Komentarze (14)

Cybulion

Jak cie nie stac to idz do maka?

bojowonastawionaowca

@jac.son poproszę o dodanie tagów ;)

lagun

Xd, woda z moczenia kurzych zwłok 21 pln

jac.son

@lagun z chlebkiem 32zl i 30 groszy

Gustawff

Że nikt jeszcze nie wpadł na pomysł pobierania opłaty za możliwość zapoznania się z menu.

MementoMori

@Gustawff "Za udostępnienie menu w formie fizycznej pobieramy opłatę 5 zł, wersja cyfrowa online gratis"

slawek-borowy

Z jednej strony drogo z tym chlebem.

Z drugiej, niezmiennie bawi mnie, że przy każdej takiej okazji zdjęcia menu lecą te same komentarze o tym, ile kosztuje np. zrobienie rosołu. Rozumiem, że lepiej byście się poczuli, gdyby w karcie był rosół za 2 zł, a do tego:


  • obsługa kelnerska

  • czynsz za lokal

  • amortyzacja mebli i sprzętu kuchennego

  • zryczałtowany koszt niezjedzonych produktów

  • marża właściciela


To oczywiste, że w domu zrobicie jedzenie taniej. Ale restauracja nie funkcjonuje na zasadzie "kupliśmy składniki za 10 zł, to sprzedamy za 100 i zostanie nam 90".

Cybulion

@slawek-borowy a ja sie nie dziwie cenie chleba jezeli to jest handmade. Nie rozumiem tego idziesz do restauracji i olaboga kazo płacic za jedzenie

slawek-borowy

@Cybulion z chlebem moim zdaniem jednak przesada, kupuję czasem taki powiedzmy "premium", np. restauracja obok wypieka bardzo dobry na zakwasie i oni też wołają 15-20 zł, ale za bochenek.

Cybulion

@slawek-borowy spoko, my wypiekamy sami i nie wolamy ani centa za pieczywo do posilku, ale jak chcesz bochen to od 25 w gore zalezy jaki :)

jac.son

@slawek-borowy ja powiem tak: największym problemem w knajpach jest to, że cena w menu ma się nijak do jakości potrawy. Chlebek handmade premium oczywiście niech kosztuje i 20 zeta za kromkę. Ale po zjedzeniu dwudaniowego posiłku w tej knajpie jestem pewien, że taki byłby on premium jak ten co kupuję w Lidlu...

slawek-borowy

@jac.son ceny faktycznie są często dostosowane do "rynku", czyli w praktyce "ile wołają w okolicy", ale ten rynek potem też weryfikuje, mnóstwo knajp upada.

matips

@slawek-borowy: ciągnąc tą twoją groteskę, to wyszczególnienie osobno ceny pieczywa wśród zup jest kolejnym puntem na twojej liście. Jeśli szef kuchni uważa, że jego "rosół babciny z domowy makaronem" najlepiej smakuje w połączeniu z wypiekanym przez niego chlebem, to IMHO powinien ten chleb być serwowany razem z zupą.


Osobiście, najlepsze doznania restauracyjne jakie miałem wcale nie polegały na komponowaniu sobie dania i rozważaniach "czy do rosołu pasuje chleb". Najlepsze doznania miałem gdy potrawy wraz z dodatkami (albo nawet całe kolacje) były skomponowane przez szefa.

slawek-borowy

@matips akurat o chlebie napisem wyżej, że przesada z ceną, i faktycznie też jeśli danie pomyślano żeby smakowało z nim, top powinien być w cenie. Ja się z Tobą zupełnie zgadzam!

Zaloguj się aby komentować