UOKiK alarmuje: Co trzeci lokal gastronomiczny oszukuje klientów!

Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów alarmuje: aż 75% skontrolowanych lokali gastronomicznych narusza prawa konsumenta. Brak cenników, zaniżona gramatura dań i inne składniki niż te deklarowane w menu – to tylko część nieprawidłowości wykrytych przez Inspekcję Handlową. Klienci często są nieświadomi, że mają prawo do reklamacji.


Najczęstsze przewinienia restauratorów

Jak poinformował UOKiK, w aż 470 z 626 lokali gastronomicznych, które zostały objęte kontrolą, stwierdzono różnego rodzaju nieprawidłowości. Najczęstsze z nich to brak widocznego cennika, podawanie porcji mniejszych niż deklarowane lub stosowanie składników innych niż wskazano w menu. – Usługa gastronomiczna musi być zgodna z zamówieniem. Jeśli tak nie jest – masz prawo do reklamacji – podkreśla Urząd.


#wiadomoscipolska #gastronomia #paragonygrozy

Eska

Komentarze (26)

kitty95

No kto by pomyślał. W kraju powszechnej uczciwości takie rzeczy.


Redachtur w matematykę nie umi. Co 3 to 30%, a w kontroli 75%, czyli prawie każdy. Albo tylko co czwarty NIE oszukuje.

redve

@kitty95 75% narusza prawo

Ale to nie musi być oszustwo.


Oszustwo jest naruszeniem prawa (nie dotyczy polityków) ale naruszenie prawa nie jest oszustwem

kitty95

@redve widzę cię jako przyszłego prezydenta, może nawet premiera. W ostateczności prezesa SN.

Millionth_Visitor

@kitty95 przeglądam sobie te raporty (link w komentarzu na dole) i nie ekscytuj się tak. Głównym zarzutem dla większości knajp jest brak podanej gramatury w menu. No ok, faktycznie, nie pamiętam kiedy ostatnio widziałem gramaturę pizzy w menu. Podany jest zwykle rozmiar. Czy można to nazwać oszustwem? Wg mnie nie.

Tak samo np. ciastka w kawiarniach - często nie mają podanej gramatury, ale leżą sobie w ladzie gdzie możesz sobie ocenić wielkość kawałka. Co mi po gramaturze w takim przypadku.

itd..

kitty95

@Millionth_Visitor jeszcze dopisz, że pewnie mój artykuł, to awansujesz do katalogu zjebów, a ja cię pozdrowię na antenie.

redve

@kitty95 jeżeli tak reagujesz gdy ktoś wskaże ci że to nie redaktur się pomylił (licencjat z matematyki chyba mi wystarczy żeby ogarnąć procenty?), to widzę cie jako potencjalnego wyborcę którego przekonam do wszystkiego, bo wystarczy nazwać ludzi wg których się myle lewactwem

Fly_agaric

Nihil novi sub sub sole. A im bardziej im śrubę ekonomia przykręca, tym bardziej kombinują. Nie rozgrzeszam, wskazuję tylko, że to nie jest novum.

BTW. Znowu się okazuje, że 'magiczna ręka wolnego rynku' niczego nie reguluje, kiedy patologia staje się normą.

kitty95

@Fly_agaric teraz jest jakaś inba że kawa we Włoszech 5 pln, a u nas poniżej dychy się nie znajdzie.


Można nie chodzić po knajpach wcale. Tylko pytanie, czy o to w życiu chodzi, żeby sobie wszystkiego odmawiać?


U nas się kulturowo utrwaliło, że każdy każdego rucha i nie bardzo wiadomo co z tym zrobić.

Fly_agaric

@kitty95

U mnie w RoIRL, to już €3 (najtańsza). Polska oficjalnie stała się częścią pierwszego świata. Jak tam, duma was nie rozpiera?? xDD

kitty95

@Fly_agaric tylko odnieś to jeszcze w relacji do zarobków albo minimalnego $$ za godzinę.


Mnie nie rozpiera. Do 2019 żyło się zdecydowanie lepiej i spokojniej. Nie było też takiego wysypu zjebów wszędzie.

elmorel

@Fly_agaric

>BTW. Znowu się okazuje, że 'magiczna ręka wolnego rynku' niczego nie reguluje, kiedy patologia staje się normą.


Przecież to jest dokładne odzwierciedlenie wolnego rynku: ustalają cenę jaką ktoś jest w stanie zapłacić. To, że tobie ta cena nie odpowiada nic nie zmienia. Chciałbym centralnego zarządzania ceną kremówek i kebabów? xD

Fly_agaric

@elmorel Aleś błysnął

Spróbuj, dla odmiany, przeczytać to co komentujesz. OP przytoczył artykuł o oszukiwaniu i naruszaniu praw konsumenta (tak, to jest patologia), a nie ustalaniu cen. Kiedy zaczyna się to odbywać na masową skalę i przyjmuję formę nowej normy, to okazuje się, że rynek sam się wcale nie czyści.

elmorel

@Fly_agaric Moze gdybys uzywal sfromulowan ktore rozumiesz nie byloby niescislosci. Adam Smith definiując tę regułę odnosił się bezpośrednio do cen.

>Kiedy zaczyna się to odbywać na masową skalę i przyjmuję formę nowej normy, to okazuje się, że rynek sam się wcale nie czyści.


Dlatego mamy regulacje, które jak widać nie są efektywne.

Fly_agaric

@elmorel Może gdybyś brał udział dyskusji na temat, to nie wydawałoby ci się, że ktoś cię nie rozumie. Góówno mnie to obchodzi do czego się odnosił, bo dalej mówisz nie na temat. Z mojej koniec. Nara i bez odbioru!

elmorel

@Fly_agaric Piękny pokaz ignorancji wymieszanej z arogancją. Pa miśku.

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@Fly_agaric czyli chcesz powiedzieć że PAN SŁAWEK MIJAŁ SIĘ Z PRAWDĄ?? Że ten plastuś z ciasta pierdolił zwykłe kocopoły? Że ten ekonopokemon nie miał pojęcia o czym gadał?

Millionth_Visitor

Kontrolować knajpy - absolutny wygryw dla pana urzędnika

BTW polecam jednak poczytać u źródła: https://uokik.gov.pl/w-barze-knajpie-restauracji-kontrola-inspekcji-handlowej

na dole jest pdf z listą lokali które były kontrolowane i ich wynikami

NiebieskiSzpadelNihilizmu

@Millionth_Visitor jeszcze żeby te kontrole nie były zapowiedziane z miesięcznym wyprzedzeniem i podaniem dokładnej daty

eloyard

Nie no, mój kebs chyba jest dobry

SST82

Brak cenników

Ludzie w ciemno zamawiają?

kitty95

@SST82 żebyś wiedział. Ostatnio widziałem desery bez cen. Ludzie zamawiają no bo ile może kosztować pucharek lodów? A jak się zapytasz to pyk 35 pln.

SST82

@kitty95 Nawet mi ich nie żal

Tylko czekać aż zaczną tak robić u mechanika, dentysty czy glazurnika

kitty95

@SST82 jak się wykreuje modę, że pytanie o cenę jest passe, to czemu nie

Time_Machine

Co 3 to może nie oszukuje. A raczej co 33.

Zaloguj się aby komentować