Zadaniem tych kompresorow bedzie wpompowac wode techniczna po cisnieniem 261 bar. W srodku, w odpowiedniej sekwencji beda puszczone tzw swinki, ktore maja za zadanie wyczyscic i sprawdzic powierzchnie rurki od srodka.


261 bar to pozniejszy test, ze swinkami bedzie tylko 35 bar.


Te kompresory, to nie glowne konie napedowe, to sa tzw. boostery. Glowne sa w kontenerach z tylu, ale zamkniete, wiec nic ciekawego.


#barteknamorzu #marynarz #technologia #ciekawostki #statki

10741a49-432e-4d1c-8587-762988522887
19e9d2e8-39c6-4999-966e-bfc378927c4d

Komentarze (19)

entropy_

@bartek555 a w temacie wody.

Macie limity na prysznice, albo na ciepłą wodę?

Albo w ogóle słodką wodę bez limitu na pokładzie?

bartek555

@entropy_ mordo, to nie jest wiezienie xD


Wode produkuje sie wyparownikami lub odwrotna osmoza, (tu sie moze @starszy_mechanik rozwodzic godzinami). U nas ta druga opcja. Woda do picia jest ze specjanych stacji, zeby oszczedzac plastik.

1431ce88-ed08-431c-84fd-c7fde4543023
Odwrocuawiacz

@entropy_ @bartek555 mają nawet limity na schylanie się po mydło


Chłop na morzach i oceanach pływa, a drugi pyta czy ma limity na wode


Korzystając z okazji to ja mam też głupie pytanie czy macie limity na jedzenie ( żart) - w sensie czy sam sobie przygotowujesz szame czy korzystacie z jakiegoś cateringu/ własna kuchnia.

No i czy np Twój zmiennik je to samo co Ty czy macie osobne menu jak to np w samolotach dalekobieżnych (procedura na wypadek zatrucia etc.)

bartek555

@Odwrocuawiacz kuchnia na statku nazywa sie kambuz. Mamy catering managera, szefa kuchni, pierwszego kucharza, dwoch drugich kucharzy, pomocnika kucharza i 5 stewardow. Szwedzki stol.


Mysle, ze reszte sie domyslisz ;)

Odwrocuawiacz

@bartek555 tak myślałem, wozisz swoje bo kto by tak ryzykował

entropy_

@Odwrocuawiacz no ciepła woda i słodka woda to nie jest wcale taka oczywista pomimo kilometrów sześciennych wody które otaczają statek.

No przynajmniej dla mnie nie jest to oczywiste ile tego dziennie produkują.

bartek555

@entropy_ wczoraj wyprodukowalismy 13 ton, a zuzylismy 21. W zbiornikach jeszcze 490 ton

moderacja_sie_nie_myje3

@bartek555 Dobrze, że Cię karmią jak należy.

entropy_

@bartek555 13 ton to sporo. Nie wiem czego się spodziewałem, ale chyba mniej xD

13 ton dziennie to pi razy oko 500kg/h co daje z grubsza 10 litrów na minutę bo 500 to prawie 600.

W sumie wystarczy żeby wziąć prysznic choćby z bieżącej produkcji xD

growl

@entropy_ pytanie ile w boiskach piłkarskich? ;)

bartek555

@entropy_ malo, bo potem bylismy na plytkowodziu i nie produkowali. Za duzo syfu

vredo

@bartek555 Yle to będzie w promilach? Może dam radę

jarezz

@bartek555 co to za rurociąg, że robicie pigging? W sensie wiem, że woda techniczną ale czemu musicie czyścić jak gazowy?

bartek555

@jarezz z kazdym rurociagiem sie tak robi, to jest gazowy

jarezz

@bartek555 myślałem, że inny niż gazowy. Co Ty teraz masz za statek?

Pigging w jakich rurociąg ach jeszcze widziałeś robiony?

bartek555

@jarezz nie widzialem osobiscie, ale koledzy z firmy robili. Malo ropowych robimy, glownie gaz

kitty95

261 bar, to można świnką do Brunei strzelić. Daleko nie jest. I cyk kolejna wojna.

enderwiggin

Czyli takie wstępne turbo, jak w Passacie w gnoju. I nie bar, tylko barów =]


Reszta pewnie ciekawsza. W sensie to zamknięte zaplecze.

Zaloguj się aby komentować