#gotujzhejto
Proszę o opinie:
Jak lepiej zrobić frytki z surowych ziemniaków, w piekarniku czy w erfrajerze?
#gotujzhejto
Proszę o opinie:
Jak lepiej zrobić frytki z surowych ziemniaków, w piekarniku czy w erfrajerze?
@winet frytkownicy tłuszczowej
@moll właśnie tego chce uniknąć. No i nie mam frytkownicy
@winet to patelnia
@moll smażenia w oleju muszę uniknąć ;)
@winet to obgotuj i piekarnik
najpierw podgotuj te ziemniaki, później je zrób jak uważasz i lubisz
W głębokim oleju
Na głębokim oleju. Jedyny prawilny smak frytek, niestety w c⁎⁎j niezdrowe
@Gustawff Najlepiej rzepakowy i tak z 5 razy jak zrobisz na tym samym to nabiera głębi smaku. Można dostać raka i marskości wątroby ale i tak warto
@Kronos smażenie u mnie odpada
@lagun @Gustawff smażenie u mnie odpada
W obu. I nie, nie żartuje. W przypadku smażenia na głębokim tłuszczu, najpierw smażysz w 180-200 stopniach aż ziemniaki się ugotują i wyrobi się skórka, a później jak ostygną dajesz do oleju na 250+ i smażysz na złoto.
W twoim wypadku robisz to samo - najwygodniej będzie rozłożyć frytki na blasze i wrzucić do piekarnika na 180 stopni aż nie będą surowe i będą miały lekką skórkę. Później jak wystygną dajesz do airfryera na tyle ile fabryka dała aż będą chrupkie. Możesz je utytłać trochę w oleju przed wrzuceniem do frajera żeby lepiej kolor i chrupkość łapało.
@poprostumort tak zrobię
Zaloguj się aby komentować