@bojowonastawionaowca a proszę, w dużym skrócie to zmieniamy kawę i ammaretto na sok cytrynowy i limmoncello
Pełny przepis:
Tiramisu cytrynowe
Składniki:
• 500 g mascarpone
• 4 żółtka z dużych jajek
• ok. 130 ml likieru cytrynowego Limoncello (dałem trochę więcej, na smak)
• 3 niewoskowane cytryny (albo nawet 4 będzie lepiej)
• ok. 60 g cukru
• Biszkopty - odpowiednia ilość do wyłożenia formy
• 200-250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%+
• 2-4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, do smaku)
Przygotowanie:
• Przygotowanie syropu cytrynowego: Z cytryn wyciśnij sok i przelej do małego garnka. Dodaj 2 łyżki cukru i doprowadź do wrzenia. Odstaw do lekkiego przestudzenia, a następnie wlej wiekszosc Limoncello
.
• Przygotowanie kremu mascarpone: Jajka sparz krótko wrzątkiem. Żółtka oddziel od białek i utrzyj mikserem z sześcioma łyżkami cukru na białą, puszystą masę. Stopniowo dodawaj mascarpone (na 4 raty), krótko ubijając na najwolniejszych obrotach lub ucierając ręcznie, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Na koniec dodaj 30 ml Limoncello oraz skórkę otartą z jednej wyszorowanej cytryny i krótko połącz z masą.
• Ubijanie śmietany: W osobnym naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietanę. Możesz dodać przesiany cukier puder, jeśli wolisz słodszy krem, i krótko zmiksuj do połączenia składników.
• Połączenie kremów: Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą mascarpone.
• Składanie tiramisu: Na dnie naczynia ułóż niewielka ilość kremu nastepnie warstwę wafelków nasączonych syropem cytrynowym z Limoncello. Na wafelkach ułóż warstwę kremu mascarpone. Czynność powtórz, układając kolejne warstwy.
Górę można udekorować startą skórką cytryny czy cienkimi sparzonymi plastrami
• Chłodzenie: Tiramisu wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężało i smaki się połączyły
<br />
Buon appetito!