Weekendy najgorsze, fitatu świruje
#pizza #gotujzhejto

Weekendy najgorsze, fitatu świruje
#pizza #gotujzhejto

@Barcol Monka, Monka najgorsza. Gdyby tylko można było ją zastąpić czymś. Kurde biaukoem jakimś.
Piękny placek. Mmmm.
U mnie dzisiaj 150 g pizzy też weszło bo w pracy zamówili.
@AdelbertVonBimberstein szalony weekend dawniej: 3 dni chlania i kebabów
Szalony weekend obecnie: nieco białego pieczywa
@AdelbertVonBimberstein Węglowodany to zuo
@Barcol dawniej: zapity tłusty ryj; teraz: półbóg nadistota wojownik.
@AdelbertVonBimberstein a to też prawda. Dzisiaj waga pokazała 74.8kg, a w 2022 było to 100kg.
Podobno fitatu w weekendy zle zlicza, takze spokojnie, makrosy ok
@Barcol poproszę przepis na ciasto
@lokurva z kalkulatora klubu miłośników pizzy pod classice, hydratacje 58%, mąka jakaś szymanowska 00 z marketu. Jakoś we wtorek urobiłem blok i poszedł do lodówki, dzisiaj rano pokulkowałem i około 14 było robione
@Barcol albo to za mało rozciągnięte, albo za mało posmarowane. Pół pizzy to ciasto.
@PanNiepoprawny bo ciasto najlepsze
@Barcol a w czym to wypiekasz?
@PanNiepoprawny a, w takim normalnym piekarniku amica do zabudowy, mogę poszukać oznaczenia jak chcesz xd
@Barcol aż tak szczegółowo mi nie potrzeba. A jaką temperaturę wykręca? Ja u siebie mam Samsunga i w trybie grilla max 270 stopni. Do tego mam dociętą grubą blachę (ok 8mm), którą wcześniej nagrzewam.
@PanNiepoprawny teoretycznie pokrętło ma 250°C (to jakiś najtanszy model bez połowy trybów xd) ale ile osiąga faktycznie przy zastosowaniu uchylonych drzwi to niestety nie wiem, nie mam pirometru
@Barcol to ładnie Ci to wychodzi. U mnie to ciasto aż tak nie rośnie. Albo mocniej rozciągam. A jak pod spodem wypieczone?
Co do leżakowania ciasta to zdecydowanie się zgadzam. Ostatnio między 1 a 2 dniami była przepaść.
https://www.hejto.pl/wpis/wczoraj-ciasto-sobie-wyroslo-i-poszlo-do-lodowki-a-dzis-powstalo-takie-cos-smile
@PanNiepoprawny a jak wypiekasz?
@Barcol hmm, wkładam do piekarnika dając mu się wcześniej nagrzać
Ale ja daję zwykłą, tortową.
@PanNiepoprawny aaaa no to tak niestety nie ma szans na efekt panterki xD musisz zbudować warunki jak w piecu do neapoletany, strategię są 3:
1. Wymurować prawdziwy piec do neapoletany xd
2. Kupić piekarnik z pirolizą i uciąć zabezpieczenie xD
3. Zastosować oszukanie termostatu i użyć górnej grzałki jak opisałem w tym drugim wpisie
Tylko metoda #1 jest bezpieczna
@Barcol śmiej się, ale mam w planach wybudować piec. Miejsce jest, a szczególnie trudne to nie jest. Póki co jednak pozostaje piekarnik.
@PanNiepoprawny tak szczerze to ja też
Sera! Sera se weź, bo bez sera się nie najesz!
Zaloguj się aby komentować