@Soviel
KAŻDA zakrętka ma gumę. Metal przyciśnięty do szkła siłą rąk nigdy nie będzie na tyle szczelny żebyśmy mówili o szczelnej zakrętce. Dlatego od środka gumuje się zakrętki, i ta guma robi za izolację. Poświęciłem jedną ze swoich zakrętek od litrowego słoika (taką samą używaliśmy na szkoleniu, słój miał 4L) i zdrapałem trochę gumy, żebyś wiedział o czym mówię. Zakręcając słoik powodujesz że ta guma jest przyciskana na obwodzie szyjki. To ona powoduje że słoik jest szczelny - a nie metal.
Wilgoć nie dojdzie do zakrętki jeżeli warstwa gumy nie będzie uszkodzona. Gwint zakrętki (te metalowe wypusty co łapią za gwint) może rdzewieć, bo nie jest pokryty gumą, jednak wątpię żebyś miał tak wilgotno w pokoju żeby gwint rdzewiał od warunków pokojowych Drugą możliwością rdzewienia jest 'wykipienie' zawartości ze środka i zamoczenie gwintu - jednak to ma miejsce w przypadku przetworów a nie lasu w słoiku bo tu raczej nie działasz ze zmieniającym się ciśnieniem podczas wekowania
Ja nie jestem sprzedawcą zakrętek, po prostu mi się spina ta hipoteza że tylko metalowe zakrętki Tak samo jak z korkiem, wierzę że może się wypaczyć. Natomiast na drugim szkoleniu z lasu w słoiku na jakim byłem, kobiety wydawały się mniej kompetentne i mówiły że korek jest debest. Pamiętając poprzednie szkolenie zapytałem o to wypaczanie i mi mówiły że wszystko jest w porządeczku, same z tego korzystają. Pytam więc jak długo mają zamknięty taki las w słoiku: "no z rok już stoi".... Nie wiem jak Ciebie ale mnie nie przekonały bo rok to trochę mało żeby stwierdzić czy korek nie parcieje. Chodzi mi o to że co słoik to inna opinia