Pieprzone chytre górale


Chcesz kupić sobie naturalna mortadele bez konserwantów, zamawiasz przychodzi zamówienie do domu i jajco skład tablica Mendelejewa. Sklep po zwróceniu uwagi nagle zmienia opis produktu tak nieudolnie jak tylko się da. Dla reklamacji za 32zl +wysyłka robia z siebie debili.

Żałuję że nie zapisałem wersji strony z dnia składania zamówienia.


Nie polecam sklepu schroniskobukowina.pl


Sam sklep ma też guano wspólnego ze schroniskiem harcerskim Polana Głodówka w Bukownie.


#gownowpis #oszukujo

4def9cac-8b99-445c-a91a-508081deb356

Komentarze (43)

LondoMollari

@Ten_koles_od_bialego_psa Nie wiem jak z e316, ale e250, czyli azotyn sodu to razem z solą kuchenną standardowy składnik soli peklującej. Nawet w domu robiąc jakieś przetwory, to się z reguły stosuje, bo zwalcza bakterie jadu kiełbasianego.


A co do mortadeli, i składu, przypomniałeś mi to:


https://www.youtube.com/watch?v=C6h0Qt329jI


[edit]: Choć teraz zobaczyłem ilość tego kurczaka, to trochę faktycznie walenie w c⁎⁎ja, bo mortadela może mieć wieprzowinę, ewentualnie wołowinę, ale nie kurczaka.

Ten_koles_od_bialego_psa

@LondoMollari jest karcerogenny przy podgrzaniu, planowałem robić bieda burgery w stylu lat 90 ¯\_(ツ)_/¯

LondoMollari

@Ten_koles_od_bialego_psa No wiem, ja biorę to ryzyko "na klatę" smażąc bekon, czy jedząc pizzę z szynką. W tych "burgerach", które jadłeś w latach 90 była cała tablica mendelejewa, więc to część uroku. ( ͡° ͜ʖ ͡°)


Zerknąłem na składy tych włoskich - też nieraz mają E250 - włosi robiąc pizzę z mortadellą wrzucają ją pod koniec w plasterkach na ciasto.

Ten_koles_od_bialego_psa

@LondoMollari ja 11 lat nie jem nic z synem w składzie ༼ ͡° ͜ʖ ͡° ༽

LondoMollari

@Ten_koles_od_bialego_psa Jeszcze zerkam w internety, i wymaga to weryfikacji - podobno e250 reaguje powyżej 130 stopni. Może w air fryerze na 100 stopniach da radę.

LondoMollari

ja 11 lat nie jem nic z synem w składzie

@Ten_koles_od_bialego_psa Ja całe życie nie jadłem nic, co miałoby w składzie syna albo jakiekolwiek inne dziecko. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Ten_koles_od_bialego_psa

@LondoMollari pieprzone autokarów t9.

Niestety twórca t9 zmarł i nie można już zgłaszać zażaleń.

Niech mu ziemniak lepką Będzin.


¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯

HolQ

@LondoMollari dodatkowo MOM z kury moze posłużyć do tego, zeby "po cichu" wprowadzić do produktu skrobie modyfikowana/maltodekstryne jako wypełniacz


Naturalne aromaty najprawdopodobniej oznaczają ekstrakt drozdzowy i/lub aromaty wędzarniczy

Ravm

Może zawierać pistacje - dobrze, że nie nazwali dubajska.

Ten_koles_od_bialego_psa

@Ravm Dubajska po Zbójnicku z wieprzowiny bez konserwantów ale z kurczaka i flaków z konserwantami ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

LondoMollari

@Ravm Włoska mortadella tradycyjnie może zawierać pistacje. Włosi ładowali pistacje do wszystkiego zanim Dubaj powstał. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ravm

@LondoMollari ja ze wsi, na salcesonie chowany. Ale człowiek się uczy całe życie, może mi się ta informacja kiedyś przyda. Dzięki.

Tangas

To miejsce ma taką nazwę po gesslerowej rewolucji. Jest tam restauracja i sklep. Sam sklep to po prostu importer włoskiej żywności. Po składzie mortadeli nie można się wiele spodziewać :)

Parigot

@Ten_koles_od_bialego_psa Taka mortadela to dla psa o ile to ruszy

wonsz

E316 to izoaskorbinian sodu, taka syntetyczna witamina c, E250 to azotyn sodu, jeden z dwóch składników soli peklującej, której nawet ci domowi masarze i rzemieślnicy, co robio swojskie i lepsze niż sklepowe, używajo. z tego całego składu najgorzej wygląda kurczakowy MOM.

HolQ

@wonsz no ale numerki "e" = kancerogen/teratogen/kryptonit/azbest

Ten_koles_od_bialego_psa

@HolQ jesteś w gronie absolwentów "uniwersytetu chłopskiego rozumu" ?

Ravm

@Ten_koles_od_bialego_psa Ups, z tego co kojarzę to @HolQ jest Panoramixem co miesza te "E"

HolQ

@Ten_koles_od_bialego_psa

"uniwersytetu chłopskiego rozumu" ?

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu. Technologia żywności i żywienie człowieka

Ten_koles_od_bialego_psa

@HolQ i kpisz z badań potwierdzających karcerogenność poprzez bagatelizację i próbę ośmieszania ludzi którzy unikają jak sam to napisałeś "e" przyrownujac ich trochę do debili poprzez porównanie w ich "mniemaniu" dodatków żywnościowych do azbestu, kryptonitu?

HolQ

@Ten_koles_od_bialego_psa


Kpie z ludzi, którzy w dobie internetu nie sa w stanie wygooglowac co oznaczają poszczególne oznaczenia skladnikow I ludzi, ktorzy na widok nazwy chemicznej wpadają w panikę.


Jakimś dziwnym trafem nie wspominasz o syntetycznym witaminie c ze składu. Podejrzewam, ze mniej by Cie kłuło w oczy jakby napisali kw. Askorbinowy


Czy produkty przemian azotynow sa kancerogenne ? Tak- nie przeczę temu i tego nie podaważam. Rozumiem, ze w ogóle nie spożywasz jakichkolwiek wędlin? Są dodawane do kazdej wedliny i tak jak kolega wcześniej wspomniał rowniez przez amatorów robiących własne wedliny.

Gdyby tego nie dodali to byś z duzym prawdopodobieństwem zatruł sie botuliną.


Z tymi związkami jest taka sama sytuacja jak ze wszystkim innym. Dopóki nie jesz tylko i wylacznie duzych ilosci miesa zawierającego je nic Ci nie grozi. W nadmiarze nawet woda Cie zabije.


Edit: ja naprawdę na Twoim miejscu bardziej sie przejmował MOM, który tam dodali.

Ten_koles_od_bialego_psa

@HolQ a widzisz zamiast przyjąć krytykę próbujesz dyskredytować oponentów ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)


Zjadam takich na śniadanie.

Teksty o zabiciu się woda w nadmiarze świetnie działają na łaknących poklasku użytkowników Facebooka.


Jako technolog żywności powinieneś zamiast bredni o dużych ilościach mięsa zwrócić uwagę na wspomniany wyżej w dyskusji fakt o szkodliwości azotynów po obróbce cieplnej. Powstają wtedy nitrozoaminy które są rakotwórcze, mutagenne, uszkadzają embriony prowadząc do wad rozwojowych płodów lub ich obumarcia.


Zwykły dups co nie? Bzdeta, bez znaczenia?

HolQ

@Ten_koles_od_bialego_psa


Wspomniałem o nitrozoaminach

Czy produkty przemian azotynow sa kancerogenne ? Tak- nie przeczę temu i tego nie podaważam. Rozumiem, ze w ogóle nie spożywasz jakichkolwiek wędlin?


Tekst o wodzie jest mocno przejaskrawiony, fakt, ale oddaje istotę tego o czym mówiłem.


Nie rozumiem dlaczego wg Ciebie to brednie, no ale luz. Zbilansowana dieta to jest podstawą i tak jak napisalem, jak bedziesz w kółko żarł mięso to jest większe prawdopodobieństwo, ze beda miały negatywny skutek na zdrowie. To co napisałeś o nitrozoaminach po raz kolejny wiaze sie z dawką i czestotliwoscia spozycia


Żyjesz w regionie świata, który ma jedne z najostrzejszych wymogów dotyczących bezpieczeństwa zywnosci. Co wg Ciebie jest lepsze? Niskie ryzyko (przy zbilansowanej diecie) raka wywołanego przez azotyny czy wysokie ryzyko zejścia od botuliny?


Nie można zjeść ciastka i mieć ciastko.....


Ps. No to jak tam te e315? Też tablica mendelejewa?

Ten_koles_od_bialego_psa

@HolQ I widzisz, znowu jedyne co to atakujesz oponenta i zbywasz.

Wcześniej bagatelizowałeś wyśmiewałeś, potem robiłeś z oponenta debila, a na końcu przywołujesz wyższe autorytety


Mordko, jestem jednym z tych popaprańców którzy po nocach recenzują badania naukowe. Zajmuje się tematem mikrobioty od 8 lat więc te gadki szmatki to jak pisałem wyżej możesz wklejać na FB.


( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

sireplama

@Ten_koles_od_bialego_psa na razie to pokazałeś, że dzieciak jesteś xD

Ten_koles_od_bialego_psa

@sireplama zawsze byłem ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Jednakże nie wciskam palca w dupe by obwieszczać motłochowi że to czekolada w czasie rozmowy o kawie.

Ten_koles_od_bialego_psa

@IronFist to widać czesto edytują, zamawiałem tydzień temu I nie było składu na stronie. Sam opis ze bez dodatków.

Airbag

@Ten_koles_od_bialego_psa dasz na to keczap i będzie git

GazelkaFarelka

Tak coś mi się wydawało, że coś mi ta nazwa coś mówi, patrzę w stopkę a tam

"W lutym 2021 rozstaliśmy się z Magdą Gessler i Schronisko Smaków zostało zastąpione przez Schronisko Bukowina. Wprowadzamy własną rewolucję smaków, zachowując najwyższy poziom jakości jedzenia i obsługi."

Greenzoll

@Ten_koles_od_bialego_psa , ale e250 to zwykła sól peklująca, bez tego nie zrobisz tego typu mięsa.

Ten_koles_od_bialego_psa

@Greenzoll odsyłam do badań potwierdzających tosycznośc e250 po obróbce cieplnej ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

Greenzoll

@Ten_koles_od_bialego_psa clue jest w tym jak to obeabiasz- gotujesz w szynkowarze, tam nic wiecej niz 80C nie bedzie.

Ten_koles_od_bialego_psa

@Greenzoll rada w stylu pal zioło ale się nie zaciągaj ლ(ಠ_ಠ ლ)

Stashqo

@Ten_koles_od_bialego_psa Dwa tygodnie temu wywaliłem kupiony u nich 5kg worek mąki do pizzy bo po przesianiu znalazłem robaki na sitku. Nie wiem czy podrabiany stuff czy u mnie się zalęgło czy od producenta takie przyszło ale niesmak pozostał.

eb5be0e8-b3f4-4936-a558-38ece8019091
Lemon_

@Stashqo No nie przesadzaj - ile taki mały robaczek zje Ci mąki?

6c5fd915-4b4c-4961-ad8e-4e1523da1486
pierdonauta_kosmolony

@Ten_koles_od_bialego_psa

Azotyn sodu dodawany jest odkąd odkryto, że już jego niewielkie stężenia całkowicie niszczą i hamują wzrost pałeczki jadu kiełbasianego. Samego azotynu w soli peklującej jest 0.5 %. Przyjmując typową dawkę soli 20g/kg mięsa daje to 0.1 g azotynu na kilogram. Jego potencjał kancerogenny w porównaniu z dioksynami czy węglowodorami aromatycznymi powstającymi w procesie smażenia czy grillowania jest znikomy.


Z kolei izoaskorbinian sodu to zastępnik witaminy C którą kiedyś dodawano do włoskich produktów dojrzewających typu capicola, prosciutto czy guanciale.

pierdonauta_kosmolony

@Ten_koles_od_bialego_psa

A witaminę C dodawano głównie po to, żeby nie jełczał ten przepyszny tłuszczyk. A że przy okazji wędlina zachowuje kolor i nie zmienia się w brązowosiny klocek - kolejny profit

sireplama

@pierdonauta_kosmolony sól peklująca ma chyba podobną właściwość?

Ten_koles_od_bialego_psa

@pierdonauta_kosmolony kwestia bardziej że place za produkt "bez" a dostaje produkt "z"

Kupowałem z zamiarem grillowania więc nie wsmak mi karmienie dzieci i siebie syfem.

pierdonauta_kosmolony

@Ten_koles_od_bialego_psa

To przede wszystkim nie grilluj, gotuj na parze.

Jedyne wędliny bez dodatków to te które robisz sam. Wędliny bez dodatków w handlu byłyby sporym zagrożeniem dla tzw "zdrowia publicznego", może nawet większym niż antyszczepy.


No ale mortadela z kurczaka to jakaś kpina.

Spróbuj zrobić mortadelę samemu, maszynka + szynkowar i powinno być elegancko.

pierdonauta_kosmolony

@sireplama

A owszem, ta witamina C to chyba głównie przeciw jełczeniu i zaśmiardywaniu tłuszczyku. Kiedyś ludzie jedli śmierdzący ale dziś się to nie sprzeda.

Mocno dojrzały stek też potrafi trochę jebać.

Komenda_Miejska_Polucji

@Ten_koles_od_bialego_psa Idź z tym do służb, bo to publiczne kłamstwo i trucie niewinnych ludzi

Zaloguj się aby komentować