
Te informacje powinny obowiązkowo znaleźć się na etykiecie. Nowe zalecenia WHO
www.portalspozywczy.plNa etykietach produktów spożywczych muszą być umieszczone czytelne dane dotyczące ich wartości odżywczych oraz ostrzeżenia przed nadmierną zawartością soli, cukru czy tłuszczów nasyconych. Tego typu sugestie, dotyczące zwłaszcza pozycji przetworzonych, ułatwią konsumentom podejmowanie wyborów zakupowych - uważa Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i przygotowuje szczegółowy pakiet wytycznych w tej sprawie. O sprawie pisze portal Reuters.
Zwiększone spożycie przetworzonej żywności zawierającej sól, cukier i tłuszcz jest główną przyczyną otyłości, na którą cierpi ponad miliard osób. A każdego roku około osiem milionów pacjentów przedwcześnie umiera z powodu chorób, do powstania których nadprogramowe kilogramy mogą się znacząco przyczynić. Mowa o cukrzycy, nadciśnieniu, schorzeniach serca czy nowotworach – wynika z raportu WHO, o którym pisze portal Reuters. [...]
#zywnosc #zdrowazywnosc #zdrowie #who #etykiety