Komentarze (15)

vrkr

@Pawel45030 Okropnie niezdrowe, nie jedz tego, daj mi ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Pawel45030

@vrkr właśnie chce spróbować pierwszy raz a nie chce popsuć pierwszego wrażenia

ErwinoRommelo

plasterek syty tak 0.4cm i na jakies pieczywko.

SUM

@Pawel45030 Z czym z pieczywem, a jak nie będzie smakowało to z chutney z cebuli a nawet konfitura z żurawiny czy fig. Trochę to wątrobianka i nie każdemu smakuje.


Jednak od takiej wykwintnej kuchni to raczej @paramyksowiroza

ErwinoRommelo

@SUM ja tez nie lubie, a do tego jak mecza te kaczki biedne.

SUM

@ErwinoRommelo A męczą dalej przymusowym jedzeniem? Chyba UE zakazała, choć w niemieckiej prasie w tamtym roku pisali bzdury że gęsi w Polsce są przymusowo karmione.

ErwinoRommelo

@SUM no inaczej nie zrobisz bo to nie jest zwykla zdrowa watroba, samk jest z tluszczu i musza je faszerowac, tuczyc. Takie marketowe to mialy mniej wiecej 93 dni zycia. Zeby watroba byla az tak zatluszczona to musza duzo w nie wpakowac. Wiadomo ze jest to roboine maszynowo w 3 sec, tankowane do pelna. Jakos to pewnio obeszli wiesz wskaznik smiertelnosci zeby mialy niski i to karmienie bezbolesne ale no naturalne to nie jest.

SUM

@ErwinoRommelo Ja osobiście po kilku wymianach dalej i jeszcze bardziej nie lubię francuzów.


Aktualna sytuacja

W 22 z 27 państw członkowskich Unii Europejskiej przymusowe karmienie jest zakazane7.


Tylko 5 krajów UE nadal zezwala na tę praktykę: Francja, Węgry, Bułgaria, Hiszpania i Belgia (tylko Walonia)7.


Niektóre kraje, jak Indie, Wielka Brytania czy stan Kalifornia w USA, całkowicie zakazały produkcji i sprzedaży foie gras4.

ErwinoRommelo

@SUM no problem jest, wiesz. Bo bazowo to pasztet jest mniej wiecej, dawniej to po prostu dawali wiecej jesc przed ubojem na wsi i to byl specjal rarytas no bo bylo malo, tylko przysly garniaki i z tradycji trzeba zrobic biznes, wyminmaxowany proces wyzysk i spaczenie. Kiedys to byl wiesz jak ktos bil kaczke to ta watrobka to byl najlepszy kawalek, dlatego jest to potrawa swiateczna / wigilijna. Z jednej strony no tak byc nie moze bo faszerowanie zwierzat rurka to dystopia, ale zbydowana na tradycji wiec niema bata zeby zakazali.

SUM

@ErwinoRommelo To może jeszcze gilotyny niech wrócą, przecież też takie tradycyjne fracuskie. Prezydent się nie podoba jeb z katapulty xD


A francuzuf nie lubie właśnie z wywyższania swoich tradycji kosztem innych. Pępki świata a stolica w śmieciach tonie.

ErwinoRommelo

@SUM coty to tylko taki fatamorgana ludzie normalni jak wszedzie swoje mordeczki masz wbijasz w gosci szamka nalewka. Zyja tak samo znosza polityke debili od wielu lat. Znajomka mam dziadka takiego ma winnice jakas przepisana na kogos bo na nim fiskus siedzi XD winorosli juz niema za stary, ale cytrynki jakie mi daje to mowie cie niczym nie pryskane 1mm skorki max a aromat rozetniesz tylko i teleport na sycyljie zawsze jak sa dostaje reklamowke.

SUM

@ErwinoRommelo Ja akurat miałem kontakt wtedy z dziećmi polityków to może dlatego.

Pawel45030

Więc tak. Pasztet bardzo, bardzo delikatny. Aż mnie zadziwił swoją kremową konsystencja. Smak również nie przypomina w niczym tego co znamy w Polsce. Jest naprawdę bardzo smaczny. Dodatkowo w połączeniu z bagietka i konfiturą figową jest bardzo dobrze. Jedyna wada to cena😉

a741eb71-54e0-46f7-8c80-aabe477a640e
694ba27a-5dba-4fe8-9115-2d88fe99c37e
df19fc0a-7621-4519-9794-4c4d9751bfeb
pierdonauta_kosmolony

Gęsi jako ptaki wędrowne nażerają się przed lotem i większość tłuszczu odkładana jest w wątrobie.

Goła małpa jeszcze w starożytności nauczyła się to wykorzystywać faszerując wędrowne gęsi lub kaczki ziarnem i pożerając potem ich wątroby.

Aktualnie liderem produkcji foie gras jest oczywiście Francja, a po niej zdaje się Chiny.

Męczenie zwierzaczków jest fe, Greenpeace, TOZ, peta i cała reszta, chyba że jesteś Francuzem i tortutujesz gęsi. Wtedy to ok.

Zaloguj się aby komentować