Jeśli los daje ci cytryny,
to rób cytrynowe tiramisu!
Limoncello, jajka, mascarpone i śmietanę musisz zorganizować na własną rękę
Kto wczoraj zrobil takie cytrynowe wariaciki, ano ja
Kto zaraz będzie je jadł, tez ja

Jeśli los daje ci cytryny,
to rób cytrynowe tiramisu!
Limoncello, jajka, mascarpone i śmietanę musisz zorganizować na własną rękę
Kto wczoraj zrobil takie cytrynowe wariaciki, ano ja
Kto zaraz będzie je jadł, tez ja
@SaucissonBorderline a gdzie przepis, halo
@bojowonastawionaowca a proszę, w dużym skrócie to zmieniamy kawę i ammaretto na sok cytrynowy i limmoncello
Pełny przepis:
Tiramisu cytrynowe
Składniki:
• 500 g mascarpone
• 4 żółtka z dużych jajek
• ok. 130 ml likieru cytrynowego Limoncello (dałem trochę więcej, na smak)
• 3 niewoskowane cytryny (albo nawet 4 będzie lepiej)
• ok. 60 g cukru
• Biszkopty - odpowiednia ilość do wyłożenia formy
• 200-250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%+
• 2-4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, do smaku)
Przygotowanie:
• Przygotowanie syropu cytrynowego: Z cytryn wyciśnij sok i przelej do małego garnka. Dodaj 2 łyżki cukru i doprowadź do wrzenia. Odstaw do lekkiego przestudzenia, a następnie wlej wiekszosc Limoncello
.
• Przygotowanie kremu mascarpone: Jajka sparz krótko wrzątkiem. Żółtka oddziel od białek i utrzyj mikserem z sześcioma łyżkami cukru na białą, puszystą masę. Stopniowo dodawaj mascarpone (na 4 raty), krótko ubijając na najwolniejszych obrotach lub ucierając ręcznie, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Na koniec dodaj 30 ml Limoncello oraz skórkę otartą z jednej wyszorowanej cytryny i krótko połącz z masą.
• Ubijanie śmietany: W osobnym naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietanę. Możesz dodać przesiany cukier puder, jeśli wolisz słodszy krem, i krótko zmiksuj do połączenia składników.
• Połączenie kremów: Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą mascarpone.
• Składanie tiramisu: Na dnie naczynia ułóż niewielka ilość kremu nastepnie warstwę wafelków nasączonych syropem cytrynowym z Limoncello. Na wafelkach ułóż warstwę kremu mascarpone. Czynność powtórz, układając kolejne warstwy.
Górę można udekorować startą skórką cytryny czy cienkimi sparzonymi plastrami
• Chłodzenie: Tiramisu wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężało i smaki się połączyły
Buon appetito!
Ile, ile?!! Lepiej mi tu oddaj trochę, bo za dużo w dupsko ci pójdzie!
@Fly_agaric pójdzie, wyjdzie jakoś to będzie :) spoko częstuj sie śmiało
@SaucissonBorderline Ślinotoka mi wywołałeś
@UncleFester co mogę powiedzieć, nie pozostaje Ci nic innego jak zaopatrzyć sie w potrzebne produkty i ogarnąć deser na weekend :)
@SaucissonBorderline MATKO BOSKO KOCHANO DROGO! coś pięknego, kupuję składniki jutro w sklepie bo się zesram jak tego nie spróbuję
@niebylem kupuj nie pożałujesz.
"Dobre nie za slodkie" a jednocześnie orzezwiqjace czego ci więcej trzeba na te upalne dni :)
Pochwal sie jak zrobisz!
Zaloguj się aby komentować