy odpęd i sprzedają to dalej do producentów wódek, więc teoretycznie możliwe jest że wezmą i pomieszaja surówkę z buraków z żytnia i ziemniaczaną np. ale no z odpadów się tego nie robi


No chyba że wysłodki buraczane powstałe po produkcji cukru to dla Ciebie odpad to można by to tak podciągnąć

Pirazy

@cebulaZrosolu jest tak jak piszesz. Jesli OP celuje w "koncernowa" wodke, a pewnie celuje, skoro chce dodac zaprawke jalowcowa, to w zasadzie moze kupic jakakolwiek czysta wodke, no oczywiscie poza jakimis podlymi typu absolwent czy parkowa (nawet nie wiem czy jeszcze takowe istnieja).


A jesli chcialby napic sie czegos fajnego to moglby poszukac jakiejs okowity z lokalnej destylarni, gdzie faktycznie zacier jest robiony z wyselekcjonowanych skladnikow a na etapie destylacji wykwalifikowany "bimberman" dba o smak i aromat gotowego trunku. Ale takie okowity to koszt ponad 100zl za butelke (w wersji budzetowej) i nie marnuje sie ich dodajac zaprawki. Czy warto takiej okowity sprobowac? Warto.


Dodam, ze spirytus, sprzedawany pozniej do "duzych graczy", z ktorego robi sie wodki sklepowe, destyluje sie wcale nierzadko wlasnie np z odpadow ziemniaczanych, tzw pulpy

Lubiepatrzec

@cebulaZrosolu możliwe. Nie znam się w sumie.

Taxidriver

@Lubiepatrzec to był short na YT? Też to widziałem.

Do tego, Polska produkuje jedynie 10% spożywanego alkoholu. Reszta to import z Ukrainy, Kazachstanu, Rosji itp.

Lubiepatrzec

@Taxidriver tak, szort z jakimś typem.

wielkaberta

@Pirazy Ah rozumiem. Po prostu czasem wódka jest zbyt jakościowa i to wręcz szkoda zaprawiać ją. To tak jakbym drogie whisky zmieszał z colą.

Piechur

Ale chcesz właśnie coś, co jest w polskich rękach, czy Ci obojętne? Mi spoko wchodził Stumbras, ale to jakoś rok temu piłem ostatnio

wielkaberta

@Piechur Wpierw to trzeba mieć aktualną listę wódek w polskich rękach, żeby w ogóle rozwodzić się tutaj. A sztumbras na pewno nie był zły na imprezach jak pamiętam.

Stashqo

@wielkaberta wódki nie polecę bo nie piję i się nie znam ale jest co polskiego kupić, minimum 15-20 marek pozostaje w polskich rękach i jest produkowane w Polsce.

wielkaberta

@Stashqo

>15-20 marek

???

Zaloguj się aby komentować