Jeśli los daje ci cytryny,

to rób cytrynowe tiramisu!

Limoncello, jajka, mascarpone i śmietanę musisz zorganizować na własną rękę


Kto wczoraj zrobil takie cytrynowe wariaciki, ano ja

Kto zaraz będzie je jadł, tez ja


#jedzenie #jedzzhejto #gotujzhejto

cf4ca7fc-e530-4e07-bf1f-e873986fe4f7

Komentarze (8)

bojowonastawionaowca

@SaucissonBorderline a gdzie przepis, halo

SaucissonBorderline

@bojowonastawionaowca a proszę, w dużym skrócie to zmieniamy kawę i ammaretto na sok cytrynowy i limmoncello


Pełny przepis:

Tiramisu cytrynowe

Składniki:

• 500 g mascarpone

• 4 żółtka z dużych jajek 

• ok. 130 ml likieru cytrynowego Limoncello (dałem trochę więcej, na smak)

• 3 niewoskowane cytryny (albo nawet 4 będzie lepiej)

• ok. 60 g cukru

• Biszkopty - odpowiednia ilość do wyłożenia formy 

• 200-250 ml dobrze schłodzonej śmietany 30%+

• 2-4 łyżki cukru pudru (opcjonalnie, do smaku) 

Przygotowanie:

• Przygotowanie syropu cytrynowego: Z cytryn wyciśnij sok i przelej do małego garnka. Dodaj 2 łyżki cukru i doprowadź do wrzenia. Odstaw do lekkiego przestudzenia, a następnie wlej wiekszosc Limoncello

.

• Przygotowanie kremu mascarpone: Jajka sparz krótko wrzątkiem. Żółtka oddziel od białek i utrzyj mikserem z sześcioma łyżkami cukru na białą, puszystą masę. Stopniowo dodawaj mascarpone (na 4 raty), krótko ubijając na najwolniejszych obrotach lub ucierając ręcznie, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Na koniec dodaj 30 ml Limoncello oraz skórkę otartą z jednej wyszorowanej cytryny i krótko połącz z masą.

• Ubijanie śmietany: W osobnym naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietanę. Możesz dodać przesiany cukier puder, jeśli wolisz słodszy krem, i krótko zmiksuj do połączenia składników.

• Połączenie kremów: Delikatnie połącz ubitą śmietanę z masą mascarpone.

• Składanie tiramisu: Na dnie naczynia ułóż niewielka ilość kremu nastepnie warstwę wafelków nasączonych syropem cytrynowym z Limoncello. Na wafelkach ułóż warstwę kremu mascarpone. Czynność powtórz, układając kolejne warstwy.

Górę można udekorować startą skórką cytryny czy cienkimi sparzonymi plastrami

• Chłodzenie: Tiramisu wstaw do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc, aby dobrze stężało i smaki się połączyły

<br />

Buon appetito!

Fly_agaric

Ile, ile?!! Lepiej mi tu oddaj trochę, bo za dużo w dupsko ci pójdzie!

SaucissonBorderline

@Fly_agaric pójdzie, wyjdzie jakoś to będzie :) spoko częstuj sie śmiało

UncleFester

@SaucissonBorderline Ślinotoka mi wywołałeś

SaucissonBorderline

@UncleFester co mogę powiedzieć, nie pozostaje Ci nic innego jak zaopatrzyć sie w potrzebne produkty i ogarnąć deser na weekend :)

niebylem

@SaucissonBorderline MATKO BOSKO KOCHANO DROGO! coś pięknego, kupuję składniki jutro w sklepie bo się zesram jak tego nie spróbuję

SaucissonBorderline

@niebylem kupuj nie pożałujesz.

"Dobre nie za slodkie" a jednocześnie orzezwiqjace czego ci więcej trzeba na te upalne dni :)

Pochwal sie jak zrobisz!

Zaloguj się aby komentować