Komentarze (23)

Opornik

z cyklu "zdjęcia które pachną"

bartek555

@Opornik jebie kotem

cebulaZrosolu

@bartek555 dobry ten ryż? Nigdy nie jadłem. Warto kupić?


Niedługo dzień chłopaka to może mi żona kupi

bartek555

@cebulaZrosolu warto i warto gotować wg tego co mowia ryzowi guru:

- pluczesz ryz (ja plucze w sitku) - wlewasz 1,5-2x tyle wody co ryzu, czyli jesli 100g ryzu to 150-200ml wody - soli ile uznajesz - wrzucasz to odrazu ba ogien piekielny az sie woda zagotuje z tym ryzem w srodku - jak sie zagotuje to dajesz minimalny ogien i przykrywasz - zostawiasz tak na 18 minut - po tym czasie wylaczasz i niech se tak odlezy 4 min

cebulaZrosolu

@bartek555 a to ja ten zwykły podobnie robię tylko go nie płucze i wsypuję na już gotującą się wodę i 15 min tak gotuje.

Ale proporcje z wodą 2:1 też zachowuje.


Dobra zamowie bo już nie pierwszy raz widzę ten właśnie z tygrysem, że ktoś poleca

bartek555

@cebulaZrosolu to ja go polecalem 10x xD

Soviel

@bartek555 @cebulaZrosolu ja mam płytę elektryczną, nie płuczę, zalewam zimną wodą w stosunku 1:2, zagotowuję, wyłączam ogień i zostawiam. Po czasie 20+ minut jest dobry. Ryż z biedry, jakiegoś wykwintnego jeszcze chyba nie jadłem ale taka torba 5 kg wygląda zacnie.

bartek555

@Soviel a ja mam indukcyjna, co teras ;) jest ogromna roznica w smaku, szczegolnie w stosunku do tego z workow

Soviel

@bartek555 to kup sobie rice cookera Każdy zachwala

bartek555

@Soviel bez sensu jak ja 300g ryzu dziennie jem i nikt wiecej. Czasami mlody dziubnie. Wole na swiezo zagrzac niz kolejny bambetel kupowac ;)

rith

@cebulaZrosolu spoko jest, tylko się klei. Jak chcesz sypki to bierz Basmati (tylko ten jest bardzo mocno płukany) albo Sona Masoori (ten jest bardzo mało płukany)

Giban

@bartek555 @cebulaZrosolu warto i warto gotować wg tego co mowia ryzowi guru:

- pluczesz ryz (ja plucze w sitku) - wlewasz 1,5-2x tyle wody co ryzu, czyli jesli 100g ryzu to 150-200ml wody - soli ile uznajesz - wrzucasz to odrazu ba ogien piekielny az sie woda zagotuje z tym ryzem w srodku - jak sie zagotuje to dajesz minimalny ogien i przykrywasz - zostawiasz tak na 18 minut - po tym czasie wylaczasz i niech se tak odlezy 4 min

Albo kup se rice cooker za stówę i miej zawsze idealny ryż bez pierdolenia

Soviel

@Giban pojutrze wpis Bartka "no i namówili" i zdjęcie jakiegoś ricecookera z funkcja obciągania za 5000.

bartek555

@Soviel @Giban

No i namowili

bartek555

@Giban no ogunie to ja i tak musze zwazyc ryz, wiec waze go odrazu w sitku, pozniejsze ruchu to czy ricecooker czy garnek to jeden hui

cebulaZrosolu

@Giban taaaa kolejne urządzenie chuj wie po co xD

Giban

@bartek555 @cebulaZrosolu A ja bardzo sobie chwalę, bo wracam po robo, odpalam ryż, Idę się wykąpać, chwilę do kompa i się dopiero zaczynam zastanawiać co do tego ryżu zrobić xD spokojnie pół dnia nawet może stać na podgrzewaniu i jest cały czas taki sam puchaty, ciepły :D

6502

@bartek555 Nie łatwiej w ryżowarze? Dla mnie to był gamechanger, a kupiłem jakąś taniochę z xiaomi.

bartek555

@6502 no ale jaka roznica jest czy ja wsypie ryz i wode do ryzowaru czy garnka i po 18 minutach wylacze. W miedzyczasie robie mieso i warzywa

6502

@bartek555 Jeżeli z garnka wychodzi Ci taki dobry jak z ryżowaru to spoko. Też próbowałem gotować w garnku z małą ilością wody i jest różnica. Poza tym do ryżowaru wsypuję, leję wodę i nie muszę niczego pilnować.

Jarasznikos

@bartek555 Świetny ryż, uwielbiam go.

GazelkaFarelka

@bartek555 nie wiedziałam ze masz kota, dobry ten żwirek?

bartek555

@GazelkaFarelka po co mi, sam do niego laduje

Zaloguj się aby komentować