Konina przyszła. Świeża, ładnie pachnie, przypomina wołowinę. Było opisane jako gulaszowe więc jakoś sobie wyobraziłem, że będzie już pokrojone a nie paski.

Kroje w kostkę, peklowanie i kabanosy, może trochę kiełbasy.

Znalazłem na jakimś forum informacje, że koninę 4 dni się pekluję. Ma ktoś jakieś doświadczenie?

#wedzenie #wedlinydomowe #gotujzhejto
edd8703b-1b34-40ea-90da-9dd1c817c586
ZygoteNeverborn

@Cauliflower Sama tak przyszła? Na pewno świeża?

Cauliflower

@ZygoteNeverborn Świeża, słodko pachnie. Już skrojona.

bartlomiej_rakowski

Pamiętam historię, którą kiedyś usłyszałem jak w szpitalu dziecku - dziewczynce (fanatyczce koni), poczęstowali chyba rodzice innego małego pacjenta z tej samej sali kabanosami z koniny xD Jak się dowiedziała to płaczu było co niemiara ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Cauliflower

@bartlomiej_rakowski No poniekąd rozumiem, ale ja bym zjadł konia z kopytami. Jak byłoby mnie stać xD

Zielczan

@Cauliflower jadłem kiedyś w karczmie łemkowskiej w Krynicy, dobre to było

Cauliflower

@Zielczan Gulasz czy kiełbasa?

Zielczan

@Cauliflower taki bardziej burger na proziaku

d51e146f-7e81-4964-8476-e3bc5106a38b
Cauliflower

@Zielczan Super to wygląda

Cauliflower

@UncleFester Co nie?

UncleFester

@Cauliflower Konina nie, i już. Ujemny pierun.

Cauliflower

@UncleFester Konina be ale krówka cacy?

UncleFester

@Cauliflower 

W naszym kręgu kulinarnym zdecydowanie tak.

Zżeranie konia, to tak jak zżeranie psa.

Parigot

Nie dawno w naszym kraju były sklepy z mięsem konskim na każdym rogu. 🤨

Cauliflower

@Parigot Skądś wzięło się "zjeść konia z kopytami"

bimberman

@Cauliflower hmm to było w czasach kiedy nie było środków lokomocji wszyscy na wsi hodowali konie jako zwierzę pociągowe do pracy i na sprzedaż , więc produkcja tych zwierząt była ważna i nie można było sobie pozwolić na jakieś braki a nadwyżki trzeba było zjeść, jak pojawiła się mechanizacja samochody i ciągniki to konie przestały być tak użyteczne

LtPyro

Gdzie kupiłeś koninę?

Zapster

Jadłem dobre kabanosiki niedawno z koniny, polecam

Cauliflower

@Zapster Mają jakiś posmak wyczuwalny, że konina? Ponoć mają wyczuwalną słodycz, ale to też może być subiektywne?

Pirazy

@Cauliflower jezeli maja byc kabanosy to bym zmielil, dodal peklosoli i odstawil na 2 godziny, po czym bym doprawil, wyrobil i nadziewal. Peklosol przy zmielonym miesie dziala bardzo szybko, nie ma potrzeby peklowania duzych kawalkow kilka dni

Zaloguj się aby komentować