Ale piękne neapolitany dziewczyna upiekła w zwykłym piekarniku 300°.
ba1a19bd-66bc-4d36-b1f0-b2493bbf8d97
6721f694-62ff-4459-95ef-f4ae5fb38472
kobiaszu

Elegancka i jeszcze burrata na bogatości

Pimenista2

( ͠° ͟ʖ ͡°) @Wagabundowy cycek na wierzchu

anonekzforczana

@Wagabundowy A po lewej stronie mijamy Hałdę węglową.

grzyp-prawdziwek

@anonekzforczana pewnie dziewucha że śląska

PinkSushi

O kurde, mega wyszły szacun dla różowej

Wagabundowy

@PinkSushi a to w sumie dopiero jej drugie podejście pod neapolitańską i pierwsze z kamieniem. Pewnie doświadczenie z pieczenia chleba jej pomogło.

Wagabundowy

@Jim_Morrison

https://streamable.com/0o767z

https://streamable.com/l3xlng


Proszę bardzo niewierny Tomaszu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

twisterro

@Jim_Morrison Są sposoby. Ja robię na ostatnim poziomie, z wyłączonym termostatem (otwarte drzwiczki), przy wcześniej podpieczonym spodem na patelni nalesnikowej. Smakuje jak w pizzerii (oczywiście nie pytałem żadnych maklowiczow czy innych tam smakoszy, normalnych konsumentów ;)).

@Wagabundowy czy wstępnie różowa podpiekala ciasto?

Wagabundowy

@twisterro nie podpiekała wcześniej.

Sulik

@twisterro nie trzeba podpiekać, 300 stopni jest wystarczające zeby zrobić fajną pizzę

twisterro

Nie typu neapolitańskiego. Sucha będzie, stad patelnia. 3 minuty w piekarniku i jest pycha. :)

madhouze

@Wagabundowy to mozzarella czy burrata?

Wagabundowy

@madhouze

Burrata położona po pieczeniu.


Przed pieczeniem mozarella, gorgonzola i odrobina sypkiego Grana Padano.

Aya

@Wagabundowy a przepis na ciasto można dostać?

Wagabundowy

@Aya

caputo pizzeria 600g, caputo oro manitoba 400g, woda 620g (zimna), drożdże 1g, oliwa 15g, sól 30g,

drożdże rozpuścić oddzielnie (Ok 80% wody), a sól oddzielnie


3 razy przekładane w odstępach po 25/30 min

8,5h TO blok

14h TK blok

1,5h TO - formowanie kulek

17h kulki TK

5h kulki TO


TO- temp. otoczenia

TK - temp. kontrolowana

Aya

@Wagabundowy dziekóweczka!

nadalniewiempoco

@Wagabundowy Suuuuper! Też od święta się bawimy w to i też pod grzałką. Jednak nie uchylam drzwi bo krążą legendy że można rozjebać piekarnik / grzałkę.


Ile ciasto stało / lodówkowało... ?

Wagabundowy

@nadalniewiempoco


caputo pizzeria 600g, caputo oro manitoba 400g, woda 620g (zimna), drożdże 1g, oliwa 15g, sól 30g,

drożdże rozpuścić oddzielnie (Ok 80% wody), a sól oddzielnie


3 razy przekładane w odstępach po 25/30 min

8,5h TO blok

14h TK blok

1,5h TO - formowanie kulek

17h kulki TK

5h kulki TO


TO- temp. otoczenia

TK - temp. kontrolowana

Dzikie_oregano

@Wagabundowy A myślałam, że mi wychodzi piękna! A tu proszę! Sztosik

Shivaa

Jaka hydratacja na taką pickę?

Tami

Nie rozumiem neapolitany. Surowy środek i grube suche (bez składników) w tym przypadku nawet spalone brzegi.

Wagabundowy

@Tami


Zapewne kwestia gustu.


Brzegi wydają się grube, ale w środku masz głównie powietrze.


U mnie z brzegami od pizzy jest jak z chlebem, jak jest świetny to bez żadnych dodatków mogę jeść kilogramami.


Łap jeszcze tutorial jak się powinno jeść neapolitane. Wtedy w teorii brzegi się spożywa z odrobiną sosu/oliwy.

fd51c9ec-6b3e-4eed-aaf8-0fb0519aa243

Zaloguj się aby komentować