O mizeriooo mojaaaa mizerioo!
Kurczak w przyprawie malay chicken biryani masala dość pikantne wiec mizeria przydatna xD
Udko gotowane pod ciśnieniem następnie podpiekane.
#gotujzhejto #jedzenie #upomidora




O mizeriooo mojaaaa mizerioo!
Kurczak w przyprawie malay chicken biryani masala dość pikantne wiec mizeria przydatna xD
Udko gotowane pod ciśnieniem następnie podpiekane.
#gotujzhejto #jedzenie #upomidora




Ehh kurczaczek udeczko ummm ziemniaczki no i mizeria kusicielka smietankowa cos pieknego, slyszalem ze sa ludzie ktorzy jedza ja na slodko ; tym osobnikom mowimy otwarcie : niemacie statusu czlowieka wy dzikusy bez kszty zasad moralnych.
XD @ErwinoRommelo
@ErwinoRommelo ja sie po trzydziestce dowiedziałem, że są ludzie, którzy ogórki do mizerii kroją w plastry zamiast zetrzeć..
@FriendGatherArena ???? serio ????
@skorpion u mnie wszyscy tarli ¯\_( ͡° ͜ʖ ͡°)_/¯
@FriendGatherArena Ale na plasterki czy wiórki?
@FriendGatherArena i to jest w chuj dziwne:)
roboty więcej, a smak ten sam
@SUM na wiórki
@skorpion roboty mniej wiecej tyle samo, konsystencja inna. Smak tez troche inny, bo wodę po tarciu mozesz odcedzic. Same ogorki tez mniej intensywne, bo lepiej wymieszane ze śmietaną
@FriendGatherArena roboty więcej, trzyj i myj vs krój i myj
@skorpion @FriendGatherArena To wywołam u was szok! Tu dwa ogórki i jeden straty na duże wiórki na tarce a drugi na plasterki na boczku tarki dającej 3 plasterki przy jednym ruchu. xD
@SUM chory czlowiek
@FriendGatherArena Uważaj bo blisko z Częstochowy mam na ślusnk xD
@ErwinoRommelo

@SUM Niezłe wały przeciwpowodziowe ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Thereforee Z puree są bezpieczniejsze i bardziej niezawodne
@SUM ale te nie namokną, wyglądają solidnie
@skorpion Pierwsza linia z ziemniakuf puściła ale drugi szereg trzymał szczelność xD
@SUM tereny zalewowe oczywiscie juz zabudowane kurczakiem
@FriendGatherArena Jednak nie jest to stała zabudowa xD
@SUM Ty to jesteś kreator artystyczny.
Sztuka na talerzu.
@Mr.Mars Zwykły domowy obiad, zresztą sztuka powinna być pod strzechami a nie do oglądania w galeriach xD
@SUM poproszę namiar na przyprawę
@SUM oj, drogo.
Ale xa jakość trzeba płacić
@Felonious_Gru Tu taniej, tylko inny producent https://allegro.pl/oferta/przyprawa-biryani-masala-suhana-100g-16679342151
A ta też jest bardzo smaczna https://allegro.pl/oferta/mieszanka-przypraw-tandoori-masala-trs-100g-13929028223
@SUM Przepiękne, naprawdę. Bardzo szanuję. Jednak kurczak pieczony smakuje lepiej kiedy masz pewność, że mięso nie było nastrzykiwane. U nas na rynku sprzedaje dostawca, który z dumą właśnie to podkreśla. Porównywałem smak mięsa ze "zwykłymi" kurczakami z marketu i różnica jest naprawdę duża. Albo to sugestia. Na pewno mniej wycieka syfu podczas pieczenia.
Zwróćcie na to kiedyś uwagę.
@Lemon_ Tam na fotkach woda to przez mnie dodana by gotować w szybkowarze. Myślałem, że nastrzykiwanie jest zabronione w UE. Pamiętam sprawę, że była afera z piersią z kurczaka i nastrzykiwaniem by oszukać na wadze. Zajeła się tym prokuratura. Asz będę musiał sprawdzić czy jakieś info o tym jest.
@Lemon_ # Afera mięsna w Polsce: Nastrzykiwanie piersi kurczaków wodą w celu zawyżania wagi
W listopadzie 2018 roku polską branżę spożywczą wstrząsnęła afera związana z masowym oszustwem dotyczącym mięsa drobiowego. Przedsiębiorcy z Lubelszczyzny sprzedawali piersi z kurczaków wcześniej nastrzykiwane wodą z solą, wprowadzając w błąd kontrahentów i konsumentów. Sprawa, która trafiła do sądu w Lublinie, ujawniła nie tylko konkretne przypadki fałszowania produktów, ale także systemowe problemy w przemyśle mięsnym. W wyniku śledztwa okazało się, że praktyka zwiększania wagi mięsa poprzez iniekcje roztworów była szerzej rozpowszechniona, a kontrola jakości pozostawiała wiele do życzenia. Niniejszy raport analizuje okoliczności afery, jej konsekwencje prawne oraz szerszy kontekst podobnych nadużyć w sektorze spożywczym.
## Kontekst afery i mechanizm oszustwa
### Handel masowym mięsem z domieszką soli i wody
W 2018 roku firma z Wielkopolski zakupiła 43 tony mrożonych filetów z piersi kurczaka od przedsiębiorców z gminy Niemce pod Lublinem. Według umowy mięso miało być „czyste”, czyli pozbawione dodatków[1][2][5]. Kontrahent, specjalizujący się w produkcji wędlin, zamierzał samodzielnie nastrzykiwać mięso roztworem soli i wody – praktyką powszechną w branży, mającą poprawić soczystość produktu finalnego. Okazało się jednak, że próby ponownego nastrzyknięcia filetów kończyły się ich pękaniem. Badania laboratoryjne ujawniły, że mięso zawierało już wcześniej ok. 10% roztworu soli i wody, co sztucznie zwiększało jego wagę[1][2][6].
Proces technologiczny polegający na nastrzykiwaniu mięsa był legalny pod warunkiem odpowiedniego oznakowania produktu. W tym przypadku sprzedawcy celowo zatajali informację o wcześniejszym zabiegu, wprowadzając kupującego w błąd. Firma z Wielkopolski poniosła straty szacowane na 90–100 tys. zł z powodu niemożności wykorzystania mięsa w produkcji[5][6].
### Metody fałszowania i wykrycie nadużycia
Mechanizm oszustwa opierał się na dwuetapowym procesie. Pierwotny dostawca (hodowca lub pośrednik) wstrzykiwał do mięsa roztwór soli fizjologicznej, zwiększając jego masę nawet o 10%[1]. Następnie mięso trafiało do przetwórców, którzy – nieświadomi wcześniejszej manipulacji – próbowali powtórzyć zabieg, powodując rozrywanie tkanki mięśniowej. W efekcie produkt stawał się bezużyteczny handlowo[6].
Kluczowe dla ujawnienia afery okazały się badania laboratoryjne zlecone przez poszkodowaną firmę. Analiza wykazała nie tylko obecność nadmiernej ilości roztworu, ale także ślady wcześniejszego zamrożenia i rozmrożenia, co sugerowało celowe działanie dostawców[5].
## Proces sądowy i konsekwencje prawne
### Zarzuty i strategia obrony oskarżonych
W sprawie oskarżono dwóch przedsiębiorców: Sylwestra K. (właściciela firmy) i Rafała T. (jego wspólnika). Zarzuty dotyczyły wprowadzenia w błąd poprzez sprzedaż mięsa niezgodnego z deklaracjami[2][5]. Sylwester K. przyznał, że polecił pracownikom nastrzykiwanie filetów, twierdząc jednak, że działał pod presją finansową – jego firma zmagała się z problemami związanymi ze spadkiem cen mięsa na rynku[2][6]. Rafał T. utrzymywał, że nie miał wiedzy o manipulacjach, pełniąc jedynie rolę pośrednika[2].
### Wyrok i jego uzasadnienie
Sąd Okręgowy w Lublinie skazał Sylwestra K. na rok więzienia w zawieszeniu na trzy lata, grzywnę w wysokości 20 tys. zł oraz obowiązek wypłaty 30 tys. zł nawiązki na rzecz pokrzywdzonej firmy[2][5]. W uzasadnieniu sędzia Andrzej Wach podkreślił, że samo nastrzykiwanie mięsa nie było nielegalne, lecz kluczowe stało się zatajenie tej informacji przed kontrahentem. „Produkt spożywczy musi odpowiadać deklaracjom na etykiecie” – zaznaczył, dodając, że podobne praktyki mogą być częstsze, niż się wydaje[2]. Rafał T. został uniewinniony z powodu braku dowodów na jego świadome uczestnictwo w oszustwie[2].
## Praktyki branżowe a regulacje prawne
### Nastrzykiwanie mięsa jako „standard przemysłowy”
W toku procesu ujawniono, że iniekcje wody z solą są powszechnie stosowane w przemyśle drobiarskim. Zabieg ten, określany jako „plumping”, służy poprawie tekstury i przeciwdziałaniu utracie wilgoci podczas obróbki termicznej[1][2]. Problemem pozostaje jednak brak przejrzystości – konsumenci często nie są informowani o tym, że kupują produkt o zwiększonej zawartości wody. W Polsce, w przeciwieństwie do niektórych krajów UE, nie ma obowiązku wyraźnego oznaczania mięsa poddanego temu procesowi[1].
### Luki prawne i wyzwania kontrolne
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (IJHARS) przyznała w 2019 roku, że wykrywanie podobnych nadużyć jest trudne ze względu na brak specjalistycznych testów w rutynowych kontrolach[1]. Nawet profesjonalni przetwórcy, jak poszkodowana firma z Wielkopolski, mogą mieć problem z identyfikacją wcześniej nastrzykiwanego mięsa bez zaawansowanych badań laboratoryjnych[1][6].
## Reakcja konsumentów i przemysłu
### Spadek zaufania do branży mięsnej
Afera wpisała się w szerszy trend spadającego zaufania Polaków do produktów mięsnych. Według danych GUS z 2019 roku spożycie mięsa w Polsce wynosiło 70–80 kg rocznie na osobę, co i tak było niższe niż w krajach Europy Zachodniej (100–120 kg)[1]. Eksperci wskazywali, że podobne skandale przyspieszają wzrost popularności alternatyw roślinnych[1].
### Postulaty zmian w oznakowaniu
Organizacje konsumenckie, m.in. Federacja Konsumentów, zaczęły domagać się wprowadzenia obowiązku umieszczania na opakowaniach informacji: „mięso nastrzykiwane wodą”. Postulowano także zaostrzenie kar za fałszowanie żywności – w chwili wyroku z 2019 roku maksymalna kara za takie przestępstwo wynosiła 8 lat więzienia, lecz w praktyce wymierzano głównie grzywny i kary w zawieszeniu[5].
## Szerszy kontekst fałszowania żywności w Polsce
### Afera z „tłuszczami technicznymi” (2022)
W 2022 roku CBŚP ujawniło kolejny skandal: hodowcy drobiu karmili zwierzęta paszą zawierającą tłuszcze techniczne przeznaczone do produkcji smarów i biopaliw. Sprawa objęła kilkadziesiąt zakładów i spowodowała wycofanie partii mięsa z sieci handlowych[3]. Choć nie dotyczyła bezpośrednio nastrzykiwania, pokazała systemowe problemy z nadzorem nad łańcuchem dostaw w branży mięsnej[3].
### Historyczne precedensy
W latach 2017–2018 lubelska prokuratura prowadziła sprawę dystrybucji 100 ton przeterminowanych ryb mrożonych, których data ważności została podrobiona[5]. W 2019 roku Francja zgłosiła przypadek 780 ton zafałszowanego mięsa mielonego z Polski, rozdawanego jako pomoc żywnościowa[2].
@Lemon_ ## Wnioski i rekomendacje
Opisana afera ujawniła słabości systemu kontroli żywności w Polsce, zwłaszcza w zakresie wykrywania praktyk fałszujących skład produktów. Konieczne wydaje się:
1. Wprowadzenie obowiązku wyraźnego oznaczania mięsa nastrzykiwanego wodą.
2. Zwiększenie częstotliwości losowych badań laboratoryjnych przez IJHARS.
3. Edukacja konsumentów w zakresie identyfikacji zafałszowań (np. nienaturalny połysk mięsa, wyciek płynu po rozmrożeniu).
Sędzia Andrzej Wach podsumował sprawę słowami: „Takie mięso prawdopodobnie jemy na co dzień. Musimy być tego świadomi”[2]. Wyrok z 2019 roku stał się ważnym precedensem, jednak bez systemowych zmian ryzyko kolejnych afer pozostaje wysokie.
Citations:
[1] https://innpoland.pl/156509,piers-z-kurczaka-po-polsku-nastrzykuj-potem-nastrzykuj-szybko-sprzedaj
[2] https://foodfakty.pl/rok-wiezienia-w-zawieszeniu-za-nastrzykiwanie-miesa-drobiowego-woda-z-sola
[4] https://sbc.org.pl/Content/308935/PDF/48A.pdf
[5] https://www.nowytydzien.pl/sprzedawali-pompowane-kurczaki/
[6] https://bezprawnik.pl/filety-z-kurczaka-oszustwo/
[11] http://bibliotekacyfrowa.eu/Content/30206/32833-0001.pdf
Odpowiedź od Perplexity: pplx.ai/share
@SUM Dzięki za te informacje. Proponuję, żebyś zrobił o tym wpis na Hejto. Niech społeczność naszego forum o tym wie.
@SUM ja kurczaka we fryierze (też ciśnienie a potem steam air fry) robię jak na zdjęciach:



Efekt końcowy mniej więcej tak:

@crs333 smacznego
@crs333 I udaje się w pkt trafić przy piętrowym gotowaniu?
@SUM Z tym to różnie. To co powyżej robię wszystko 5 minut Pressure z Quick Release, potem Steam Air Fry 20 minut 200stopni, wyciągam kuraka i go przykrywam, usuwam górny ruszt i dopiekam ziemniaki 5-10minut też na 200 stopni. Jak widać na zdjęciu lubię dobrze wypieczone i chrupiące ( ͡~ ͜ʖ ͡°) Ale po tych 20 pierwszych minutach też są dobre, ale nie tak wypieczone.
Jak robię stripsy z indyka w płatkach kukurydzianych to mi się dopieka i góra i dół w tym samym czasie, ale tam nie muszę dbać o chrupkość, bo płatki już o to dbają, ważne żeby mięsko było zrobione. Świnki w kocykach chyba też wychodziły ok góra i dół, ale dawno nie robiłem to ręki sobie nie dam uciąć.
edit: oczywiście powyżej chodzi mi o to że i stripsy i świnki robię w takiej ilości że muszę używać dwóch rusztów na raz, także góra i dół ten sam rodzaj jedzonka
@SUM słuchaj kurwiu jestem na poście
@Michumi to post od socjalek też się przyda
Zaloguj się aby komentować