Chrabąszcz majowy (Melolontha melolontha) - gatunek owada z rodziny poświętnikowatych.
Długość 25–35 mm, ciało owalne, nieco wydłużone. Posiada charakterystyczne czułki zakończone miotełkami.
Larwy tego owada, zwane pędrakami kształtem przypominają podkowę.
Chrząszcz występuje na terenie Euroazji.
Zazwyczaj w maju i czerwcu chrabąszcz ten odbywa się loty wieczorami (może zdarzyło się komuś z nim zderzyć, jadąc wieczorem rowerem), dnie spędzając w koronach drzew.
Jego pokarmem są liście drzew liściastych.
Larwy żerują pod ziemią podgryzając korzenie różnych gatunków roślin zielnych, przez co uważane są za szkodniki.
Na początku XX w. we Francji i części Niemiec przygotowywano zupę z chrabąszczy majowych.
Oprócz tego w artykule z roku 1844 wspomina się, że chrabąszcze były zjadane przez studentów na surowo, jedynie po obcięciu odnóży. W wielu cukierniach można je było dostać serwowane w cukrze i spożywano je kandyzowane na deser.
#chrzaszcze #porannyrobal






