Dzisiaj kulinarna podróż wgłąb dzieciństwa, czyli kopiec kreta. Jestem ciekawa, czy po jakichś 15 latach nadal smakuje tak dobrze jak wtedy, kiedy próbowałam go pierwszy raz.
Składniki:
-
1 opakowanie Dr. Oetker Kopiec Kreta
-
100g margaryny
-
2 jajka
-
75 ml mleka
-
3 banany
-
500 ml śmietanki 30%
-
100 ml letniej wody
-
cukier
-
sok z cytryny
Najpierw mieszamy proszek do ciasta z margaryną, jajkami i mlekiem, miksujemy i pieczemy przez około 35-45 minut. Czekamy, aż ostygnie i potem musimy wyrąbać wnętrze na głębokość 0,5cm, ale wydrążonego ciasta nie wyrzucamy! Będzie imitować później ziemię. W utworzoną dziurę wkładamy banany. Ubijamy śmietankę, a także biały proszek z opakowania z wodą, który natychmiast dodajemy do śmietany, bo bardzo szybo tężeje. Na końcu do masy dodajemy płatki czekoladowe (znajdują się w zestawie). Przekładamy na ciasto, posypujemy "ziemią" i wkładamy na 2h do lodówki.
Niestety, nie miałam okrągłej tortownicy, więc użyłam kwadratowej silikonowej formy, ale moim zdaniem prezentuje się równie realistycznie. Wykonanie zajęło mi około pół dnia.
#gotowanie #gotujzhejto #jedzenie #jedzzhejto

