Witam #bojowkapiekarska, przycupnę tu na chwilkę. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Oto mój pierwszy w życiu chleb zrobiony na zakwasie!
Było trochę błędów przez opóźnienia osób trzecich, przez co brakło mi czasu na odpowiednio dużo składań i później za długo leżał zanim zrobiłem formowanie i trafił do koszyka (no, to za duże słowo, aktualnie to durszlak xD) i ciasto się kleiło za bardzo co skutkowało użyciem dodatkowej ilości mąki. No nic, nie musi być idealnie za pierwszym razem.
Za godzinkę test smaku i jak wypadł w przekroju ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Trochę suchych danych:
-400g mąki pszennej typu 680 (tutaj akurat "Basia", ale ma 13g białka, czyli raczej git)
-50g mąki żytniej typu 960 (Planet Bio)
-70g zakwasu (żytni na mące typu 2000)
-300ml wody
-8g soli
Pieczony na zwykłej blasze piekarnika pod nakryciem dużej metalowej miski przez połowę czasu ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
Tag to blokowania lub obserwowania: #chlebypingwina
Wołam największego fana @onpanopticon, którego zdradzają powiadomienia ( ͡° ͜ʖ ͡°)



