Od jakiegoś czasu nie zamawiam burgerów, wolę wszystko zrobić sam bo wiadomo, można dobierać składniki i ich ilość oraz jakość pod siebie. Pierwsze próby to były giga burgery, buły 170 g i kotlet nawet 220 g plus reszta dodatków. Nie szło tego zjeść bez krojenia i dzielenia na mniejsze kęsy co wg mnie odbiera sens temu daniu.
Tym razem spróbowałem zmniejszyć znacznie wszystkie proporcje i wyszedł mi całkiem zgrabny Burger do ręki
Muszę jeszcze popracować nad wielkością kotleta. Mimo iż przed smażeniem jest większy niż średnica bułki to i tak kurczy się bardziej niż zakładam.
A propos bułek to wyszły wyśmienicie, przepis jeżeli chodzi o wykonanie w zasadzie taki sam jak na pizzę, jeżeli chodzi o składniki to różnicą jest mąka - użyłem tortowej 450 oraz tłuszcz - zamiast oliwy masło, około 50 g. Dodałem w bonusie łyżkę cukru pudru i podmieniłem cześć wody na mleko jak to czasem robię przy pizzy. Hydracja 70 %, leżakowanie dwa dni wliczając poolish. Do wypieku zrobiłem 110 gramowe kulki które trochę musiałem podociskać i spłaszczyć żeby nie wyrosły za bardzo do góry. Przed wypiekiem bułki posmarowałem żółtkiem jajka rozbitym z mlekiem i posypałem sezamem.
Kotlet - mieszanka wołowiny z przyprawami, roztartym ząbkiem czosnku oraz zeszkloną cebulką, przygotowane z rana żeby do wieczora przeszło aromatem.
Sos kurkowy - na śmietance z cebulka i przyprawami… o matko
A sam Burger to bułka, sałata lodowa, sos kurkowy, kotlet, cheddar, ogórek, chyba pomidor, bułka
#jedzenie #gotujzhejto #hamburger #burger
Jedne z lepszych jakie jadłem to Burgery w Mcu w Monachium. W Polsce nie było ich w ofercie nie pamiętam już nazwy. Były dosyć spore ale dały się normalnie zjeść.
@grzyp-prawdziwek Czasem wrzucam makusia jak jestem w desperacji, lubię ten smak pomimo tego, że kanapki mocno podrożały i jakieś takie mniejsze niż przed laty. Właśnie zauważyłem, że są różne oferty w różnych państwach.
@Bankrut.pl dobra, robie dzisiaj burgera na obiad. Dzięki za pomysł;)
@Tylko_Seweryn Dajesz:) Pochwal się:D
JAk mam ochotę na fast food to lubie sobie wziąć w Burger kingu Big King XXL z dodatkowym trzecim kawałkiem mięsa.
@SiostraNieZdradziDziewczynaTak
xD
Burger King to król gówna
A to ten sam Burger ale w rozmiarze XL
@Bankrut.pl Burger z kurkami, oryginalnie.
@grzyp-prawdziwek Jak lubisz kurki to koniecznie spróbuj!
spadaj kurde.... przez ciebie będę ogrzewał obiad o 11
@MaD Staram się mieć dwa obiady do pracy, wtedy nie ma problemu
@Bankrut.pl chyba wole cię dać na czarną, niż nosić 2 obiady
@MaD zazdro
@Bankrut.pl ...o 9
@MaD kot
@Bankrut.pl ja ostatnio podałem dzieciakom burgery w chlebkach pita - nakładały do środka co chciały i zjadły jak ludzie bez spierdalania kotleta na boki i wypływania sosiwa każdą możliwą stroną
@wonsz Każde skuteczne rozwiązanie jest dobre:)
@Bankrut.pl czemu nikt nie robi płaskich burgerów?
@Felonious_Gru Następnym razem spróbuje, dopiero dowiedziałem się co to" smashburger" a to może pomóc. Co do bułki nastepnym razem ja bardziej spłaszczę, ona i tak dość mocno wyrasta do góry.
@Bankrut.pl to w żadnym wypadku nie był zarzut
@Felonious_Gru Spoczko tak tego nie odebrałem, sam chciałbym robic raczej płaskie ale pełne po brzegi burgery
@Bankrut.pl skoro to juz taki problem to nei lepiej normalnie jak cywilizowany czlowiek zjesc mielonego z surówką z talerza?
@Macer Wtedy to nie jest burger tylko mielony z surówką
Problem z tym burgerem jest tylko jeden, ale za to znaczny - nie jest smashburgerem
Piękny! Ale byłby lepszy gdyby go zesmashować
@GordonLameman tak właśnie!
@GordonLameman Dzięki za hasło, wcześniej nie słyszałem o "smashburgerze"
@Bankrut.pl
Jak to możliwe? To jest nadburger, ubergurger, cud nad cudami!
@GordonLameman kurde to muszę spróbować
@Bankrut.pl co daje podmiana wody na mleko? Dużą część wody podmieniasz?
@Shivaa Zmienia smak na bardziej mleczny
Czasem robiąc poolish też podmieniam wode na mleko, tak w proporcji 1:2 mleko do wody (np. 200 wody, 100 mleka, 300 maki). Ciasto jest inne, jak dla mnie chyba lepsze niż na samej wodzie. Aha i mleko 0.5 procenta;)
@Bankrut.pl gratulacje, ladnie to wyszlo. Czy bulka po scisnieciu robi sie w tym wypadku cieniutka (kilka mm), czy nie? Nie ma problemow z rozpadaniem sie?
@e5aar jest mięciutka i robi świetne tło dla reszty, nie zapycha, jest delikatna. Nie zwróciłem uwagi ile tam traci na scisnięciu ale na pewno sie nie rozpada
@Bankrut.pl wygląda bardzo smacznie
@Kyros i smakuje;)
@Bankrut.pl
jest taki maly ze nie dostaje do pedalow i nie miesci bulki do geby.
ale ma czasem pomysly.
tez ujowe.
xD
Burger powinien być jak penis, mieścić się cały w ustach
@ziel0ny Mówisz o hotdogu chyba
@ziel0ny pomyliłeś z sushi
@Felonious_Gru pomylił swój z normalnego rozmiaru penisem
@wonsz xD ale chłopy mają kompleksy xD
@ziel0ny penisy
Zaloguj się aby komentować