Lubię gotować, ale nienawidzę zmywać. Ale tak naprawdę NIENAWIDZĘ. Zrobię prawie wszystko, by tego nie robić. Uważam, że zmywarka jest najważniejszym sprzętem w kuchni - serio, jestem w stanie przeżyć bez działającego piekarnika, ale bez zmywarki nie. Nawet bez działającej płyty przeżyłem ponad tydzień, jakby mi padła zmywarka, to po prostu wyjechałbym na czas oczekiwania na nową xD

No i zawsze bolało mnie, że moje patelnie nie lubią się ze zmywarką, bo powłoka zrobi kuku od warunków panujących w zmywarce. Wczoraj została podjęta decyzja - następne patelnie będą takie, które mogą być myte w zmywarce (chciałbym ze stali nierdzewnej z powłoką tytanową). Koszty nie mają znaczenia, bo są tego warte. Jaram się tym bardziej, niż przeprowadzką do nowego mieszkania xDDDD Jestem dziwny i stary, bo jak teraz o tym myślę, to mógłbym takie patelnie dostać na urodziny i jarałbym się nimi jak pochodnia.


*zdjęcie niepowiązane, tej patelni definitywnie nie można myć w zmywarce



#kuchnia

455340ae-3607-46aa-aa26-b2ab148fcfd9

Komentarze (32)

PlatynowyBazant20

A co może się powłoce stać gorszego w zmywarce niż gotowanie ostro kwaśnego dania w wysokiej temperaturze?

KierownikW10

@PlatynowyBazant20 nie wiem, nie jestem specjalistą od tego rodzaju powłok i staram się trzymać zaleceń producentów. Wydaje mi się jednak, że szkodliwe może być połączenie temperatury oraz szczególnie mocnego detergentu.


ALE kilka lat temu z ciekawości przetestowałem jedną patelnię. Miałem używaną i porysowaną patelnię z powłoką teflonową, która mimo, że była już zużyta, to nadal sprawiała się świetnie. Po kilku umyciach w zmywarce nie nadawała się już do niczego, pokrycie straciło swoje właściwości, jedzenie zaczęło przywierać, przypalać się, patelnia trafiła do kosza.


Testów na nowych patelniach nie prowadziłem z szacunku do swoich pieniędzy.

PlatynowyBazant20

@KierownikW10 prawdopodobnie zmyła się z tej starej patelni powłoka z przypalonego oleju która też jest trochę non stick. Coś jak "sezonowanie" na patelniach stalowych. Ja od początku zawsze myje w zmywarkach, oczywiście aluminiowych nie.

KierownikW10

@PlatynowyBazant20 wydaje mi się, że zalecania wynikają również z braku odpowiednich testów, bo środków myjących jest cała masa, tak samo jak są różne powłoki. Wszystkie informacje w Internecie mówią wyłącznie o przyspieszonym zużyciu, a nie o zniszczeniu powłoki po kilku myciach.


Właśnie gdzieś wyczytałem, że część tabletek do zmywarek zawiera w składzie cząsteczki ścierne, które z jednej strony poprawiają efekt mycia a z drugiej strony mogą niszczyć patelnie.

Mikel

@PlatynowyBazant20

A co może się powłoce stać gorszego w zmywarce niż gotowanie ostro kwaśnego dania w wysokiej temperaturze?


A to, że przy zmywaniu naczynia pod ciśnieniem wody mogą się lekko poruszać w koszu zmywarki- a pręty zmywarki skrobiące po teflonie, nie pomagają w utrzymaniu jej w należytym stanie. Poza tym, tak jak kierownik mówi, same tabletki, tak jak peeling do twarzy, zawiera drobne cząsteczki ścierne.

PlatynowyBazant20

@Mikel pręty są powleczone plastikiem, a co do tabletek to może być

Mikel

@PlatynowyBazant20 Plastik plastikowi nie równy. Wygląda i kruszy się jak emalia ze starych garnków, uznałbym go więc raczej za jeden z tych twardszych.


Sam kupiłem sobie takie nakładki jak na pic rel. właśnie po to żeby nie niszczyć garnków - i żeby ten plastik mi się nie kruszył na końcówkach prętów. Stwierdzam jednak że patelnie z teflonem, dalej się zużywają choć o wiele wolniej.

9765448a-56ba-4a85-8800-045b3ed90175
Boukalikrates

ja ładuję do zmywary wszystko jak leci

jak coś nie przejdzie tego procesu pomyślnie, nie nadaje się do mojej kuchni

KierownikW10

@Boukalikrates noże? Deski do krojenia i inne ew. przybory wykonane lub z elementami drewnianymi? Eleganckie lampki do wina? Przecież tego nie umyjesz w zmywarce.

Thereforee

@KierownikW10 Do wora. Wór do jeziora. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Boukalikrates

@KierownikW10 noże do zmywary

deski mam ze szkła

a winiacza walę z kubka

OogiBoogi

@Boukalikrates noże to wuj, byś częściej ostrzył, ale szklane deski?! Boga w sercu nie masz!

KierownikW10

@OogiBoogi no chyba właśnie szklane deski są po to, żeby je myć w zmywarce?

Millionth_Visitor

@KierownikW10 Wrzucam drewniane też, myją się ładnie. Deski do krojenia z czasem wichrują się i idą do wymiany.

Łyżki drewniane, szpatułki - nic im nie jest, poza tym że chwilę po wyjęciu ze zmywarki są elastyczne.

OogiBoogi

@KierownikW10 kolega widzę lubi pomidorki rozklapciane, nie ma stali która będzie po takiej desce chociaż udawać że jest jeszcze trochę ostra.

KierownikW10

@OogiBoogi kolega @Boukalikrates, nie ja. Ja używam wyłącznie drewnianych desek do krojenia.

Boukalikrates

@OogiBoogi @KierownikW10 jestem fanem ostrzałek do noży

OogiBoogi

@Boukalikrates znaczy lubisz często strugać, Roger.

Giban

Słychać raciczki w oddali... :p


Ale pytanie dobre, podłączam się

KierownikW10

@Giban kurr rzeczywiście nie dodałem żadnego tagu. O ja cię już zmieniam xD


Tylko mi jeszcze interwencji owcy tutaj brakowało...

KierownikW10

@Giban o nie, nie mogę już otagować

Half_NEET_Half_Amazing

@KierownikW10

kolego

nie żebym cię straszył ale nie mam dobrych wieści…

KierownikW10

@Half_NEET_Half_Amazing no trudno. Jak zostanę śpiącym słodko aniołkiem to założę konto o jakiejś mądrzejszej nazwie niż ta obecna xD

Millionth_Visitor

Kupiłem sobie patelnie tefala z odpinaną rączką, można myć w zmywarce. Myję regularnie. Trzeba tylko uważać aby nie porysować o druty (te trzymające talerze w pionie). Najczęściej kładę po prostu na szklanki/filiżanki na górę.

bishop

Podpisuję się pod tym obiema nogami, gdyby nie zmywarka to byśmy się rozstali z żoną. A wysiadła nam ona do tej pory raz, w czasie pandemii. To było najgorsze 6 tygodni do czasu jej naprawy. Jeszcze moduł sterujący szedł z Włoch gdzie wtedy było naprawdę krucho.


A ta patelnia ze zdjęcia z Ikei jest najlepsza, mało kosztuje i żadne Tefale nie mają do niej podjazdu.

KierownikW10

@bishop potwierdzam. To patelnia IKEA 365 (chyba tak się nazywa) mam obecnie w kuchni takie 3, są super. No ale wadą jest brak możliwości mycia w zmywarce.

Mikel

@KierownikW10 A myślałeś nad zwykłą stalową? Zauważ że gastronomia, raczej nie korzysta z patelni z powłokami - ze względu na to że przy ich obrocie, taka powłoka szybko uległaby zużyciu. A mimo wszystko, szefowie kuchni potrafią na tych patelniach wyczarować cuda - kwestia techniki. Dlatego sam kupiłem ostatnio dwie stalowe, próbując uczyć się na niej smażyć. Sam się uczę, czasami faktycznie trudno żeby coś nie przywarło ale wiem że problem leży raczej we mnie a nie w patelni. Nauczyłem się już jaka powinna być temperatura oleju, jak wykorzystywać pergamin czy papier do pieczenia - ten rodzaj patelni, raczej nie wybacza błędów - ale za to nie muszę mieć z tyłu głowy że ta patelnia rozleci się za pół roku. Przyjebię nią włamywaczowi a potem dalej będę mógł z niej korzystać do smażenia

KierownikW10

@Mikel nie nie nie. Nie potrafię dobrze korzystać ze stalowych patelni pozbawionych pokrycia. Zawsze coś mi się na takiej przypali albo przywrze. Trzeba tego pilnować, a jak się robi kilka rzeczy w kuchni to o to ciężko.


No ale są pokrycia, które pozwalają myć patelnię w zmywarce. Wymagana dopłata jest pomijalna względem korzyści, jakie dają.

redve

@KierownikW10 na youtube jest kanał Stilgar, gdzie gościu między innymi omawiał patelnie.

Podsumowanie było takie: że rynek patelni jest popierdolony, i patelnia za 300zł nie musi sie za bardzo różnić od patelni za 50zł, więc najlepiej jest brać patelnie w takiej cenie z Ikei. Ja swoją stalową 24cm tak kupiłem i jest za⁎⁎⁎⁎sta


A co do zmywarki: też lubie, ale bardzo często i tak muszę skrobać patelnie bo zmywarka czegoś nie domyła

Zaloguj się aby komentować