Chleb na dopingu


Ostatnio kupiłam gluten, czyli wyizolowane białka pszenne. Z ciekawości do standardowego przepisu dorzuciłam 30g, podbijając ilość białka w mące z 14,5 g do prawie 20 g / 100 g. Bochenek dużo bardziej wyrósł po 6 godzinach, mogłam go w sumie może potrzymać jeszcze dłużej na fermentacji. W przekroju bez spektakularnej różnicy.


#365chlebowgazelki #bojowkapiekarska

3b9d26c4-48da-4742-a8ab-0f33c03725d1
613f298f-ee4d-47cc-bdc2-2f9509cb6ef5
37b0a6b2-41e4-4957-a378-c51852ca0e6f

Komentarze (14)

vrkr

chleb: gapisz mi się na benben?

ja: tak, bo jest kurde gigantyczny!

DerMirker

Piękny chleb. Z jakiego przepisu robisz?

GazelkaFarelka

@DerMirker 100g zakwasu pszennego białego

400g wody

450g mąki pszennej chlebowej Ciechanowiec

50g mąki żytniej razowej

10g soli


Wyrabiam wszystko i fermentuje w misce ok. 6h (u mnie w domu teraz 23 stopnie). Potem składam, w koszyk i na nic do lodówki.


Tym razem dodałam jeszcze 30g glutenu i 30g wody.

DerMirker

@GazelkaFarelka a, okej, ja na żytniej robię wszystkie chleby. I zakwas też mam żytni

GazelkaFarelka

@DerMirker Na żytnim też wyjdzie, ludzie robią na żytnim.

DerMirker

@GazelkaFarelka dobre, to spróbuję

DerMirker

@GazelkaFarelka a mąka chlebowa jakiego typu?

GazelkaFarelka

@DerMirker chlebowa to typ 750

Mr.Mars

@GazelkaFarelka Nie przesadzaj, bo kiedyś wyjdzie, ci taki chlebek z piekarnika.


Będzie tak napakowany, że nie pomieści się tam.

mordaJakZiemniaczek

Po takiej wyrwie spodziewałem się dziur jak po kulach ale i tak piękny

Jaką mąka ma na starcie aż 14.5g białka?

GazelkaFarelka

@mordaJakZiemniaczek Ciechanowiec chlebowa 750

GazelkaFarelka

@mordaJakZiemniaczek Też się spodziewałam bardziej spektakularnego miękiszu. Jest ładny ale tak bym powiedziała 20% lepiej niż chlebki bez dodatku. No i nadal nie ma warstw układających się w jednym kierunku, które widzę u innych. Tak więc kupować ten gluten żeby dodawać go do chlebka imo nie ma większego sensu.


Ja akurat kupiłam go do prób z robieniem keto-chlebów, dodałam go do zwykłego z ciekawości.

Fly_agaric

Ten przekrój jest piękny.

t0mek

@GazelkaFarelka ale bułę mu rozebało

Zaloguj się aby komentować