Co dzisiaj na kolację?
Kurczakowe Katsu Curry z Japonii!
Składniki do panierowanego kurczaka:
-
2 piersi z kurczaka
-
sól i pieprz do smaku
-
1/2 szklanki mąki
-
2 jajka
-
1 szklanka bułki tartej panko lub zwykłej
-
olej do smażenia
Składniki do sosu curry:
-
1 średnia cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 duża marchewka
-
1 średni ziemniak
-
2 łyżeczki curry w proszku
-
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
-
500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
-
2 łyżki sosu sojowego
-
1 łyżka miodu
-
1 liść laurowy
-
Piersi z kurczaka lekko rozbij, posyp solą i pieprzem, następnie obtocz je po kolei w mące, rozbełtanym jajku i bułce tartej.
-
Usmaż kurczaka na patelni z dodatkiem oleju - na średnim ogniu, na złocisto. Alternatywnie kurczaka można usmażyć na głębokim tłuszczu, we frytkownicy czy nawet w piekarniku 180 stopni/30 minut na małej blaszce wypełnionej olejem tak by zakrywała kurczaka do połowy (po 15 minutach piersi z kurczaka trzeba wtedy obrócić).
-
Podczas gdy kurczak się smaży, przygotuj sos curry. Na patelni z odrobiną oleju zeszklij posiekaną cebulę i czosnek, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i ziemniaka.
-
Do warzyw dodaj bulion, sos sojowy, miód i resztę przypraw. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
-
Wyjmij liść laurowy i zmiksuj na gładki krem. Jeśli jest zbyt gęsty, dodaj trochę więcej bulionu. Jeśli jest zbyt rzadki, dodaj trochę mąki rozmieszanej z małą ilością zimnej wody.
Katsu Curry podaje się z ugotowanym ryżem.
Pro Tip: Jeśli lubisz kawałki warzyw w curry to wtedy możesz nie dodawać marchewki i zmienniaka od razu - tylko pogotować sos 10 minut, zmiksować, wtedy dodać marchewkę i ziemniaka i ugotować je w sosie.
#jedzenie #gotowanie #japonia

