Komentarze (11)
@vrkr jo, możesz kupić w Lydlu nawet taką niewędzoną (i sobie sam uwędzić).
Ta, jasne, nikomu nie opłacało by się odwędzać makreli.
Heheszki, ale ten mem ma pewne odzwierciedlenie w lingwistyce.
Dlaczego nie określamy pochodzenia mięsa od nazw zwierząt tylko używamy specjalnych określeń? Np świńa-wieprzowina, krowa-wołowina, kura-drób. Tyczy się to nie tylko polskiego.
No właśnie dlatego, że niektórzy nie wiedzieli, czym jest taka wołowina w stanie zwykłym, tj. stojącym na własnych kopytach. Chłopi, którzy zajmowali się wypasem krów znali słowo na krowę, szlachta, która jadła mięso znała nazwy potraw.
@lurker_z_internetu nie znam chyba nikogo, dla kogo kurczak i drób to to samo
@lurker_z_internetu ...dosłownie nazwy mięsa które przytoczyłeś pochodzą od nazw zwierząt. WIeprz - wieprzowina, wół - wołowina.
@lurker_z_internetu ostatnie zdanie jest naciągane jak moje spodnie do biegania na mój bebzon
@lurker_z_internetu drób to nie kurczak, a reszta to nazwy zwierząt
ten komentarz to bait?
@lurker_z_internetu co ty za wyklady z lingwistyki chcesz robić jak nie znasz słów wół i wieprz. To bajt?
@FriendGatherArena jeden rabin powie bait, drugi rabin powie kompromitacja po calosci
Jeden z ulubionych xd
I często jest biało-zielona, ale nigdy złota! To dopiero było dla mnie szokujące.
Zaloguj się aby komentować
